Nitule, ne meritam soarta pe deplin si am sa iti spun de ce.: Nu avem pic de spirit civic si asta rezida din vremuri dedemult si a persistat pana dupa caderea comunismului. Suntem o tara de ciorditori, procentul celor de o moralitate indubitabila intra in marja de eroare a oricarui sondaj, suntem si vom fi condusi de oameni ca noi , sunt imaginea perfecta a acestui popor si cine spune altfel traieste intr-o lume fantastica.
Gandeste ca pe vremea comunistilor fiecare se "descurca" de cate ceva de la locul de munca, o piulita, o jumatate de paine, o gheara de pui etc, iar dupa '89 a fost o participare colectiva la jaful ce a urmat : furtul tevileor sistemelor de irigatii, defrisari fara discernamant dupa improprietarire/reimproprietarire, criteriul de baza la angajarea unui contabil este aptitudinea acestuia de a pacali statul si nu de a tine o evidenta corecta etc. Merg mai departe si pun in balanta simplul fapt ca nu cerem niciodata chitanta si ca preferam sa cumparam la negru daca este cu 0.5 bani mai ieftin.
Ai intrat vreodata intr-un Metro sau Selgros ? Toate preturile acestor magazine sunt egale sau mai mari (foarte putine exceptii exista) cu cele ale produselor din piata, in schimb lumea cumpara de acolo pentru a avea la mana o factura in caz de control , restul marfurilor comercializate se cumpara la negru si tot la negru se vand.
Permisele de pescuit, desi la un pret derizoriu (indiferent cine ce mi-ar spune, nu poti considera ca 30 ron/an este mult atat timp cat suma asta o cheltuiesti pentru o rola de fir si cateva carlige) nu sunt la mare cautare, mergand pe premisa ca oricum nu se fac controale sau populari....
Am iesit vreodata in masa in strada cum se face in Franta sa ne strigam drepturile? NU, pentru ca toti avem o musca pe caciula si la un nivel mai mic sau mai mare gandim ca daca am avea posibilitatea de a ciordi cate ceva sau sa ne iasa vreun "jmen" precum politicienilor nu ne-am gandi de doua ori.
Probabil ca cea mai mare aberatie este intelegerea "democratiei" care spune ca majoritatea decide si in realitate suntem condusi de minoritate, mai putin de jumatate din populatia tarii voteaza, iar un procent covarsitor este compus din oameni sariti bine de 60 ani, care cu tot respectul cuvenit, sunt extrem de egoisti si nu au capacitatea de a vedea lucrurile in ansamblu , la ei se rezuma totul la "ce imi iese mie" si atat, fara a se gandi la copii/nepoti/stranepoti.
Acum vin sa intreb si eu , cine vrei sa se opuna sau sa te informeze corect asupra situatiilor controversate? Avatare poporului roman aflate la conducerea tarii ?
Uita-te ce se intampla cu "revolutionarii", numai eu stiu 5 cazuri de dosare pe naspa si care iau 2200 ron/luna, stau si rag din toti plamanii cand s-a zis clar ca vor primi doar cei raniti/dizabilitati/urmasi ai victimelor...restul considerandu-se ca au destule avantaje si ca nu este justificarea unei sume de bani acordata lunar. Pe aceeasi oameni i-ai vedea racnind pentru Rosia Montana ? Pentru defrisarile masive si furtul din avutia nationala? Pentru barja aia scufundata sau pentru un canal ce se vrea a se face? Ii vezi iesind sa sustina proiecte ecologiste ce ofera sansa urmasilor lor de a vedea un pelican sau de a prinde o stiuca in Delta?
Sa fim seriosi. ....