RAPORT DE EVALUARE , A PARTICIPARII ECHIPEI ROMANIEI DE SENIORI , LA CAMPIONATUL MONDIAL DE PESCUIT SPORTIV, DIN CEHIA , UHERSKE HRADISTE 2012
Coordonator lot seniori 2012 : Eugen Biltac Capitan : Zsolt Benzar Componenti lot : Zsolt Benzar , Dragos Popa , Florin Aschioape , Tibi Rancu , Tudor Bodocan , Toni Stanciu
Sponsori : HEINEKEN ROMANIA GIVADI by Trabucco ENERGOFISH LUXIMER by Tubertini RADU PRISECARU
A mai trecut un CM , dar echipa Romaniei , are aceleasi evolutii fluctuante , incheind competitia pe locul 27 din 37 de natiuni . Din punctul meu de vedere , un rezultat slab si ma limitez aici . Datorita sponsorilor mai sus enumerati , am pus la dispozitia lotului urmatoarele - achitarea taxei de participare ( nu mi se pare normal ca AGVPS ROMANIA sa nu platesca macar aceasta taxa , in cuantum de 1320 euro ) - am asigurat carburantul de la Arad la Uherske Hradiste , dus – intors . - am platit rovinietele ptr autostrada , Ungaria , Slovacia , Cehia - am platit cazarea ptr 8 oameni - am asigurat momeli pe tot parcursul competitiei , inclusiv ce am primit vineri seara din Ungaria (larve si foui proaspete ) - echipamentul de antrenament si prezentare - nada (aici baietii si-au mai cumparat si alte tipuri ptr a se adapta la pista ) - am asigurat o masa ( ne-au ramas 105 euro ) Tin sa precizez inca de la inceput , eu si Andrei am avut atributii exclusiv organizatorice , am avut un program pe zile separat de lot , comanda si ridicarea momelilor zilnic , participarea la sedintele zilnice ale capitanilor , urmarirea , la cererea lui Zsolt , a antrenamentului tarilor mai titrate , Anglia , Italia , Rusia si in primul rind localnicii Cehia , Slovacia . Prezentarea modului cum pescuiesc , ce momeli si ce nade folosesc , asta intimplindu-se zilnic in cadrul unei analize . Tinind cont de experinta lui Zsolt , Dragos si Tibi , nu ma puteam eu implica sa le spun cum trebuie pescuit , asta era apanajul lui Zsolt . Cum s-a pescuit : In primele 3 zile vremea a fost ok , s-a pescuit pe Rbs , 7m , 9 m , 13 m , la bolo 7 m cu plute bulb fixe sau la match cu slider , oblate . Tarile mai sus specificate se canalizau tot mai mult pe oblete. Problema a aparut in seara de miercuri cind s-a stricat vremea si a inceput sa ploua , joi au fost 15 grade , vint si ploaie , foarte putini pescari au fost pe pista . La noi doar Zsolt si Bodocan s-au incumetat , s-au udat foarte rau. Apa a crescut cu un metru si unde se pescuia cu pluta plata de 4 grame acum abia tinea-i 40 grame , bolo era exclusa . Vineri am fost la antrenamentul oficial in spatele echipelor Angliei si Frantei , erau cu boxele unii linga altii . S-a pescuit exclusiv la oblete , in prima ora se pescuia cu vergi scurte 2.5 ; 3 m , apoi pestele pleca mai in larg si trebuia pescuit cu Rbs 7m , la curs . Daca se pescuia in suprafata , la 50 cm se prindea oblete 5-10 grame , daca se pescuia la ras ( 2-3 m ) , intrau obleti mai mari . La cintarire englezii au avut max 2.9 kg/ om , iar Scothorn a avut cea mai mica cantitate si a ramas rezerva ( aceasta rigoare si disciplina i-a dus acolo unde sunt an de an ) . Francezii au avut putin peste 4 kg / om , ei fiind recunoscuti in pescuitul pestelui mic . Am avut vineri seara o sedinta cu lotul in care le-am mai transmis inca odata ce vazusem la antrenamentul oficial , am incercat chiar sa-i incurajez spunindu-le ca daca Zsolt i-a selectionat in lot inseamna ca sunt cei mai buni din tara si trebuie sa aiba incredere in ei . Cum s-a pescuit : NADA : 2 kg Gros gardon , 1 kg Superblack Bream, 3 kg Terre de rivier , in care s-au pus citiva viermi morti si ½ l casteri , rime tocate. Asta a fost ptr nadirea grea la 13 m Alte 6kg Terre de rivier , cu foui , rime tocate , casteri , pregatite ptr intretinerea vadului scurt la 7m , 9 m dupa caz , ducindu-se bulgari cu cupa sau aruncati cu mina . Nada ptr oblete – Surface cu Etang , aici baietii si-au mai cumparat de pe pista si alte nade ptr oblete . La 13 m , s-au folosit plute plate de la 25-40 grame , in functie de sector La 7-9 m plute de 2-3 grame , se dadea la curs . Pe ac , la 13 m ,1 , 2 rime , la scurt pe ac 1, 2 pinki rosii , sau un caster . Din pacate la aceste mondiale Zsolt nu a fost foarte ferm in alegerea strategiei si a nazii , lasind la alegerea baietilor cum vor aborda pescuitul . Rezultatele se cunosc
62. Popa Dragos Catalin 2 6.930 16,0 73. Rancu Tiberiu 2 5.274 18,0 134. Benzar Zsolt 2 1.945 29,0 153. Bodocan Tudor 2 1.295 34,0 182. Stanciu Toni 1 2.337 11,0 201. Achioape Florin 1 870 17,0
CONCLUZII
Rezultatul este nesatisfacator , iar pentru viitor cred ca se impun schimbari majore pentru a avea asteptari mai mari de la echipa Romaniei . -AGVPS ROMANIA , sa fie obligata prin lege sa verse catre loturile nationale o suma modica , 2- 5 lei ptr fiecare pescar legitimat ( se poate stringe o suma destul de buna ptr loturi ) , e valabil si ptr asociatiile particulare , aceasta suma trebuie sa se regaseasca in valoarea de cumparare a permiselor. -Selectia ptr loturile nationale , nu trebuie sa tina cont de finala A , cei din A au doar un concurs , finala poate fi de exemplu la crap si merge la mondiale si pescuieste la oblete ! . Capitanul sa aleaga 10-20 pescari , sa organizeze 2-3 selectii pe ape si cu pesti asemanatori pistelor pe care urmeaza sa se dispute CM , in urma acestei selectii rezultind lotul ( vezi Ungaria , Walter a ramas acasa ) - Cel putin 1 sau 2 antrenamente in tara ale lotului , inainte de plecarea la mondiale . - Mult mai multa rigoare si disciplina , ce decide capitanul si coordonatorul sa fie litera de lege , ptr ca ei isi asuma rezultatul final. - Incheierea de contracte de sponsorizare .
In incheiere doresc sa multumesc inca odata sponsorilor
HEINEKEN ROMANIA GIVADI by Trabucco ENERGOFISH LUXIMER by Tubertini RADU PRISECARU TIBI RANCU – ptr apa BOGDAN CONSTANTINESCU – ptr pinki KARACIONI ATILA – ptr transportul momelilor , kituri ANDREI GHEOGHIU- ptr ajutorul acordat ZSOLT BENZAR –ptr increderea acordata , fiind printre putinii care au crezut in capacitatea mea .
Eu imi asum acest rezultat si din acest moment nu voi mai fi coordonatorul lotului national , dau posibilitatea detractorilor sa faca mai mult decit mine si cu aceasta ocazie le doresc succes. Voi fi tot timpul linga loturile nationale , sa ne vedem cu bine pe pistele de concurs . Daca am suparat pe cineva , imi cer scuze .
EUGEN BILTAC .
|