Firul textil NU are menirea de a fi folosit pe lansetele de feeder pentru peste mare sau pentru lansari la distanta. Sunt doua motive principale pentru care merita folosit :
1. pe ape curgatoare pentru diametrul mic, implicit opne o rezistenta in apa mai mica, de unde rezulta posibilitatea folosirii unor cosulete de dimensiuni (greutate) mai mici
2. pe balta unde vrei sa pescuiesti la distante de 40-50m dupa caras/babusca/platica si vrei ca trasaturile acestor pesti sa fie mult mai bine evidentiate.
Dezavantajul folosirii firului textil este acela ca nu iti permite folosirea strunelor de diametru mic, acesta neavand elasticitate, toata amortizarea socurilor din timpul drill-ului este preluata de lanseta (care trebuie sa fie una cu actiune parabolica pentru a face cat de cat fata).
In cazul lansarilor de peste 50m iar apar probleme, mai ales la firele textile care absorb mai multa apa decat trebuie (toate absorb dar in cantitati diferite), din cauza greutatii marite a firului va face o "burta" foarte mare.
Nu mai spun de situatiile neplacute ce apar din neatentie si firul textil se infasioara de varful feederului, iar in momentul lansarii il rupe (pe nenea varf)....o problema apare si atunci cand inelele lansetei nu suporta folosirea acestor fire, frecarea fiind mult mai mare si existand posibilitatea taierii pastilelor ceramice..
Asta NU inseamna ca nu ar trebui folosite, doar ca nu este firul "bun la toate", sunt anuminte locatii care nencesita folosirea lor, dar monofilamentul ramane totusi alegerea nr.1.
Doua fire textile mi s-au parut destul de potrivite pentru a fi folosite : Power Pro (cel original nu ala de pe tarabe la 10RON/rola) si Sufix Feeder Baraid.
Mai trebuie sa stiti ca un fir textil proaspat pus pe tambur va va chinui in primele aruncari sau chiar in prima partida, pana se va "aseza" si nu vor mai fi probleme...am mai citit undeva ca textilul este ca vinul, cu cat mai vechi cu atat mai bun
si chiar a avut dreptate....