Pescuit Stationar

Acum este 01 Noi 2024, 03:29

Ora este UTC [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 35 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Nou proiect - Odin de ministru pentru pescuitul sportiv
MesajScris: 14 Ian 2017, 17:46 
Neconectat

Mai rau decat imaginezi,cine a vazut live stie ce vorbesc,mai rau ca curentul!!!!!

Sus

Subiectul mesajului: Re: Nou proiect - Odin de ministru pentru pescuitul sportiv
MesajScris: 14 Ian 2017, 17:56 
Neconectat

https://www.youtube.com/watch?v=Ol9tO8Y1HYE
https://www.youtube.com/watch?v=bJCaPtV0f5k

Sus

MesajScris: 14 Ian 2017, 18:14 
Neconectat

Da cormoranii sunt o mare problema si nu exista varianta ptr ca in legea vanatorii sunt interzisi la vanatoare fiind specie protejata.

Sus

MesajScris: 14 Ian 2017, 22:20 
Neconectat

zsolt scrie:
Pana lucreaza AZO MURES nu-ti trebuie plasa!Alex ai pus pe cineva sa faca o analiza la concentratia de amoniac in zona Iernut-Teius si la alte chimicale?Sa nu vorbim de cormorani ce erau in zona si ieri!

Zolt la amoniac pentru poluari accidentale nu trebuie sa faci analize, trebuie doar sa monitorizezi zona din aval de deversare, daca mor pestii insemna ca poluarea s-a produs. Crede-ma este cel mai sigur mod pentru a depista o poluare ca pestii mor instant. Am sa explic in cateva cuvinte ce este cu amoniacul. Amoniacul este un poluant foarte puternic pentru mediu acvatic care insa are doar efecte acute adica produce efecte pe termen scurt pe durata si in zona in care concentratia este peste limitele de toxicitate. Deoarece amoniacul este foarte solubil in apa, in cazul unei poluari accidentale, concentratia amoniacului scade foarte repede in aval de punctul de deversare datorita diluarii, in cazuri foarte grave poluarea putand sa se extinda pe cativa zeci de km. Atat de la Azomures cat si de la Ocna Mures inainte de 1990 au fost nenumarate astfel de poluari, nu prea trecea un an fara, Cu toate aceste Muresul in zona mentionata era plin de peste si in special de scobar. Dupa 1990 si in special dupa 2003 (cand Romania a inceput sa transpuna legislatia UE) legislatia s-a inasprit foarte mult si poluari grave cu amoniac eu nu tin minte sa mai fi fost vreo una. Depasirile mici ale concentratiei admise de amoniac nu omoara pesti si nu au efecte mai mult decat de crestere a continutului de azot in apa, ceea ce duce la dezvoltarea exagerata a plantelor si algelor verzi in apa. Cresterea continutului de azot in apa este cauzata si de poluarea menajera (de la cacatul varsat in apa), de asta apele sunt pline de iarba,
In zona exista insa un alt poluant, care se acumuleaza in timp in corpul pestilor, unul ascuns care omoara pestii incet, fara sa vezi, pestii raman mici, nu se dezvolta, nu se mai inmultesc: metalele grele din apa din Aries de la vechile si actualele exploatari miniere din Apuseni, cel mai important fiind iazul de decantare de la Valea Sesii. Concentratia in metale grele este depasita si de 100 de ori fata de normele admise. Acesta poluare coboara incet dar sigur pe Mures odata cu sterilul deversat si antrenat de rau.

Sus

MesajScris: 14 Ian 2017, 23:56 
Neconectat

Sa presupunem ca cineva ar face in astfel de studiu si at ajunge, probabil, la concluziile trase de tine.
Crezi sa vor fi inchise exploatarile miniere (cumva aur ? ), eu nu cred !
Neinteresanta o zona de cativa km de apa, cu tot cu fauna piscicola sau animala, comparativ cu interesul industrial al exploatarii.
Sunt curios daca localnicii consuma pestele prins in acea zona !

Sus

MesajScris: 15 Ian 2017, 07:59 
Neconectat

rcorbu scrie:
Sa presupunem ca cineva ar face in astfel de studiu si at ajunge, probabil, la concluziile trase de tine.
Crezi sa vor fi inchise exploatarile miniere (cumva aur ? ), eu nu cred !
Neinteresanta o zona de cativa km de apa, cu tot cu fauna piscicola sau animala, comparativ cu interesul industrial al exploatarii.
Sunt curios daca localnicii consuma pestele prins in acea zona !

