Dupa cativa ani sovaielnici in care ne-am invartit in sfera mediocritatii ( mai degraba cred ca n-au avut ei datele necesare!!) ne-am instalat acolo unde ne este locul!!
Survey-ul European a publicat zilele astea noua ordine continentala in ceea ce priveste consumul de alcool pe cap de locuitor!!!
Cea mai mare surpriza este schimbarea preferintelor Irlandezilor de la bere spre whisky ( Tica, oare sa ai tu ceva deaface cu asta???
), schimbare care a dus in propulsarea lor de pe undeva in prima treime ( statistici 2011) direct pe primul loc!!!
Cinste noua... ( cu peste 15 litri alcool/ locuitor / an inregistrati in comert si inca 5 neinregistrati ) ii urmam indeaproape si la mica distanta instalandu-ne temeinic pe locul 2!!!!
In topul elitelor mai figureaza Estonia (vodca) , Marea Britanie ( bere + spirturi) si Cehia ( mai mult bere)!!
Desi suntem pe locul doi ( totusi foarte aproape de locul 1) la consum suntem detasat pe locul intai in ceea ce priveste numarul de decese /locuitor datorat bolilor rezultate din consumul de alcool ( ficatul de obicei!!!).
Lucru care mi se pare normal ( coroborand consumul cu " inalta" calitate a serviciului medical in Romania)
O mare surpriza pentru mine este insa faptul ca desi suntem fruntasi in consum la mai toate capitolele ( consum total, numar de alcoolici dependenti/ locuitor, numar de cazuri de coma alcoolica/ locuitor/ an, numar de betii profunde statistic declarate / locuitor/ an...etc.) suntem totusi printre ultimii in ceea ce priveste accidentele de circulatie provocate de alcool...chiar pe undeva pe la coada!!!
Conclizie: Politia Romana Exista!!!