Se pare ca nu conteaza unde iti faci permis deoarece legea impune obligativitatea la reciprocitate. Asadar nu conteaza cine are ape si cate are. E doar o chestie de administrare.
Imi permit sal citez pe SEko:
a. OUG nr. 23/2008 (aprobată prin Legea nr. 317/2009), care face oficiul de lege actuală a pescuitului, art. 23, al. 4: “Permisul de pescuit recreativ/sportiv este valabil atât pentru zonele concesionate de asociaţia al cărei membru este, cât şi pentru zonele concesionate de alte asociaţii, pe bază de reciprocitate.” b. Anexa 3 la Ordinul ministerial nr. 15/2011 privind practicarea pescuitului sportiv – Regulament de practicare a pescuitului sportiv, art. 9: “Asociaţiile şi federaţiile de pescari sportivi consimt să îşi armonizeze acţiunile în vederea implementării obiectivelor şi măsurilor din prezentul regulament şi îşi recunosc dreptul de reciprocitate pentru membrii lor, în vederea practicării pescuitului recreativ/sportiv, conform prevederilor art. 23 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008, cu modificările şi completările ulterioare”. c. Art. 3, al. 2, din Ordinul ministerial nr. 15/2011 privind practicarea pescuitului sportiv: “Permisul de pescuit recreativ/sportiv este nominal, netransmisibil, se eliberează anual şi este valabil în toate habitatele piscicole naturale”. În legătură cu exprimarea "îşi recunosc dreptul de reciprocitate pentru membrii lor" din Ordinul anterior amintit, observaţi că legiuitorul scrie "îşi recunosc" şi nicidecum "îşi pot recunoaşte". Dacă ar fi scris "îşi pot recunoaşte", asociaţiile şi-ar fi putut permite să opteze între a recunoaşte sau nu reciprocitatea. Dar legiuitorul a preferat să scrie "îşi recunosc", moment din care reciprocitatea funcţionează de drept, prin efect direct al legii.
2. Cine are dreptul să ne controleze permisele şi, eventual, să ne sancţioneze?
Conform legii pescuitului anterior amintite (prin art. 67, al. 3), au drept de constatare şi sancţionare a contravenţiilor din domeniul pescuitului sportiv următoarele categorii de funcţionari publici: inspectorii piscicoli ai ANPA, poliţiştii Poliţiei şi ai Poliţiei de Frontieră şi jandarmii. Orice alt “controlor” al oricărei asociaţii nu are niciun drept în acest sens, singurul lucru pe care o asemenea persoană îl poate face fiind să iasă la control doar împreună cu funcţionarii înainte menţionaţi, sau să îi sesizeze telefonic dacă este singur şi constată nereguli.
Nu vă lăsaţi impresionaţi de figurile nicunei persoane care îşi asumă calitatea de "controlor". Dacă nu este însoţit de cel puţin una dintre categoriile de funcţionari publici anterior amintiţi, replicaţi-i politicos că nu are drept de control asupra dumneavoastră şi, cu atât mai mult, nu are nici dreptul să vă sancţioneze sau să vă impună orice altă măsură.
3. Un sfat practic
Tipăriţi-vă de pe net legea pescuitului şi ordinul ministerial amintite mai sus, după care SUBLINIAŢI pasajele citate anterior, inclusiv cele legate de persoanele care au drept de control şi sancţionare. Purtaţi cu voi aceste pagini în trusa de pescuit, într-o folie. Arătaţi aceste pasaje oricui are ceva de obiectat la faptul că pescuiţi pe o anumită apă publică naturală.
4. Ce drepturi dă permisul ANPA cumpărat direct de la ANPA şi nu de la o asociaţie?
Dă dreptul de pescuit DOAR în ape nearondate asociaţiilor. Dacă nu sunteţi membru al vreunei asociaţii de pescari recunoscute de ANPA, nu aveţi dreptul să pescuiţi pe nicio apă arondată vreuneia dintre ele. 7. Are vreo relevanţă că asociaţia x are 500 km de ape, asociaţia y are 100 km de ape, iar asociaţia z are 50 km?
Din punctul de vedere al dreptului de pescuit al pescarilor, nu. Membrii asociaţiei z pot pescui pe apele arondate asociaţiei x, şi viceversa, în temeiul legal arătat mai sus, la pct. 1, FĂRĂ NICIO TAXĂ SUPLIMENTARĂ.
Relevanţa unei asemenea situaţii este numai pentru puterea de administrare a asociaţiei respective. Mi-e teamă că multe asociaţii au făcut presiuni pentru a obţine cât mai multe ape, în ciuda faptului că nu dispun de capacităţile logistice pentru a-şi putea respecta obligaţiile stabilite de lege. A fost un fel de cursă ridicolă "cine ia cât mai mult", cu speranţa că cine "ia mai mult" va atrage mai mulţi cotizanţi. Această cursă este continuată la momentul de faţă cu legende rurale de tipul "pe apele noastre o să pescuie numa' cine-ş face permisu' la noi", în ignorarea deplină a legii şi în dispreţul pescarilor
_________________ http://www.pescuitstationar.ro/forum/vi ... f=6&t=3513 Good things come to those who "bait"
|