Salut..pe la noi scobarul este in cvasitotalitate peste "de placa"!... rarisim mai prinde cineva la feeder..si asta numai in ultimul timp...
Deci la placa, desi monturile nu sunt prea fine din cauza curentului (2-5 grame), se merge cu scule ultra-light..de ce?..pai fiind un pescuit foarte activ..cu pasaje scurte (aprox 10m) si foarte multe aruncari intr-o partida de pescuit (una la aprox 25-30 secunde)... iti trebuie un bat foarte usor..altfel zece zile zaci de febra musculara si ratezi sezonul!
Mai apoi, cum pestele se inteapa din scurtime, cu intepatura ferma-usor violenta (adica intepi cu forta!), folosind fire monofilament subtiri 0,10 -0,12mm si cum scobarii pot fi pana la 1kg-1,5kg in mod frecvent trebuie un bat foarte elastic, cu varful fin, subtire ca altfel rupi de 100 de ori pe zi!
Mai apoi... muscatura este foarte rapida si trebuie intepat instantaneu (am vazut pescari mai putin experimentati la stilul asta care, desi aveau mana si muscatura nu au prins un peste toata ziua!!)..deci trebuie un bat cu actiune rapida, de varf.
Practic se pescuieste fara mulineta, reducand cu mana lungimea firului de la primul inel la fiecare aruncare, dar aceasta este necesara pentru dril (frana de lupta sa traiasca!!!)..deci bolognesa!!!!..mai sunt unii conservatori care dau cu vergi (minim 7 m trebuie) dar nu sunt atat de agere la intepare..si daca dai intr-o bucata mare ai cam incurcat-o sa ma ierti!!
Cu varga elasticata e greu..nu ai rapiditatea necesara la intepat...
Deci inca odata BOLOGNESA!!!..da' de care?
In primul rand lungimea ideala este de 5m!!! strict si fara discutii!
Eu personal folosesc doua:
- pe curent mai slab si fara vant (montura 2-3 grame): Shimano Dialflash TE 3 - 506 GT, 5m, 6 sectiuni
- pe curent mai puternic si cu vant (montura 4-5 grame): Trabucco Team Italy 444, 5m, 5 sectiuni
Sunt modele mai vechi dar care mi-au dat satisfactie exceptionala!
Mulineta cat mai mica si mai usoara ( nu trebuie mai mult de 50 de metri de fir de max 0,18mm!) dar cu frana de precizie!
Si inca ceva: trebuie neopren!!...ca daca nu va udati la cur! (stai in apa pana la brau !!)...
..si rima de la barabula e sub apa...asa ca atentie!!!