Eco Cinciş 2010
26 - 28 MARTIE
Asociaţia Culturală Z.A.M din Hunedoara, împreună cu Asociaţia Pescarilor Sportivi Hunedoara, având susţinerea instituţiilor publice din judeţul Hunedoara, a diferitelor ong-uri, cluburi şi fundaţii din Deva, Oradea şi Timişoara precum şi a oamenilor de afaceri din zonă, iniţiază o amplă campanie de ecologizare pe lacul Cinciş în data de 27 martie.
Localizare: Lacul Cinciş este situat la circa 12 km de municipiul Hunedoara, pe teritoriul Primăriei Teliucu Superior, la 800 de metri altitudine, cu o suprafaţă de circa 868 de hectare.
Probleme de mediu: În fiecare an după topirea zăpezilor, Cerna (râul care alimentează lacul), aduce din amonte tone de deşeuri menajere care plutesc pe apele lacului sau rămân pe malurile acestuia. De asemenea malurile lacului sunt în permanenţă ticsite de peturi şi alte deşeuri lăsate de turişti la voia întâmplării sau de hunedorenii care vin aici la picnic şi la pescuit. Primăvara, după ce zăpezile s-au topit, peisajul este apocaliptic, malurile Cincişiului fiind împânzite de deşeuri. Pe lângă faptul că acest lac este una dintre principalele destinaţii turistice din judeţul Hunedoara, aceasta este şi una dintre sursele alternative de alimentare cu apă potabilă a municipiului Hunedoara dar şi o zonă piscicolă deosebit de importantă. După golirea barajului, tone de deşeuri ajung în albia râului Cerna, care străbate în aval, oraşul Hunedoara precum şi localităţile Teliucu Superior, Peştişu Mare, Cristur şi Bârcea, până la vărsarea în râul Mureş. Până în momentul de faţă autorităţile au dovedit că nu pot rezolva situaţia iar o ecologizare masivă a întreg perimetrului lacului nu s-a făcut niciodată.
Soluţii: Asociaţia Culturală Z.A.M este deschisă oricărui parteneriat în ce priveşte derularea proiectului de ecologizare a lacului Cinciş. Vor fi stabilite opt puncte principale, în care vor fi împărţite echipele de lucru: 1 – Dig, 2 – Motel Cinciş, 3 – Podul I, 4 – Podul II, 5 – Orizont, 6 – Platou Casa Roşie, 7 – Bulbucani, 8 – Coada Lacului. Baza va fi amplasată la CAMPING MĂDĂLINA. În fiecare punct vor fi repartizate echipe de voluntari (numărul persoanelor va fi stabilit în funcţie de suprafaţa de lucru pe care va trebui să o acopere fiecare echipă), supravegheaţi atent de un coordonator. Proprietarii cabanelor şi a pensiunilor din zonă vor fi înştiinţaţi din timp pentru a se pregăti şi pentru a participa la acţiune în scopul ecologizării perimetrului pe care îl deţin. De asemenea vom avea două echipe mobile cu bărci – prin concursul Clubului de Kaiac Hunedoara, a Clubului Moto Free Bikers Hunedoara şi a autorităţilor locale, care vor ecologiza zona Tătăuşi şi vor strânge deşeurile de pe suprafaţa apei. Sacii cu deşeuri vor fi preluaţi de firmele de salubritate din Hunedoara, precum şi de angajaţii primăriilor din zonă. Vor fi puse la dispoziţia tinerilor, mijloace de transport, care vor circula după un program bine stabilit. Întreaga acţiune va fi sintetizată într-un program concis, elaborat pe intervale orare, care va fi mediatizat şi prezentat pe diferite materiale publicitare, astfel încât acţiunea să nu se deruleze haotic iar participanţii să ştie ce au de făcut.
Obiective: Prin această acţiune ne propunem să strângem cât mai multe deşeuri de pe malurile lacului Cinciş, din pădurea de pe marginea lacului, din parcări şi de pe suprafaţa apei. De asemenea dorim să atragem atenţia locuitorilor din zonă, a proprietarilor de cabane şi pensiuni, despre importanţa păstrării curăţeniei pe malurile lacului. În acest sens vom derula o campanie mediatică timp de două luni, având deja parteneriate cu mass-media locală şi naţională.
