Pescuit Stationar

Acum este 16 Noi 2024, 18:47

Ora este UTC [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 40 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: FIR FLUOROCARBON
MesajScris: 17 Mar 2012, 23:31 
Neconectat

mi-am cumparat azi fluorocarbonul asta http://www.shopmania.ro/pescuit/p-fluor ... g-10312618 .
L-am masurat cu doua sublere electronice, ambele indicau aceeasi valoare ca si pe rola de FC: 0.18

Sus

MesajScris: 17 Mar 2012, 23:59 
Neconectat

Da oare daka firul flurocarbon este invizibil in apa nu putem folosi marimi mai mari pana la 0.18? ca tot nu se vede nu?

Sus

MesajScris: 18 Mar 2012, 00:22 
Neconectat

:lol: :lol: :lol: :lol: Da tu daca stai aplecat si te controleaza un doctor la rect si nu vezi degetu, inseamna ca nu i-l simti??? Raule, Raule, azi is la babusti, treci maine sa iti explic cu firul....

Sus

MesajScris: 18 Mar 2012, 05:06 
Neconectat

R.R1 scrie:
Da oare daka firul flurocarbon este invizibil in apa nu putem folosi marimi mai mari pana la 0.18? ca tot nu se vede nu?

Oricum pestii nu prea vad firele ,culori ...doar le simt pe alea prea groase si rigide si cele care sunt in dezacord ( contrast cromatic ) cu mediul care ii inconjoara ;) .

Sus

MesajScris: 18 Mar 2012, 12:07 
Neconectat

@ nutzu_z
Intrebam si eu trec maine pe la uh sa imi explici:)) .Fir intins

Sus

MesajScris: 18 Mar 2012, 19:51 
Neconectat

R.R1 scrie:

Firul mono fluorocarbon nu este invizibil in apa,e aproape invizibil deoarece indicele lui de refractie a luminii e apropiat de indicele de refractie a apei.
Unde folosesti un fir mono normal de 0,10mm.poti folosi un fir mono fluorocarbon sa zicem de 0,15mm.,sau mai gros, ca va fi sesizat de peste la fel ca si firul normal de 0,10mm.

O sa va dau un exemplu referitor la folosirea fluorocarbonului din experienta mea personala.,desi e vorba de pescuit la rapitori nu la pesti pasnici insa concluzia cred eu ca e evidenta.
Intr-o zi pescuiam pe TRINITY RIVER,TEXAS,sub barajul lacului Livingston cu intentia sa prind ceva white bass.Problema era ca cele 12 stavilare ale barajului erau deschise ,apa f. mult crescuta(de abia gaseai un loc pe mal in care sa pescuiesti)si f. tulbure.Eu nu prea tin cont de literatura de specialitate,nu o iau "ad literam",de aceea cand am gasit pe mal un loc de pescuit am incercat sa pescuiesc cu un bat telescopic de 6m.in stilul "drop shot",stil pe care literatura il recomanda doar pt. pescuitul din barca sau de pe un pier(platforma ) de pescuit.Aici in Texas toti pescarii pescuiesc la jig,sau alte artificiale,cu lansete in jur de 2m. ,eu find singurul ce pesuiesc cu lansete de peste 3m.(deoarece stiu care e avantajul betelor lungi pescuind de pe mal)

Am pescuit cu FIRELINE SMOKE 4LB. (4,54kg.)+un leader fluorocarbon de 10lb. de cca.2m. lungime si cu un carlig ,nu special pt. "drop shot" ,ci cu un jig de 1/32oz.(0,88g.), cu un plastic BASS ASSASSIN CURLY SHAD de 2"(5 cm.)culoarea pearl white si in capatul monturii un plumb cu ochet de 1oz.(28g.)
Am prins destul de bine white bass cu aceasta montura pana in momentul in care mi s-a agatat si am pierdut montura.In graba am refacut montura cu un fir mono STREN ORIGINAL de 10lb.(ca sa economisec fluorocarbonul,gandind ca si asa apa e f. tulbure) dar nu am mai avut trasaturi.
Mi-am dat seama ce trebuie facut,am schimbat montura folosind din nou leader fluorocarbon de 10lb. si trasaturile au inceput din nou si am prins limita zilnica legala de 25 de white bass peste 10"(25,4cm.),desi repet apa era f. tulbure.
De atunci niciodata nu pescuiesc decat cu leader fluorocarbon,indiferent daca apa e limpede sau tulbure.

