Pescuit Stationar

Acum este 07 Noi 2024, 11:44

Ora este UTC [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Distanta alica de contact - carlig
MesajScris: 19 Mar 2013, 14:24 
Neconectat

Mai pun o intrebare de incepator:
La ce distanta puneti alica de contact fata de carlig la pescuitul pestilor de talie mica: babusca, rosioara, platica, caras ?
Si ce greutate are alica ca sa nu devina susceptibila pentru acesti pesti ?

Multumesc !

Sus

Subiectul mesajului: Re: Distanta alica de contact - carlig
MesajScris: 19 Mar 2013, 15:35 
Neconectat

Asta depinde de stilul de pescuit, montura de rubeziana si de varga difera foarte mult fata de cea de match.
La rubeziana pentru pesti mici folosesc forfac de 15cm si alica de contact nr 10 cel mai des. Ca si regula generala, miscarea plumbului de contact trebuie sa se sesizeze cat se poate de clar pe pluta... nu are sens sa folosesti o alica nr 13 cu o pluta cu antena groasa pentru ca nu vei vedea trasatura pe ridicare.
La varga tot forfac de 15cm (sau chiar mai scurt pt obleti) numai ca montura este mai "pozitiva", cu o singura alica nr 9 de contact sau chiar cu tot plumbul grupat.
La match situatia ii mai complicata si nu sunt expert. In general la pesti mici incep cu 25cm de forfac, dar se poate sa schimb lungimea in timpul pescuitului. Alica nr 8 sau folosesc vartejul pe post de contact.

Sus

MesajScris: 19 Mar 2013, 16:03 
Neconectat

alex gavan scrie:
Alica nr 8 sau folosesc vartejul pe post de contact.

Aici as avea si eu niste nelamuriri (tot pentru match)...daca nu ma insel, din unele filmulete ce le-am mai vazut pe net, daca avem nevoie de 1gr de plumb pt echilibrare pluta...am vazut pe multi punand 1g de plumb (pe langa greutatea vartejului).

Nu s-ar putea sa apara probleme aici? Intreb si eu tot ca un incepator ce sunt, care incearca sa 'fure' informatiile astea de prin sursele ce le gasesc disponibile pe net...sau de la dvs. (care sunteti dispusi sa le impartasiti) :)
Am mai citit undeva ca trebuie luat in calcul si greutatea conectorului (pt o pluta fixa).

Ma poate lamuri cineva cu ceva info legate de asa ceva?
Exemplu concret: avem o pluta fixa de 9+1g si intentionam sa folosim si vartej. Cat plumb punem? (si sa nu uitam de conector... :))) ) Va rog detaliati daca difera cumva in functie de specia vizata.

Scuze daca sunt cumva off-topic.

Sus

MesajScris: 19 Mar 2013, 17:07 
Neconectat

Pescuitul la match nu este o stiinta exacta, de altfel si inscriptiile de pe wagglere sunt aproximative, pot aparea erori de 0,5g daca nu si mai mult.
De alfel si acel 1g pe care vrei tu sa il pui tu pe fir poate sa fie 0,8g sau 1,2g fara nici o problema... mai important este ca wagglerul tau sa fie lestat corect.

Sus

MesajScris: 19 Mar 2013, 17:45 
Neconectat

Scuze pentru ca nu am precizat, ma intereseaza pentru pescuitul cu varga simpla, plute cu antena subtire ( max 2 - 3 mm), cred ca si monturile de rubeziana se pot incadra aici.
Daca ma insel va rog sa spuneti !

Sus

MesajScris: 20 Mar 2013, 06:03 
Neconectat

@RaresB in pescuitul de match, ca si in cel de rbs totul se ia in considerare.
La match, unele firme mentioneaza greutatea conectorului T si cea a vartejului pe ambalaj. Trebuie sa mai tineti cont de faptul ca acel gram de plumb pe care cred unii ca il pun pe fir, de fapt este mai putin. Nu toti plumbii au greutatea exacta inscrisa pe cutie.
In plus depinde mult si de stilul de pescuit. Daca pe o pluta ce necesita un gram. pui un gram, din acel gram greutatea vartejului + cea a alicei de contact pot fi nautralizate daca forfacul si vartejul cu alica se aseaza pe substrat, atunci practic din acel gram se scade o greutate X, greutate care poate fi compensata de greutatea opritorului T de exemplu.
Teoriile si practicile sunt multe....

La o pluta de 9+1 punem atata plumb cat este necesar sa echilibram pluta, aceasta actiune fiind realizata cu vartejul si conectorul pe fir...Teoretic pluta are 9 grame si mai trebuie 1 gram pentru echilibrare, deci veti mai pune plumb cum am spus mai sus.

The more I practice the luckier i get!

Sus

MesajScris: 20 Mar 2013, 09:38 
Neconectat

Mersi Radu.

Oricum, cred ca cel mai bine o sa vad practic. Mi-am achizitionat in iarna 1 bat de match + altele de trebuinta pe care nu am apucat sa le folosesc (sper sa o fac week-endul asta :) ), deci toate cunostintele mele actuale sunt pur teoretice (am avut toata iarna la dispozitie pentru forumuri si filmulete pe youtube...sper sa ma descurc si in practica...cat de cat :D ).

Sus

MesajScris: 20 Mar 2013, 17:51 
Neconectat

Raresb scrie:
Mersi Radu.

Oricum, cred ca cel mai bine o sa vad practic. Mi-am achizitionat in iarna 1 bat de match + altele de trebuinta pe care nu am apucat sa le folosesc (sper sa o fac week-endul asta :) ), deci toate cunostintele mele actuale sunt pur teoretice (am avut toata iarna la dispozitie pentru forumuri si filmulete pe youtube...sper sa ma descurc si in practica...cat de cat :D ).

Nu e grea nici practica, mai ales la lestat e usor, pui opritorul T daca pescuiesti cu pluta fixa, vartejul, tragi pluta aproape de vartej si apoite apuci sa pui plumbi... ;)

The more I practice the luckier i get!

Sus

MesajScris: 23 Mar 2013, 12:21 
Neconectat

adevarul ca si mie mi se pare extrem de complicat...alice opritoare ,virteje ....agrafe ...ce de nimicuri ... o,8, 2gr voi chiar luati in seama toate prostiile ? am incercat si eu sa dau de vre-o doua ori da e grele ! mai ales catapultatul nazii la distanta fara ochelari ....e grele! :lol: :lol: :lol: :lol:

Sus

MesajScris: 23 Mar 2013, 19:28 
Neconectat

Florin Aschioape scrie:
adevarul ca si mie mi se pare extrem de complicat...alice opritoare ,virteje ....agrafe ...ce de nimicuri ... o,8, 2gr voi chiar luati in seama toate prostiile ? am incercat si eu sa dau de vre-o doua ori da e grele ! mai ales catapultatul nazii la distanta fara ochelari ....e grele! :lol: :lol: :lol: :lol:

Si mai grav e ca toti se chinuie sa faca totul ca la carte desi nu vine nici dracu sa le verifice monturile...

Legat de intrebarea cu alica de contact, aia o fixezi TU pe malul apei.....mai sus sau mai jos si urmaresti care e distanta care te avantajeaza la mom respectiv

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC [ DST ]