@Glukas
Pai sa o luam cu inceputul ...
Peletele expandabile, dupa cum ai putut observa sunt facute dupa o alta reteta decat cea prin comprimare sau exrudare (nu ma intreba exact procesul pentru ca nu il stiu
).
Ce este atat de special la peletele expandabile ?
-sunt economice, 1 punga de expandabile echivaleaza cu dublul cantitatii de pelete tari
-poti face o cantitate care iti este strict necesara, daca mai ai nevoie mai poti oricand prepara
-le poti folosi pe carlig dar si pentru a nadi cu ele (nu se pot amesteca in nada pentru ca se deshidrateaza)
-au o textura moale, fina, ce incurajeaza pestele sa fie interesat de ele chiar si atunci cand este apatic sau "mofturos"
-le poti aditiva cum si cat vrei, ele la baza sunt pelete fishmeal
-odata preparate, au o densitate apropiata de cea a apei , adica sunt foarte usor de ridicat de pe substrat de catre pesti , iar pe vad cand pestii trec peste ele sunt destul de "jucause"
-pot fi intepate in carlig sau le poti folosi in montura fir de par
-daca urmaresti peste mic, le poti taia cu o forfecuta pentru a le ajusta marimea, deci poti face/incerca o selectie in locurile unde momeala vie iti da batai de cap.
-poti jongla cu faptul ca lasate la soare/vant se deshidrateaza si formeaza o crusta. In cazul asta se mai intampla ceva, adica isi vor micsora din diametru. Spun avantaj intrucat crusta formata este foarte rezistenta si in cazul lansarilor in forta este posibil sa ai nevoie de ea pentru a se tine si mai bine in carlig. Daca se deshidrateaza suficient, plutesc si astfel le poti pescui intre ape
-dupa cum am mentionat in filmulet, am prins foarte bine ciortan/crap, platica, babusca (trebuie sa le incercati la babusca
si daca naditi cu ele , bagati o foarfeca de rame si le mai maruntiti), caras, rosioara, oblete etc...practic nu am gasit peste sa le refuze. Este adevarat ca sunt situatii si situatii in sensul ca e e posibil sa ai timpi de asteptare mai mari dar ce vine e de obicei peste media capturilor facute la momeala vie)
-daca vrei sa nadesti cu prastia, iti recomand ca dupa a 2-a pompare sa le lasi 3-5min (este ok si ce am prezentat eu, dar mai e o varianta
). Vor absorbi foarte mult lichid si se vor ingreuna, dar pe astea nu le poti folosi in carlig pentru ca nu vor tine. Pentru carlig le prepari ca in filmulet.
-un MARE avantaj , mai ales daca urmaresti selectie este acela ca nu se descompun in apa precum celelalte pelete. isi vor mentine forma pana cand vor fi consumate de pesti.
Acum si ceva dezavantaje :
-din experienta spun ca ai nevoie de o pompa de pelete, personal nu am reusit sa le prepar cu apa calda cum dau ei reteta, deci va trebui sa faci o mica investitie
-trebuie sa ai putina grija de ele , odata ajuns pe malul apei , le tii intr-un recipient cu capac sau acoperite cu un prosop umed pentru a nu se deshidrata. Merg tinute si in punga, la umbra.
-nu poti face selectie la crap cu ele, adica nu vei putea alege exemplare de 3-4 kg intr-o balta infestata de ciortani de 3-400 gr. Asta nu inseamna totusi ca nu merita incercate, mai ales daca ai un aditiv care stii ca repugna ciortanilor si pestilor de mici dimensiuni.
-nu pot fi amestecate in nada
-NU pot fi folosite pe momitoare tip Method-Feeder
-singura modalitate de a nadi cu ele este metoda "sandwitch" adica in cosulet capacit la capete si pelete in mijloc
-indiferent cat de bine iti explica cineva cum se prepara, exercitiul este mama tuturor invataturilor asa ca sa nu te enervezi daca ceva nu iti iese din prima cu ele (cu toate ca am redus la minim in prezentare aceasta sansa).
-trebuiesc folosite carlige cu deschidere mare si de dimensiuni ceva mai mari daca vrei sa le folosesti intregi si lansari in forta. Pe rube sau cand pescuiesti cu bucati de pelete nu vei avea stresul asta.
-nu sunt bune de folosit in apa cugatoare. In paraie foarte lente sunt ok daca nadesti putin si des cu ele dar trebuie sa le tii mai mult la hidratat in pompa sub vid.
Cam atat, daca am omis ceva voi reveni si voi completa