Pescuit Stationar

Acum este 02 Noi 2024, 16:31

Ora este UTC [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 20 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Intretinere Rubesian
MesajScris: 24 Mai 2013, 07:26 
Neconectat

Scria Rujan pe discutii generale...:

"Rubezienele, kiturile mai vechi de 5 ani, care au fost folosite la pescuit si au vazut apa, soarele etc. au un risc ridicat de rupere .... carbonul se uzeaza, imbatraneste ... e adevarat, depinde si cum a fost intretinuta rubeziana"

Acum am si eu o intrebare: pentru cei ce-si pun problema intretinerii sculelor (ca banuiesc ca aia care tin batul plin de namol si cu 2 cm de nada uscata pe el nu-si pun aceasta problema!!...nu dau exemple ca se stiu ei :lol: :lol: :lol: :lol: ):

Cum e cel mai bine ( metoda, produse de curatat, periodicitate...etc) sa intretii rubensianul?... exista metode recomandate de producatori sau fiecare face cum i se pare lui mai bine??

In mod clar trebuie curatat, spalat, sters... dar cu ce si cum?
Poate trebuie date si ceva "alifii" anitireumatice.... pe tronsoane si mai ales la conectori.... ??
Ce produce uzura crabonului?.... si cum poate fi prevenita?
Care sunt elementele care deterioreaza batul..... ?
Contactul cu ce substante trebuie absolut evitat?

In mod sigur exista raspunsuri generale!!!...si in mod sigur exista si raspunsuri particulare, pentru fiecare tehnologie sau poate chiar ptr fiecare bat in parte!!!
Ia bagati din ceea ce stiti!!!....din auzite, din citite sau din experienta...Astept!

Sus

Subiectul mesajului: Re: Intretinere Rubesian
MesajScris: 24 Mai 2013, 10:56 
Neconectat

Spal-o dupa fiecare folosire si unge-o cu o bucata de slanina. Asa nu mai intra aerul si nu se mai oxideaza carbonul :))

Sus

MesajScris: 24 Mai 2013, 14:28 
Neconectat

Cosmine.... te rog sa fii mai exact:

muscarul scrie:
Spal-o dupa fiecare folosire .....

Cu ce: cu apa , cu tuica sau cu vin?.... si cum sa fie lichidul respectiv: cald sau rece?...cu sapun, cu Axion, cu Ajax sau cu Pronto?

muscarul scrie:
....unge-o cu o bucata de slanina.

Nici aci nu inteleg!!!.... ce fel de slanina: afumata, fiarta sau cruda?...cu boia sau fara?...impanata sau nu?

asta cu slanina cine ti-a zis-o?.... intr-un fel pare logica ( desi nu m-as fi gandit!!)... e pe bune sau la misto? ... eu ma gandeam la ceva solutii...poate spary-uri!
Or fi existand oare?..... poate si la ceva creme cosmetice...dar alea au si glicerina si alte cacaturi...poate sa nu fie bune .....

Sus

MesajScris: 24 Mai 2013, 15:26 
Neconectat

vezi Truia dragå,deja incep problemele dacå ai adunat toate rubi ålea vechi ce nu se mai fabricå :twisted:
acu trebuie så te apuci så cresti porci,så faci spirt sau vin sau cu ce naiba trebuie spålate vechiturile ålea,då-le naibii la careva sau aruncå-le undeva(så stiu eu) :lol:
vai,vai,zåu nu stiu cum så te ajut cumva ;)

Sus

MesajScris: 24 Mai 2013, 16:03 
Neconectat

E simplu, iau tronsoanele, le bag pe toate in cada de baie, dau cu dushul pe ele cu apa caldutza, asa ca si laptele pentru bebe, poate putin mai caldutza. Apoi iau un burete pe care aplic niste detergent diluat de vase si spal fiecare tronson in asa fel incat sa aiba un strat consistent de spuma pe el. Las sa stea asa cateva minute apoi daca mizeria e consistenta frec bine cu buretele si clatesc cu apa caldutza.
Sterg tronsoanele de apa, asa superficial si apoi le pun in picioare la uscat cateva zile. Important este sa fie uscate si in interior deoarece dau si in interior cu dushul. Cand s-au uscat le aplic un strat de silicon. Eu am luat de la Dedeman Back to Black de la Simonz ca din acesta am vazut la englezi. Cam atat. A da, sa nu dati cu silicon la imbinari, unii spun ca se demufeaza, eu nu am patzit, dar na...preventiv.