Strategie: În cele opt puncte de lucru vor fi comasate echipe de 15-25 de voluntari coordonaţi de un coordonator care le va prelucra regulamentul de desfăşurare al proiectului în conformitate cu un program bine stabilit care va fi făcut public în cadrul unei conferinţe de presă, mediatizat şi postat pe site-ul
http://www.zam.ro precum şi pe materialele publicitare. Vor fi organizate două echipe mobile de voluntari care vor survola suprafaţa lacului din bărci şi vor ecologiza zona punctului de lucru „Coada Lacului” precum şi zona Tătăuşi. Sacii de gunoi vor fi colectaţi pe marginea şoselei şi vor fi preluaţi de firmele de salubritate. Voluntarilor li se va pune la dispoziţie mijloace de transport pentru a se putea deplasa pe lac, tabăra fiind amplasată la camping Mădălina. Voluntarii care vor dori să sprijine acţiunea vor putea consulta în permanenţă punctele de lucru şi se vor putea îndrepta către cel mai apropiat punct.
Activităţi culturale: Pe lângă ecologizarea propriu-zisă, proiectul ECO CINCIŞ 2010 are o componentă foarte importantă de conştientizare a comunităţii asupra importanţei păstrării curăţeniei în spaţii publice, lacuri de agrement – cu potenţial turistic, piscicol, etc. Să nu uităm că acest lac este una dintre sursele de alimentare cu apă potabilă a comunităţii. În acest sens, Z.A.M derulează pe parcursul a trei luni de zile, o campanie mediatică de promovare a proiectului prin care dorim ca hunedorenii să înţeleagă că nu dorim să trăim înconjuraţi de gunoaie, să păstreze curăţenia pe lacul Cinciş dar şi să se implice activ în rezolvarea problemelor de mediu, promovând o atitudine pozivită vizavi de voluntariat, implicare socială şi solidaritate întru proiecte comunitare. Intervalul 26-28 martie va fi plin de activităţi culturale, platformă ong-istă, reprezentaţii de teatru, concerte, dans, muzică, concurs de pescuit, paintball, softball şi alte activităţi care se vor desfăşura după un program bine stabilit ce se va derula în campingul Mădălina de pe lacul Cinciş. După acest interval ne propunem o analiză a rezultatelor, ample activităţi de diseminare a informaţiilor dar şi un proiect de follow up prin care dorim să conştientizăm opinia publică cu privire la obiectivele noastre. În măsura în care proiectul va avea rezultatele scontate, ne propunem o continuitate a evenimentului ECO CINCIŞ şi chiar o dezvoltare comunitară a acestuia, pentru a marca luna martie ca una a implicării sociale, a curăţeniei şi a respectului faţă de natură şi de mediul înconjurător.
Program:
VINERI 26.03.2010 – primirea invitaţilor la camping MĂDĂLINA, foc de tabără, platformă ong-istă, semnare petiţii, strângere fonduri 2%, implementarea strategiei de lucru.
SÂMBĂTĂ 27.03.2010 – acţiunea de ecologizare, program cultural – teatru, concert rock, dansuri, dj’s, party.
DUMINICĂ 28.03.2010 – concurs de pescuit, paintball, softball
Parteneri:
*Asociaţia Pescarilor Sportivi Hunedoara
*Asociaţia Culturală „Macaia” din Bucureşti
*Asociaţia pentru Educaţie Permanentă şi Habitat Orădean EPHOR din Oradea
*Asociaţia Dreptu’ la Verde din Timişoara
*Clubul Moto Free Bikers Hunedoara
*Clubul Cercetaşii României – Hunedoara
*Liga Studenţilor Hunedoara
*Ordinul Cavalerilor de Hunedoara
*ZIARUL HUNEDOREANULUI
*PRO TV
*REVISTA SUPER PESCAR
*SERVUS HUNEDOARA
*RADIO COLOR HUNEDOARA
*ANTENA 1
*ADEVĂRUL DE SEARĂ
PARTENERI ŢINTĂ:
*SC. APAPROD SA DEVA
*SC. MITTAL STEEL HUNEDOARA
*PRIMĂRIA TOPLIŢA
*PRIMĂRIA LUNCA CERNII
*DIRECŢIA APELE ROMÂNE
*CLUBUL DE KAIAC HUNEDOARA
*INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
*INSPECTORATUL JUDEŢEAN DE JANDARMI
*INSPECTORATUL JUDEŢEAN DE POLIŢIE
*AGENŢIA DE PROTECŢIE A MEDIULUI
*GARDA DE MEDIU – COMISARIATUL HUNEDOARA
*PIMĂRIA TELIUCU INFERIOR
*CONSILIUL LOCAL HUNEDOARA
*CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA
*alte instituţii, agenţi economici, partide politice – COMUNITATEA HUNEDOREANĂ