Cel mai des braconez chiar eu...
Braconez pe la mine prin curte prin spatele casei!!!
A propos: conform legii, sa prinzi un crap de 20 de kilograme la undita (prins corect, cu lanseta cu 2 carlige ) si sa-l iei acasa nu este braconaj!
Adica este perfect legal atata cat iei un singur peste... Si daca tot il iei trebuie sa-l si cureti!
Si inca ceva... cu riscul de a ma injura toata lumea.... a mai fost un topic foarte disputat pe tema asta!!
Ma consider foarte obiectiv si cu oarecare cunoastere a fenomenului...am petrecut o gramada de timp pe malul apelor:
Distrugerea pestelui in apele noastre se datoreaza in proportie de peste 60 la suta pescuitului industrial care este perfect legal ( va asigur ca cei cu plasele legale...si cu metode de pescuit mai mult sau mai putin legale - numar de plase, lungimea plaselor, monofilamente, nerespectarea marimii ochiurilor, pescuit in prohibitie, pescuit in zonele interzise sau protejate, pescuit la trena sau la curs etc.- prind de sute de ori mai mult peste decat toti pescarii amatori si braconierii la un loc!!!) Voi n-ati vazut poate ce prapad fac "plasarii" - mii de tone de peste - in mod absolut legal.... si va legati de maruntisuri...maruntisuri impresionante dar, la scara ansamblului, nerelevante ca si efect!
Pe urma undeva pe la 30 % e marele braconaj : curent ( zeci de mii de somni sunt scosi anual din Dunare si din Delta, cine stie cat ori putrezi pe fundul apei), devieri si zagazuiri de ape, otraviri, hata -japca-agatat-cum vreti sa-i ziceti, parasute etc.
Pescuitul la undita nici nu l-as mentiona...atat de nesimnificativ este...oricati crapi de 20 de kile ar prinde aia care dau cu mamaliga sau porumb!!!
As pune mai degraba cele 10 procente ramase pe seama poluarii, lucrarilor hidrotehnice, calamitatilor naturale si schimbarii climei....
De exemplu: toti care au fost in Delta stiu foarte bine ca marele braconaj a secatuit Delta de peste, nu pescarii cu bete... n-am zis cate bete...poate sa fie si 10...acelasi rezultat!!!
Treaba cu braconierul cu undita care prinde mai mult de 3 kile ( sau mai mult decat un singur peste mai mare de 3 kile) tine undeva de moralitate si etica... si pe undeva masoara si gradul de civilizatie...dar va repet, fara importanta per ansamblu....poate doar ca efect educativ al tinerei generatii de pescari!
Este pe undeva daca vreti, exact ca pe vremea lui Ceausescu cu energia electrica: Se vroiau facute economii taind curentul din locuintele oamenilor... in conditia in care consumul casnic era de mai putin de 5%.... restul de 95 fiind consum industrial!!!!....
SI acuma cateva intrebari de constiinta:
1) Cati dintre noi pescuiesc la crap cu 2 bete cu doua carlige (mai ales in Delta)?
2) Cati dintre colegii cu magazine de pescuit nu vand plase si materiale de facut plase?
3) Cati dintre noi n-au plecat acasa macar o singura data cu mai mult de 3 kile de peste?
Calea spre vindecare e diagnosticul exact: daca tratezi de galci pe unul cu ulcer va sfarsi prin a muri cu zile!
Asa si cu pescuitul: trebuie pusa mana pe buba!...pe aia mai mare prima data!!
Si acu ( fara sa fiu federal!
) fac si eu ca domnul secretar Glukas: bagati mare! Injurati-ma!