Nu este vorba despre inchiderea exploatarilor miniere in sensul comun al cuvandului ca in Apuseni in afara de exploatarea de la Rosia Poieni, (din care face parte si iazul de decantare Valea Sesii), alte exploatari nu mai sunt in functiune, dar polueaza in continuare prin apele de mina acide si pline cu metale grele. Aceste ape ar trebui colectate si tratate inainte de a intra in rau, dar asta costa bani si se vede ca statul nu este dispus la aceste cheltuieli. Cat despre iazul Valea Sesii acolo situatia este mult mai complexa si se tot spera ca exploatare sa se privatizeze si noul proprietar (privat) sa cheltueasca el bani pt asta. Acest lucru este valabil si pentru fostele exploatari (de aur)din zona. Astea toate sunt interese strategice ale statului si, in actuala situatie, doar presiune publica (manifestata inclusiv prin asociatiile de pescari) mai poate face ceva.
Aici nu este vorba de cativa km de rau, doar Ariesul de la Campeni pana la confluenta cu Muresul are peste 100 de km si mai sunt cca 100 de km de Mures pana la confluenta cu Tarnava, dupa care efectele se mai diminueaza. Dar efectele se transmit si in amonte de confluenta Muresului cu Ariesul ca pestele migreaza continuu pe distante de zeci de km
Da localnicii din zona consuma acest peste, noroc ca omul nu acumuleaza metalele grele asa de mult cum le acumuleaza pestii, efectele pe tremen lung sunt insa imprevizibile in lipsa unor studii in domeniu.
Sa nu se inteleaga ca doar exploatarile miniere sunt o problema in zona, balastierele fara numar care deveresa namolul in rau, poluarea menajera de la canalizari (mult mai mare dupa 1990 din cauza cresterii exponentiale a consumului casnic de chimicale) si lipsa unor statii performante de epurare, cormoranii nordici despre care s-a vorbit (si care nu inteleg de ce sunt protejati ca nu ne apartin, vin la noi doar temporar in sezonul rece), braconajul si pescuitul excesiv (pe fondul unei populatii piscicole din ce in ce mai reduse) sunt alte probleme care duc la diminuarea resursei acvatice. Fara o presiune din partea opiniei publice aceste lucruri nu se vor rezolva. Dar ce sa-i faci daca asociatiile de pescari dorm, motiveaza ca nu pot sa faca nimic ca nu au pusti si pistoale sa se bata cu problemele.

Sus

MesajScris: 15 Ian 2017, 09:22 
Neconectat

@ AlexD
aveti mare dreptate, poluarea si pescuitul excesiv sunt principalele cauze, unii braconieri le combina, arunca un sac de azotat si aduna pestele in aval, apoi raul se umple de verdeata. eu vreau sa adaug ca lucrurile astea se intampla pentru ca pescarii, cei care suntem pe maluri si vedem cel mai bine ca nu e peste, pescarii sunt SACOSARI si dau vina pe braconieri sau pescarii comerciali si mai nou pe cormorani, in Vrancea cormorani sunt foarte putini, dar cum loveste unu da zvonul ca au fost cormoranii, apoi sacosarii incep sa spuna ca au vazut ei cormoranii si daca ii intrebi nu stiu cum arata, care zice ca-i curcan, care ca-i fazan. desi ca animale salbatice au tot dreptul sa se hraneasca, mai bine hai sa-i lichidam ca sa scapam de pretextul asta, cu totate ca am auzit ca nu-s prea buni la gust :lol: ; mama lor de cormorani

Sus

MesajScris: 15 Ian 2017, 09:35 
Neconectat

alexandru alanei scrie:
@ AlexD
aveti mare dreptate, poluarea si pescuitul excesiv sunt principalele cauze, unii braconieri le combina, arunca un sac de azotat si aduna pestele in aval, apoi raul se umple de verdeata. eu vreau sa adaug ca lucrurile astea se intampla pentru ca pescarii, cei care suntem pe maluri si vedem cel mai bine ca nu e peste, pescarii sunt SACOSARI si dau vina pe braconieri sau pescarii comerciali si mai nou pe cormorani, in Vrancea cormorani sunt foarte putini, dar cum loveste unu da zvonul ca au fost cormoranii, apoi sacosarii incep sa spuna ca au vazut ei cormoranii si daca ii intrebi nu stiu cum arata, care zice ca-i curcan, care ca-i fazan. desi ca animale salbatice au tot dreptul sa se hraneasca, mai bine hai sa-i lichidam ca sa scapam de pretextul asta, cu totate ca am auzit ca nu-s prea buni la gust :lol: ; mama lor de cormorani

Se vede ca n-ai vazut pe viu ce fac cormoranii, probabil din cauza ca in zona ta nu sunt multi Nici o grija va gasesc ei si atunci veti vedea si la noi sunt doar de cativa ani. La noi fac insa prapad, acum pe locurile de iernat in cateva atacuri cormoranii zdrobesc tot facand mai multa paguba decat pescarii si braconuierii la un loc, toata iarna. Aici nu e vorba ca si cormoranii sunt animale salbatice si au dreptul sa manance si pestii sunt tot animale salbatice si ei au dreptul sa traiasca, noi insa in acesta problema trebuie sa facem o alegere, ca asa cum sta problema nu cred ca este alta cale, ori noi cu pestii nostri, ori cormoranii cu cei care îi apara. Sa stii ca inainte de 90 in crescatoriile din Delta (numai acolo existau atunci cormorani, cei autohtoni), din cauza pagubelor enorme pe care le faceau, erau paznici inarmati si cu munitie gratis de la stat si fara permis de vanatoare, doar pt a speria si omorî cormoranii. Din pacate asa-i la noi se trece de la o extrema la alta.

Ultima oară modificat de AlexD pe 15 Ian 2017, 09:55, modificat de 2 ori în total.

Sus

MesajScris: 15 Ian 2017, 09:40 
Neconectat

nu va contrazic, asa este cormoranii sunt pradatori vorace si sunt convins ca in unele zone fac prapad, dar in contextul unei comunitati de pescari adormiti fara grija si intelegere fata de mediu, directionarea vinei catre cormorani e periculoasa, vidanjorii si braconierii se pot ascunde si mai usor in umbra pasarilor, si mai rau se amuza si mai tare de sacosarii care cred ca-s de vina cormoranii

Sus

MesajScris: 15 Ian 2017, 09:52 
Neconectat

alexandru alanei scrie:
mai bine hai sa-i lichidam ca sa scapam de pretextul asta, cu totate ca am auzit ca nu-s prea buni la gust :lol: ; mama lor de cormorani

Gaseste in bucatar chinez si ai sa te minunezi ce gustosi or sa fie !!! :lol: :lol:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 35 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC [ DST ]