Alta data pescuind la locul meu preferat de pescuit,ROLLOVER PASS,PENINSULA BOLIVAR ,TEXAS la lumina unui proiector de teatru cu un bec halogen de 1.000watt,alimentat de un generator pe benzina, nu prindeam la jig decat niste pesti mai mici si anume numiti aici"sand trout",pastrav de nisip.
Deoarece la intrarea canalului ROLLOVER PASS in GOLFUL MEXIC,era alt pescar ce pescuia tot la lumina unui proiector cu undita in mana m-am dus la el sa vad ce prinde.Nu prindea nimic,dar in spotul lui de lumina am vazut niste pastravi mari,dar el spunea ca pestii nu mananca.
Apa era f. limpede,asa am vazut pestii.L-am intrebat daca pot sa arunc de cateva ori in lumina proiectoruluil lui si el a fost de acord.Pescuind cu leader fluorocarbon de la primele aruncari am reusit sa prind pastravi de mare frumosi.Pescarul american pescuia cu fir mai gros si fara leader fluorocarbon.I-am explicat de ce nu prinde dar cred ca nu era convins de cele spuse de mine desi a vazut ca eu am prins si el nu.

La lumina proiectorului, noaptea,se aduna multi pestisori sau creveti si pastravii din golf nu mai urcau in sus pe canal gasind pestisori la lumina pescarului american,de aceea eu si prietenul meu roman nu prindeam decat pastravi mai mici.

Referitor la pescuitul stationar cu ceva ani in urma am citit un articol despre un pescuit demonstrativ,in Anglia facut de catre italianul MILO COLOMBO(renumitul campion italian MILO),intr-o revista italiana sau engleza la care eram abonat aici(nu mai stiu exact daca era engleza sau italiana revista,dar asta nu are importanta).
Demonstra cum pescuieste el ,nu mai retin la ce peste,dar la un moment dat nu mai avea trasaturi.A explicat asistentei ca va avea din nou trasaturi si pt. aceasta a schimbat leaderul mono cu un leader mono fluorocarbon si a avut dreptate,deoarece trasaturile au aparut din nou si a prins din nou peste.

Puteti trage concluziile pe care le doriti,eu nu voi pescui niciodata fara leader fluorocarbon.

Jean Scurtu

Sus

MesajScris: 27 Mar 2012, 18:09 
Neconectat

2 intrbari:
- pentru pescuitul cu o linie de 0.10 mm care ar fi grosimea maxima a unui forfac de fluorocarbon ?
- care este grosimea minima a forfacului de fluorocarbon la care acesta se poate manevra si se poate realiza legarea carligelor ( am intrebat deoarece nu am folosit pana acum acest tip de fir si pe piata sunt si grosimi de 0.07 mm si nu stiu cat de manevrabile sunt)
Urmeza sa cumpar ceva si doresc sa ma documentez putin inainte de a cumpara.

Multumesc !

Sus

MesajScris: 31 Mar 2012, 19:55 
Neconectat

Pt. pescuitul cu fir de 0,10mm. poti fi folosite ca forfach fire fluorocarbon de diferite grosimi ,adica si sub 0,10mm,dar si mai groase chiar dublu.
Ce trebuie sa sti este rezistenta reala a acestor fire fluorocarbon,ca daca forfachul fluorocarbon rezista mai mult decat firul principal s-ar putea ca la o agatatura sa pierzi din linia principala.
In general firele fluorocarbon sunt un pic mai rigide decat cele mono normale,dar la grosimi un pic peste 0,10mm. si sub aceasta grosime tu nu vei sesiza aceasta rigiditate si nici pestele.
Cu firele fluorocarbon trebuie sa ai grija cand faci nodurile(la carlig sau la bucla)sa umezesti firul inainte de a strange nodul si sa strangi incet nodul umezit ca altfel se incalzeste firul prin frecare si va slabi rezistenta nodului.
La grosimile de care vorbesti tu firul este usor manevrabil,eu folosesc fire fluorocarbon si de 0,37 mm. ca forfach si nu am avut niciodata probleme.

Jean Scurtu

Sus

MesajScris: 02 Apr 2012, 17:51 
Neconectat

Multumesc pentru raspuns !
Intotdeauna fololosesc forfacul mai subtire dar si mai putin rezistent decat pricipalul.
Pana acum nu am utilizat fluorocarbonul si nu am o idee cam ce ar insemna un forfac ceva mai gros decat linia, dar dupa cum spuneti inseamna ca nu deranjeza la acest tip de material.
Iar pe piata nu prea gasesc forfacuri mai subtiri de 0.12..0.14, si cel putin in Ploiesti se uita vanzatorii ca la OZN-uri cand ii intreb da asa ceva.

Sus

MesajScris: 03 Apr 2012, 17:34 
Neconectat

Cel mai bine faci o comanda pe net pentru ca la Ploiesti nu se gaseste nada de calitate, nu mai vorbim de fire fluorocarbon de 0.08. Eu folosesc XPS si sunt foarte multumit cu toate ca sincer nu am in penar decat 2-3 forface din fire de genul asta pe care le folosesc iarna in principiu. De la 0.12 pana la 0.18 fir de forfac nu am decat mono normal XPS Match Strong.
Daca vrei ceva super bun pentru forfac incearca Super Elite pe care il gasesti de la 0,12 la 0,20 cu o rezistenta de la 2,92 la 8,65 lbs dar trebuie sa-ti permiti sa-l cumperi, rola de 50m e 35ron. :D :D :D :D :D

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 40 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC [ DST ]