Krisztian scrie:
.....1. Din literatura citita de mine Eustrongyloides nu produce imbonavire la om. Accidental cum ai zis si tu ar putea produce tulburari digestive, dar in nici un caz sa patrunda in musculatura. .... In primul rand trebuie evitat consumul de pesti parazitati...... Pestii trebui bine eviscerati, spalati si prin prajire pot fi consumati. Dar sunt cateva metode de inactivare:
2. congelare -20grade C 24 ore, caldura de peste 60grade C sau saramura (250g NaCl/l.....
Imi pare rau dar trebuie sa te contrazic...exista ( rare dar exista) cazuri clare si fara dubiu de infestare cu Eustrongylides la om...
Mai nou: am gasit un ghid canadian care descrie daca se poate consuma pestele si mai ales cum se poate consuma in siguranta pentru aproape toate speciile de paraziti cunoscuti....
Despre Eustrongylides se specifica clar:
- nu se consuma pestele crud!!
- se curata pestele si se prepara (gateste) ca de obicei fara alte mentiuni speciale - cred ca vrea sa zica ca prin gatire obisnuita parazitul este inactivat.
Aceleasi mentiuni despre congelare si sare sunt facute in mai multe locuri...
Experienta personala:
- curatat pestele viu: nici un vierme in cavitatea abdominala...practic 100% din ei sunt in muschi
- curatat pestele mort (dupa 4-5 ore): mai multi viermi in cavitatea abdominala dar o buna parte inca in muschi
Cum i-am preparat:
- curatat pestele si scos toti viermii pe care i-am putut gasi in muschi (6-10 viermi pe peste)
- sarat pestele (ca pentru gatit) si lasat 24 de ore la rece (in frigider + 2grade) mai multi viermi pe care nu i-am gasit la prima curatare au aparut in cavitatea abdominala (2-4 viermi pe peste). Viermii pareau morti dar punandu-i in apa la temperatura camerei au inviat imediat!
- pus apoi pestele la congelator (-20 grade) si congelati 2 saptamani... mai multi viermi(1-3 pe peste) au fost gasiti in cavitatea abdominala dar absolut toti morti..definitiv de data asta!... am decongelat pestele si l-am filetat bucata cu bucata..absolut nici un vierme nu a mai fost gasit
Se pare deci ca prin congelare sunt inactivati...asta nu inseamna ca nu o sa-i mancati pe aia care se afla in muschi si nu i-ati gasit!!!...deci daca vreti sa nu mancati viermi tre' sa faceti ca mai sus...
Am gatit apoi pestele ca de obicei si l-am mancat...nimeni nu a patit nimic!!..(inca!!! adica cel putin pana acum!!
)
Despre icre:
Am citit ca Eustrongilydes nu se stabileste in icre..dar poate ajunge accidental in sacii cu icre cand paraseste musculatura pestelui mort!...deci atentie totusi!
Am mai citit ca practic ouale tuturor parazitilor care au ca gazda finala pestele (teniile mai ales) se afla printre icrele stiucii in sacii cu icre!!! dar (uf!! ce usurare!!) ca prin sarare si congelare toate ouale de paraziti dar si larvele sunt distruse in totalitate..acu' cata sare trebuie pusa nu stiu (250 de grame la litrul de icre???.. ) dar ce pot sa va asigur e ca urmare a acestui fapt toate icrele mele sunt moruga de sare!!!
De mancat inca n-am mancat ca tre sa le congelez mai intai 2 saptamani dar dupa ce mananc va scriu ce s-a intamplat (asta daca nu mor sau daca nu ma duc astia in america sa scoata ceva viermi din mine!!!)
cat despre evitarea consumarii pestelui contaminat!!!???..ha!..pai ce dracu' asta inseamna sa-i evitam pe toti..adica sa nu mai mancam nimic... caci folosind metoda de mai sus nu am gasit nici macar un singur peste care sa nu fi avut viermi!!!