The more I practice the luckier i get!

Sus

MesajScris: 24 Mai 2013, 16:05 
Neconectat

Referitor la slanina.... Pe ceaunul de fonta dupa folosire se da cu slanina sa nu rugineasca. Deci e pe bune faza cu antioxidarea :))

In alta ordine de idei, eu spal rubeziana cu apa curata si atat. Nu am dat niciodata cu detergenti sau alte alea. Bine, in general am grija sa nu o murdaresc prea tare.

Sus

MesajScris: 24 Mai 2013, 19:57 
Neconectat

RaduDan scrie:
E simplu, iau tronsoanele, le bag pe toate in cada de baie, dau cu dushul pe ele cu apa caldutza, asa ca si laptele pentru bebe, poate putin mai caldutza. Apoi iau un burete pe care aplic niste detergent diluat de vase si spal fiecare tronson in asa fel incat sa aiba un strat consistent de spuma pe el. Las sa stea asa cateva minute apoi daca mizeria e consistenta frec bine cu buretele si clatesc cu apa caldutza.Sterg tronsoanele de apa, asa superficial si apoi le pun in picioare la uscat cateva zile. Important este sa fie uscate si in interior deoarece dau si in interior cu dushul....

Pana aci sunt absolut de acord cu tine...si eu fac exact la fel.... pe urma parca imi spune mie ceva ca trebuie date cu un anume "unguent"....
N-am indraznit sa dau cu nimic ca m-am gandit ca poate afecta carbonul.... asa ca m-am oprit in punctul asta....

Tu zici silicon ( d'ala de borduri de masini?) .... alte pareri?.... eu ma gandeam ca si un Pronto ar merge....

Tot asa din intuitie ma gandesc ca pe conectori trebuie dat cu altceva.... era o discutie pe forum despre un anume produs (joint protector)... oare o fi bun acelasi produs pentru toate rubele?

Exista vreun produs dedicat pentru operatiile de intretinere a rubelor?

Sus

MesajScris: 24 Mai 2013, 21:25 
Neconectat

Da se poate spala? :shock: :shock:

Sus

Subiectul mesajului: Adaptor
MesajScris: 25 Mai 2013, 05:20 
Neconectat

Back to black e de fapt "bumper shine" pentru spoilere, deci cred ca e mai puternic. Cel putin la mine, dupa o lustruire, rbs ramane curata cel putin doua partide, aluneca mult mai bine in mana. Curatarea apoi, devine mult mai usoara. A da si pentru imbinari folosesc Carbom Graphite de la Maaver...
Cu pronto nu am incercat...sunt multumit de ce am...adica eram pe vremea cand pescuiam... :lol:

The more I practice the luckier i get!

Sus

MesajScris: 26 Mai 2013, 14:25 
Neconectat

Eu am un instrument pentru curatat rubeziana comercializat de Maver, foarte asemanator cu cel pentru curatat tevile la armele de vanatoare.
Se ataseaza peria potrivita diametrului tronsonului respectiv si se spala cu apa calduta si sapun lichid apoi se clateste, uscarea dureaza cateva zile, eu las tronsoanele in picioare pe un prosop.
Referitor la ceea ce intreba Truia, alifiile ce previn reumatismele si alte afectiuni, mai ales ale "articulatiilor" rbs-ului sunt spray-ul cu teflon care faciliteaza alunecarea si previne blocarea tronsoanelor si spray-ul cu carbon lichid-personal nu am folosit dar stiu ca este cumva "reconstructiv" tot pentru imbinari-in general- acestea fiind supuse la uzura mai mult decat alte portiuni.
Uzura carbonului este de 2 feluri:
-structurala, consecinta a factorilor mecanici de tensionare-detensionare a fibrelor de carbon care in timp conduc la slabirea acestora si implicit la slabirea structurala a vergii
-de suprafata, produsa in principal de factori mecanici prin abraziune, principalul inculpat in acest caz este NISIPUL dar nu sunt de neglijat nici alti factori cum ar fi... ALGELE!!!, da acea verdeatza des intalnita pe aproape orice apa, acea mazga odata uscata pe suprafata carbonului capata duritatea nisipului de aceea si necesitatea de a spala vergile chiar daca in aparenta sunt curate.

Poze de la ultima spalare:
Imagine

Imagine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 20 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC [ DST ]