Ca sa nu existe nici o confuzie ( cu tiparul, chiscarul sau alte specii care seamana ca forma):
Anghila europeana ( Anguilla Anguilla) peste din clasa Actinopterygii, Ordinul Anguilliformes, familia Anguillidae
Cum spune si numele este in totalitate un peste european cu un ciclu de viata extrem de complicat si surprinzator.
Adultii se reproduc undeva in mijlocul oceanului Atlantic ( in portiunea numita Marea Sargaselor...care nu este propriuzis o mare, delimitata prin repere geografice de restul oceanului, ci un nume dat unei anumite portiuni din ocean). Imediat dupa eclozare alevinii se indreapta spre apele unde au crescut parintii lor ( inapoi in Europa) - marile rauri cu varsare direct in mari sau ocean si afluentii principali ai acestora. Printre aceste rauri se numara si Dunarea care in Romania reprezinta practic singura apa in care se gaseste acest peste... absolut rarisim si accidental s-au consemnat cazuri de prezenta pe alte rauri.
Alevinii fac drumul de intoarcere in Europa intr-o perioada de aproximativ 1-2 ani. La inceput -Leptocephalus- nu seamana deloc cu parintii ( de unde si dificultatea in descoperirea ciclului de viata, initial alevinii de anghila fiind considerati o alta specie). Ajungand in raurile sus amintite incep dezvoltarea pana la stadiul adult care se atinge la varste extrem de inaintate pentru pesti: masculii 18 ani, femelele 12 ani. Ajunse la maturitate anghilele se reintorc in Marea Sargaselor pentru a se reproduce si ciclul se reia...
Avand in vedere urmatoarele considerente:
- varsta extrem de inaintata a maturitatii
- imposibilitatea de a se reproduce in captivitate ( se incearca de peste doua sute de ani dar fara succes)
- nu in ultimul rand: anghila este considerata supremul deliciu culinar in ceea ce priveste pestii ( mai apreciata decat caviarul)
Nu este de mirare ca actualmente este pe cale de disparitie aflata pe lista rosie a animalelor cele mai amenintate cu disparitia din Europa.
Din 2007 EU a luat masuri stricte de protejare ( de care ma gandesc ca cei mai multi dintre noi nu avem habar!) interzicand total pescuitul industrial si reglementand strict pescuitul sportiv.
Pentru ca anghilele sa ajunga totusi pe masa restaurantelor de lux s-a facut urmatorul compromis: se permite cresterea anghilelor in ferme cu alevini capturati in ocean in zona de reproductie ( considerandu-se ca oricum o mare parte dintre acestia vor muri sau vor cadea prada altor pesti pe drumul de intoarcere) sub conditia ca un anume procentaj din pestii ajunsi la varsta de 5-6 ani sa fie eliberati in apele in care anghila traieste natural.
Cam asta e!....cat despre anghile la Cluj?.... poate pe timpul lui Burebista!!!...dar pe ce apa?....