Stimate coleg de forum Andrei Leu, am citit cu luare aminte cele postate de dumneata și, deși m-au contrariat câteva aspecte, n-am să le disec aici întrucât e opțiunea fiecăruia să spună ceea ce crede, atâta timp cât sunt respectate minimele reguli ale bunei cuviințe. Însă simt nevoia să postez următoarele:
Florin Truia a fost finuț când a pomenit de vize. De obicei el le spune cam din toți plămânii când le zice.
Spuneați că istoria și patriotismul sunt o vrăjeală luate împreună?
Păi stimate conațional, americanii, cu a lor istorie de doar câteva secole, au de nenumărate ori mai multe figuri istorice și personalități încărcate de fapte de vitejie decât are poporul nostru în mii de ani de existență. Oare de ce ? Deoarece ei și-au creat și păstrat acest cult de a-și cinsti înaintașii, de a-i respecta pentru ce le-au lăsat urmașilor: un stat unit și puternic, preerii întinse, munți cu bogății și ape curate. În tot acest timp atrocitățile comise de americani pretutindeni în lume (de la decimarea nativilor indieni la războaiele din Pacific, Vietnam sau Irak), acte justificate întotdeauna din al lor punct de vedere, nu-i împiedică să-și caute eroii, să-i creeze dacă nu-i găsesc și să-i prețuiască.
Noi ce facem acum, negăm tot și călcăm în picioare memoria celor care au murit pentru țara noastră doar pentru că ne place să orbecăim în beznă, în timp ce avem informație din belșug și nu mai suntem educați de profesori îndoctrinați de PCR ce ne-au predat istoria sirenei lui Vasile Roaită? Din câte citesc constat cu amărăciune că da. Mă întrebam oare de ce acest blestem al nostru de a ne bălăcări singuri, de a nega propria istorie și de a-i arunca la lada de gunoi a uitării pe cei cu care istoria a fost atât de nedreaptă că nu i-a menționat ? Căutând răspunsuri, în timp am ajuns la o concluzie care va stârni zîmbete amare: de la Est ni se trage!
Cunoști dumneata, stimate coleg de forum, cât de mult rău ne-au făcut nouă românilor mai puțin cunoscutele SovRomuri (
http://ro.wikipedia.org/wiki/SovRom) prin care s-a jefuit țara de TOT ce avea mai de preț, inclusiv istoria? Cunoști spre exemplu că în timpul primului război mondial, în doar două zile, cu al doilea transport al tezaurului, tot ce a fost găsit mai de preț în bisericile, catedralele românești cât și din unele muzee, a fost scos din țară și duse spre “loc sigur” la maica Rusie? Este vorba de documente vechi, cărți rare, arhive, acte, manuscrise, obiecte bisericești, toate acestea însemnând IDENTITATEA poporului român! Doar o parte din ele s-au mai întors în țară, urmând ca istoria României să fie falsificată și rescrisă din temelii de ruși în timp ce elitele noastre aveau să fie decimate metodic și cu eficiență prin pușcării sau la canal. Cum să ne tragem noi din daci, traci sau ferească sfântul, din urmașii cucutenienilor de dinaintea sumerienilor, adică de acum 7.000 de ani ? Nuuu, Eminescu e defapt Eminovici, Moș Crăciun e defapt Moș Gerilă iar limba de circulație internațională e rusa, că doar o vorbește tot Pământul... Doar Ceaușescu a avut la un moment dat o tresărire de naționalism promovând asiduu prin filme epopeice personalitățile istorice românești gen Burebista, Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare iar mai apoi Ecaterina Teodoroiu, când se prindeau rușii că Ceaușescu era prea român...
Găsesc că o atitudine de stârpi din fașă orice gest menit a face cunoscută istoria noastră a românilor, pentru a ne accepta identitatea și a ne înțelege locul în istoria unei noi europe, e profund greșită. E foarte adevărat că trăim alte vremuri, că sunt alte valori, că nu se mai face politica de acum sute de ani, dar oare nu Eminescu spunea “toate-s vechi si noua toate” ? Prin urmare, cum putem fi noi pregătiți pentru viitor dacă nu ne cunoaștem adevărata istorie?
Atâta timp cât românul se salută la sat cu Doamne ajută iar la oraș cu bună ziua, atâta timp cât oamenii horesc și joacă în port popular la sărbători, atâta timp cât versuri de netradus în alte limbi ne stârnesc fiori când le citim, cât timp se înțelege românul din nord cu cel din sud iar cel din vest cu cel din est iar cuvinte precum mămăligă, brânză sau cîrlig (or fi fost Dacii buni pescari?) sună mai românește decât weekend, nu cred că trebuie să ne facem griji de nația noastră. E în siguranță și departe de pieire. La fel ca înaintașii noștrii știuți sau mai puțin știuți.
Eu nu sunt doctor și nici istoric precum cei ce au semnat scrisoarea deschisă postată mai devreme și n-am nevoie de titluri să simt ceea ce sunt. Provin dintr-un oraș mic de provincie, un oraș în care ungurii, nemții, românii, sârbii, ucrainienii și alte nații, conviețuim de sute de ani în pace și liniște și unde sensul cuvântului toleranță e cunoscut de toate etniile. La fel cum cred că e cunoscut în toată țara. Consider că inflamarea spiritelor naționaliste în vremuri de criză economică nu a creat niciodată ceva bun în istorie. Cel mult a adus voturi unor pofitori. Doar atât. Vezi istoria recentă.
P.S.: Dacă dumneata îmi spui că astfel de lucruri nu contează absolut deloc acum, e treaba dumitale. Vă sugerez să citiți o carte de curând tipărită la Humanitas, e pe înțelesul tuturor și nu e scrisă de un dacolog:
http://www.sociouman-usamvb.ro/document ... maniei.pdf...sau varianta audio:
http://www.youtube.com/watch?v=dH9EkvZj3dQ Iar pentru o ramură a istoriei, credeți-mă că Burebista este extrem de important. Dați o privire aici:
http://ran.cimec.ro/ Toate bune!