salutari..
chiar daca topicul este despre pescuitul in tari europene..m.am gandit ca as putea sa va dau cateva informatii interesante despre pescuitul de peste ocean si regulile lor..
am avut prilejul sa vizitez Australia si statul Queensland..unde este data lege de guvern ;pescuitul este gratuit tot timpul anului,dar cu respectarea eliberarii pestiilor in periodele de prohibitie aferente speciei(spre exemplu in queensland prohibitia pestelui baramundi incepea pe 1 nov si se termina in jur 1 februarie.. ..in general oamenii au voie sa il pescuiasca cu conditia sa il elibereze imediat))...in celelalte state am inteles ca permisul de pescuit consta in achitarea unei taxe...
-un lucru extrem de imbucurator este :
1.ajutorul pe care ti.l ofera presa(la fiecare colt de strada unde se vand ziare ,gasesti un ghid despre pescuitul in zona respectiva, si pesti(perioade de prohibitie,habitate , momeli si obiceiuri.)...pestii protejati,pestii otravitori,pestii buni de gatit(australienii sunt mari amatori de carne de peste si extrem de mandrii in momentele in care te invita la masa la un peste prins de ei.).. si alte informatii utile si atentionari speciale (orice iesire la pescuit implica un risc datorita pradatorilor (rechini,crocodili etc)..
2.interesul si ajutorul oamenilor ,care iti ofera cel mai bune informatii ,spre ex sa pescuiesti in regula(sunt si pe acolo zone interzise,zone protejate,pancarde cu indicatii specifice)...si mai ales ,bunatatea oamenilor gata sa iti sara in ajutor cu mic sfat..spre ex am prins o gramada de pesti otravitori ,de care nu stiam..mai sunt pesti care nu se consuma deloc..un amic a prins un cod de aprox 50 kg si era foarte ofuscat ca nu este de retinut..codul respectiv odata ce trece de 10 kg are gust amarui si carne este de textura cauciucului
....
-tot ceea ce am scris mai sus este relativ ieftin atat timp cat ai barca si poti cutreiera lagunele ,raurile si oceanul..+ daca pescuiesti pe docuri,baraje si porturi..in momentul in care nu ai barca lucrurile se schimba:
- eu am avut sansa sa pot pescuii la aprox 30 km de marea bariera de corali..de acolo zona este declarata monument al naturii pt urmatoarele 1000 de secole
....
-aici pescuitul in zona buzunarului se schimba dramatic in sensul in care: trebuie gasit un ghid ,care are barca si facut o programare cu cel putin o sapt..partida costa intre 100 - 250 $ de pers ..totul depinde de calitate barcii(cati m are si cat de safe vrei sa fie ,si mai ales cate persoane merg la pescuit ) si ce ofera ghidul---noi am mers 6 pers + ghidul...cu o barca de 10 m..la bord am avut la dispozitie o lada imensa frigorifica pt pestii,momeala fresh(de obicei se pescuieste cu calamari,creveti si un fel de sardine--toti pestii sunt rapitori --)+ sculele de pescuit si bauturi nonalcolice la bord!!!ghidul are la bord obligatoriu tel activat prin satelit,sonar,echipament in caz de naufragiu si desigur multa rabdare cu pescarii
..un lucru foarte interesant este ca pe ocean nu se iese la pescuit daca viteza vantului atinge 10 noduri -este pericol maxim de inec si alte incidente ....iar daca esti prins cu bauturi alcolice (ca ghid)..paza sau controlul de coasta iti suspenda automat dreptul de licenta pt barca si si iti suspenda permisul de conducere!!
despre amenajari private pot sa va dau un ex --am pescuit la barramundi cu pelete ---iar stilul era asemanator fly-lui...pescuitul a fost destul de costisitor :1 ora a costat 60 $..iar cu 80$ putem pescui 2 pers cu acelasi bat...am prins aprox 14 barra...am eliberat si am retinut doar 2 pesti...foloseam undita incintei ..si aveam un ghid tot timpul cu noi ..care ne ajuta la pescuit ...nadea ..ne punea in carlig, avea grija sa nu ranim pestii-asta era jobul lui...putem sa retinem pestele in schimbul sumei de 9 $ per kg...iar daca doream sa ne curete pestele personalul de la balta..mai plateam 17 $ per peste.....am retinut 2 pesti si i.am curatat personal
..si desigur m.am ales cu cateva intepaturui groaznice..pestele are cativa spini asemanatori ghibortului de la noi..si niste dureri la fel de atroce....insa pestele a fost un deliciu..au un gust impresionant :sunt pesti de apa sarata,dar ei sunt totusi dulci...
-sper ca v.am captivat un pic atentia..
salutari si fire zgomotoase!!!!