alexandru alanei scrie:
Cormoranii din Vrancea sunt cormorani autohtoni, nu sunt venetici, deci eu nu pot sa vorbesc despre ce se intampla in vestul tarii. Prin 2000 sau 2001 impreuna cu un prieten am omorat un pui de cormoran, nu am stiut imediat ce specie este, era pe malul canalului care pleaca de la statia de pompare de la Vanatori si avea picioarele retezate, cum a fost prins la pompa, oracaia ca naiba si de mila ne-am chinuit sa-i rupem gatu', dar s-a dovedit dificil
, paznicul de la statie ne-a explicat ce e si de unde a venit, era din colonia de cormorani de la Suraia ( pe Siret ) care sta bine merci si acum in dreptul statiei de pompare si se hranesc pe un mal cu stavilopozi, sunt maxim 100 de bucati, pe malul opus pescarii prind peste linistiti. Pe lacul de la Ciuslea sunt mai multe lebede decat cormorani, la Padureni sunt foarte rari, la Beresti aproape deloc, lacurile astea de acumulare au adancimi de pana la 12m si intinderi de pana la 1000 ha fiecare, deci un loc beton pentru cormoranii straini, probabil nu e in ruta lor de migratie. Daca e adevarat ce se spune despre vestul tarii, si nu exagerari intre pescari, oricum treaba asta se analizeaza doar intre guvernele tarilor Europei afectate, prin institutii competente si de oameni pregatiti, adica biologi, oameni de stiinta, profesori universitari din domeniu, nu asculta ministrul de vreun pescar, fie el si de competitie, asa ca veniti-va in fire ca va faceti de ras. Cine e cu adevarat interesat de problema cormoranilor din vest sa se duca la o universitate ca sa discute despre asta si apoi sa trimita o scrisoare vreunui minister, nu sa incerce polarizarea comunitatii de pescari prin filmulete malitioase la adresa unui animal salbatic protejat prin lege.
Guvernele din Europa au decis deja scoaterea de sub protectie a cormoranului. Uite aici un document a Parlamentului European in acesta problema:
http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/ ... 1491ro.pdfCidez cateva randuri din acest document: "Pentru a se ilustra problema efectivelor piscicole din apele de coastă și interioare, s-a
evidențiat faptul că, în condițiile unui consum zilnic de 400-600 g de pește, aceste păsări fac să dispară anual peste 300 000 de tone de pește din apele europene. În multe state membre, cantitatea de pește consumată de cormorani este de mai multe ori mai mare decât producția obținută de pescuitul profesionist din apele interioare și din crescătoriile de pește de consum. De exemplu, 300 000 de tone înseamnă mai mult decât producția piscicolă din acvacultură din Franța, Spania, Italia, Germania, Ungaria și Republica Cehă împreună."
Ca urmare a unor astfel de demersuri cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) a fost scos in 2009 din lista speciilor protejate. Se poate verifica in Lista speciilor protejate din ANEXA 1 a Directivei pasari:
http://monitorizareapasarilor.cndd.ro/d ... i-2009.pdf