D-le Suciu va multumesc pentru sfat, dar deja am facut o prostie: mi-am cumparat o varga de 8m cu vreo 10 zile in urma.
M-am gandit asa: ca 8m de varga + 8m linia = 16m.
Rubeziana are 13m. 16-13=3m Deci imi ramaneau 3m pe care i-as fi putut "gestiona" astfel:
14m pentru distanta pana la punctul de pescuit aflat la 13m de mal (cel putin 1m se pierde pt ca nu se poate tine rectiliniu varga si linia chiar daca linia ar fi asezata pe apa si nu ar fi curenti sau vant).
... si uite asa raman 2m care se pot folosi la adancimea de pescuit. 2m e foarte putin daca ma gandesc ca multe din locatiile de mai sus au adancimi de peste 2m.
Un avantaj ar fi viteza de lucru cu o varga fata de rubeziana. Dar dezavantajul e ca nu se poate pescui competitiv la adancimi mai mari de 2m.
O rezolvare ar fi o varga de 9-10m, dar pescari cu experienta au spus ca varga de 9-10m e greu de manevrat pe vant.
Si alta chestie care m-a "terminat" e lungimea reala a vergii: are doar 7,44m.
Dar asta este... O sa-i pun inele si o s-o fac bolo. Dar aici exista alta problema: manse tematice nu se pun la bologneza, se pun doar la rube si match.
D-le Suciu cam asta ar fi problema mea...
Multa sanatate va doresc si fire intinse.[/quote]
Adrian, socoteala ta e gresita! E valabila numai in cazul in care varga ar fi intinsa pe apa, adica la 180 de grade, pe cand in realitate rezulta un unghi mai mic, sa zicem de 120 grade, facut de varga + fir, in acest caz latura mare a tiunghiului (pe linia apei) fiind mai mica de 13 metri. Deci in realitate pescuiesti cu cel putin 1 m in spatele celui cu bologneza, pe o apa de adancimea de 3m.
La Sarulesti sunt doua piste care difera ca structuri si linie a malului. In functie de adancimea apei, care variaza destul de mult in functie de anotimp, chiar si pe aceeasi pista o undita de 8m poate fi rar eficienta. Tot la match se prinde cel mai bine. Iti spun eu, care m-am aflat exact in situatia ta
Pe vant puternic, cum se mai intalmpla la Sarulesti, risti sa rupi si bologneza, nu doar undita de 9-10m...