Salut Silk,
Sunt si plute speciale, pentru pasta...dar in general orice pluta cu conditia sa aibe antenuta mai lunga min.3cm iar gramajele se acordeaza cu adancimea apei,pana la un metru 0,5-0,8g peste un metru 1g-1,5g.
Plutele sa sublesteaza...adica sa se vada si un pic din corpul plutei...dar ca regula generala este ca atunci cand pui pasta in carlig aceasta(pluta) trebuie sa se scufunde...nu sa sustina si greutatea pastei.Atunci cand conditiile sunt posibile..apa mica,inexistenta pestilor de suprafata,sau in general cand ai interesul ca pasta sa ajunga foarte repede pe fund ...se poate pescui si fara lest.
In consecinta se pescuieste pe fund...dupa sondare, in care se incearca depistarea unui fund cat mai drept posibil,se pune pasta in carlig si se aseaza pe apa...daca pluta iese prea tare...se miceste adancimea...si invers daca pluta nu se vede...se regleaza pana ce ramane doar antenuta afara. Se contreaza la orice miscare de ridicare (pe ridicare se intampla 2 lucruri:ori trage pestele ori a cazut pasta...nu ai de unde sa sti ,deci contrezi) sau scufundare.Am prins si pesti pe cadere...dar nu asta este ideea tehnicii!!!.
Un alt lucru important este carligul...care este de marime mai mare decat de obicei..adica 8-10(cel mic 10)si cu curbura mare..ca sa sustina pasta ) de ce nu conteaza marimea
...este pentru ca oricum este acoperit de pasta moale..si se mizeaza pe faptul ca ...crapul ...suge pasta moale si absoarbe si carligul.
Despre pasta vb. alta data...