florinmacri scrie:
Va salut!
Azi am fost la o partida de pescuit "viteza", ca la un concurs de 5 ore din care aproape o ora si jumatate m-am chinuit cu pregatirea nadei, monturii si sondarea apei. Nu stiu oameni buni dar ceva imi scapa si nu stiu ce. Am inceput astfel: mi-am facut montura pe malul apei folosind conector fix pentru o pluta de 10g (Exner in prima faza iar apoi am schimbat-o cu Walter Tamas) , am echilibrat pluta cu o alica de 0,40 la 40-50 cm de vartej si o alica de contact de 0,20. Am tras alica de 0,40 linga cea de contact si am inceput sa ma joc cu adancimea .....si am lansat de mi-a venit rau pana cand mi-am dat seama ca ceva gresesc. Ca sa nu mai pierd timp si asa trecuse ceva vreme, am pus sonda de 15 g , am dat jos talerele plutei si am inceput iar sa lansez. Mi-am fixat distanta pe fir si apoi am ajuns la adancimea corecta. Ce nu-mi place atunci cand reglez adancimea cu sonda e ca in lanseu traseul este asa cum zicea si d-ul Adi Suciu "ca pisatul boului" si nici nu poti avea precizie. Pana intr-un tarziu am reusit sa fixez adancimea, am luat reper si pe bat si m-am apucat de pescuit. Dupa ce am lansat de cateva ori, mi-am dat seama ca mi-am fixat distanta cam mare( recunosc ca aici intervine si obiceiul de la pescuitul crapului cu lanseta - tendinta de a da cat mai departe) pentru ca nu prea vedeam pluta prea bine, aveam si reflectii in apa ( era putin innorat) , antena rosie iar mai apoi am schimbat-o in verde si mai apoi am trecut inapoi pe rosu. Nu am avut marker negru la mine ca mare nevoie am avut, erau reflexii albicioase in apa si nu reuseam nici cum sa vad trasaturile(daca erau). Mai apoi m-am confruntat cu alta problema, am firul rasucit pe mulineta si nu stiu cum de am reusit sa fac lucrul asta ca nu am mai patit niciodata.Am incarcat prea mult tamburul la inceput si a trebuit sa dau firul jos sa scot adaosul si sa pun inapoi firul de match pe tamburul gol (tambur de 40). Asadar asta am patit , firul rasucit si de aici o groaza de peruci. Dar nu m-am lasat, am fost nevoit la un moment dat sa refac montura din cauza unei peruci si luand firul in mana pentru fixarea conectorului am dat de o zona de fir ciupita (firul este nou, pescuit o singura data-Trabucco XPS Match ) si am tot cautat cu degetele pe fir pana cand am aruncat vreo 20-30 m. Pana la urma am reluat pescuitul si in concluzie am reusit sa scot 3 crapi si cativa carasi. Ca sa numai zic apropos de ghinioane, ca dupa ce am inceput pescuitul am nadit cu prastia(Formax cu elastice rosii) si dupa nici 5 bulgari s-a rupt urechea de la cupa( care este de toata jena ). Prima prastie am probat-o in magazin si cand am ajuns acasa am tras de ea odata si a doua oara s-a rupt. Aceeasi problema, urechea a cedat. Am schimbat prastia rupta cu alta noua, pentru ca acum sa se intample la fel, concluzia o trageti dvs si am mai dat si mult pe ea, ca de' ce-i mai scump zici ca este si mai bun. In fine sunt constient ca acestea sunt țepe pe care nu le poti evita daca nu ai pe cineva cu experienta langa tine care sa te indrume.
Astept de la voi cateva pareri , cum faceti voi sondarea apei si fixarea adancimii ca pe mine ma cam chinuie si imi ia mult timp. Nu stiu poate ca am prea multe pretentii pentru ca sunt la a3a partida de pescuit la match.
...ai avut mult prea putin plumb pe fir ca sa poti sonda apa doar cu el . Acel plumb este mult prea mic pentru ca ajuns pe fund sa semnalizeze pe pluta acest lucru .
Ai doua metote de sondare :
1. Cu plumbii de pe linie , dar atunci ei trebuie sa fie de minim 1 gram pentru ca la greutatea asta pluta va "iesii din apa" cam 10 cm in momentul in care plumbii grupati langa antirasucitor , vor ajunge pe fund . Cu cat greutatea plumbilor este mai mica cu atat pluta "iese din apa " mai putin in momentul in care acestia ajung pe fund iar la distante mari nu sesizezi aceasta iesire din apa a plutei . In caz de vant sau curent puternic este si mai greu de sezizat cu un plumbaj prea mic . In acest caz echilibreaza pluta cu 2-3 g de plumb formate din mai multe alice , sondezi apa , dupa care excesul de plumb il tragi linga pluta .
2.Cu un alt bat , special folosit doar pentru a sonda apa . Poti folosii o bolonieza sau un alt match. O sa caut un video cu acest mod de sondare si o sa-l pun aici .
Filmutetele :
http://www.youtube.com/watch?v=LbCKXfh0z9shttp://www.youtube.com/watch?v=tjvFRDCGcjc