sorin renato scrie:
ma ovi, varga de oblete e aia la 2 metri, viking sau cum ii spune, doar ca e al naibii de scurta, cel putin pentru dunarea mea. am una, e moale, numa' buna de oblete cand e aproape de mal.
folosesc 2 vergi pentru oblete, de 4 metri, cred ca de la baracuda, " aqua pole" , albastre. doua, ca ma cam saturasem sa mi-o confiste sotia ca sa dea lectii celor din jur. cam subtiri la talon, asa ca le-am pus un maner din pluta. pe fiecare am dat 40 ron. in varf au un siret, pe care l-am inodat si de care prind firul facut bucla.
sorine...aqua pole este o varga moale iar pt oblet ai nevoie de o varga rigida , usoara si cu vf blectorat sa nu-i smulga din gura daca pescuiesti cu carlige speciale. despre distante nu vorbim pt ca de multe ori suntem nevoiti sa pescuim la 3-4 m de mal din cauza conditiilor existente. ex la varsolt acum cativa ani s-a adunat verdeata in mal in mansa de liber iar obletul muscarea dincolo de ea , plus ca ingreuna linia. la padureni -vrancea la un moment dat se formase un curent la 4-5 m de mal iar obletii erau acolo toti. tin minte ca au fost pescari care au incercat sa prinda obleti cu rube pe curentul ala.
daca varga e perfecta in relatia cu distanta atunci mai trebuie sa tinem cont si de alte cerinte pentru viteza...
1 concentrarea obletilor pe nada . aici vorbim de textura culoare si mecanica.
2 selectarea obletilor mari care deobicei stau cantonati sub cei mici care stau mai la suprafata.
3 eficientizare in miscari . despre punctul asta putem scrie o carte . de la pozitia juvelnicului la reglarea lungimii liniei si momentul nadirii...
4 linia speciala pentru oblet - pluta , fir, plumbaj , forfac , carlig.
5 discretie - evitarea pescuitului cu soare in spate sau echiparea in culori stridente- vii.
6 incercarea continua de a aduce obletul cat mai in mal pt o varga mai scurta.
sunt convins ca mai sunt si altele dar cred ca acestea sunt principale.
un singur punct daca-l gresim putem pierde jumatate poate 2/3 din cantitate intr-un concurs .
pe mal obisnuit la o distanta de cativa m unpescar care jongleaza cu toate punctele de mai sus poate prinde in 3 ore - daca e oblet in zona - aprox 5-6 kg , lejer . in aceleasi conditii pescarii obisnuiti prind max 2 kg.
un ritm f bun inseamna 5-6 obleti pe minut.