Pescuit Stationar

Acum este 06 Noi 2024, 05:42

Ora este UTC [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 21 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Forfac fluorocarbon
MesajScris: 06 Oct 2013, 03:20 
Neconectat

nutzu_z scrie:
Catalineeeee, imi mai trebuie si mie niste Toray. Acu e tarziu sa mai sun dar da-mi pm cu nr de tel si te sun luni...

Nu e tarziu la nicio ora Nutzule ;)

https://www.youtube.com/channel/UC9jyYs ... _polymer=1

Sus

MesajScris: 06 Oct 2013, 11:20 
Neconectat

Da ON-57 Tubertini nu e fir bun ?
L-am luat de la BigFish, si nu cred sa fie vre-o problema in ceea ce priveste depozitarea si vechimea.

Acu, daca vad ca si Nutzu cere, inseamna ca sunt bune, dar folosirea lor e mai cu dichis.

Sus

MesajScris: 06 Oct 2013, 14:21 
Neconectat

Pai sa vedem datele la "rece" ... Toray a Inventat fluorocarbon-ul si au cel mai bun laborator de cercetare in domeniu. Un alt lucru deloc de neglijat este ca Toray este compania NR.1 in Japonia in ceea ce inseamna producerea firelor pentru pescuit. Mai adaugam si faptul ca marile companii producatoare de echipament de pescuit ar "ucide" pentru a scoate fire in fabrica Toray iar pe ambalajul acestora sa fie specificat acest lucru " Firul X by Toray". Adica asa ceva :

http://www.matchpro.com.pl/hooklength-t ... -0083.html

*** se observa cu ochiul liber cu ce caractere este scris TORAY si pozitionarea acestuia in centrul ambalajului comparativ cu firma ce il comercializeaza

Acum datele la "cald" adica interactiunea directa cu ele pe marginea balti.. sunt din alt film , in sensul ca fac exact ceea ce scrie in specificatiile tehnice. Niciodata nu vei gasi "firul" perfect pe care il vand toti sub aceasta titulatura, chiar TORAY spune ca nu exista asa ceva, ei incercand balansarea atenta a unor caracteristici precum: elasticitatea, rezistenta la nod si tractiune, rezistenta la abraziune, durata de folosire si tratamente UV etc. Exactitatea diametrului este sfanta, niciun fir produs de Toray nu iese din tipare la acest capitol. Diamentrul inscriptionat pe rola este exact acelas cu cel al firului bobinat pe ea.

Sunt ele cele mai bune fire din lume ? Pentru unii da, pentru altii ba... la aceasta intrebare 99% din raspunsuri sunt subiective, restul de 1 % sunt siguri ca asa este dar acestia citesc atent specificatiile si folosesc firele exact pentru si cum au fost concepute a fi folosite.
Cel mai vivid exemplu pe aceasta tema il pot da in felul urmator : sunt foarte multi care cumpara un 0.10mm si se asteapta sa tina cat un fir de la alt producator de 0.14-0.16mm ... Nu exista asa ceva .... Acestia nu vor fi niciodata multumiti cu achizitia si totodata ei sunt cei care ignora :suplete, memorie scazuta, elongatie controlata, cat de matasos este etc... Pentru acestia nu exista decat un criteriu si ala este al rezistentei dar necorelate cu realitatea gasita la malul apei ;)

Pentru a exemplifica mai bine acest tablou, iti fac o comparatie intre 2 fire de Fluorocarbon de la Toray folosind o scara de notare de la 1 la 5, unde unu este dat pentru "slab" si 5 pentru " excelent", luand in considerare acelas diametru :

Toray Excellent

Elasticitate : 5
Memorie : 4
Rezistenta la nod: 5
Rezistenta la tractiune :5
Rezistenta la abraziune: 4
Rigiditate : 3

Toray Premium

Elasticitate : 3
Memorie : 4
Rezistenta la nod : 4
Rezistenta la tractiune : 5
Rezistenta la abraziune: 5
Rigiditate: 4

Firul pe care l-am recomandat inainte, Toray Super Pro , este special destinat pescuitului stationar, exceleaza la toate punctele de mai sus cu o nota de 0 la rigiditate ( adica nu e diferit de monofilament). Singura " problema" este ca nu se fabrica diametre de la 0.056mm pana la 0.093mm. :(

Sus

MesajScris: 06 Oct 2013, 18:19 
Neconectat

Desigur ca nu am pretentia ca un fir de 0,1 sa tina la fel ca unul de 0.2.
Problema mea este ca undeva gresesc in efectuarea noduli atata pentru carlig ( cu paleta) cat si la nodul ca care atasez forfacul de principal, de umectata am dat cu saliva dar se pare ca tot nu fac cum trebuie.

Sus

MesajScris: 06 Oct 2013, 20:25 
Neconectat

rcorbu scrie:
Desigur ca nu am pretentia ca un fir de 0,1 sa tina la fel ca unul de 0.2.
Problema mea este ca undeva gresesc in efectuarea noduli atata pentru carlig ( cu paleta) cat si la nodul ca care atasez forfacul de principal, de umectata am dat cu saliva dar se pare ca tot nu fac cum trebuie.

Locul in care cedeaza ar trebui sa iti spuna unde gresesti... dar nu te uita numai la modalitatea in care faci nodul sau firul folosit... daca nu corelezi bine struna aleasa cu dimensiunea pestilor, modul in care tu faci drill-ul si nu in ultimul rand echipamentul folosit, poti efectua cele mai corecte si bune noduri si tot vei avea probleme.. cel mai bine este sa cauti pe cineva cu mai multa experienta si sa mergeti impreuna la pescuit.. acolo te poate observa si iti poate spune exact ce gresesti...

Poti avea parte de sfaturi bune in comunitatea virtuala , dar se poate ca tu insuti sa omiti lucruri si chiar lucrurile alea sa fie cauza problemelor, tocmai de aceea spun ca cea mai buna invatatura si cele mai bune sfaturi pot fi date direct pe malul apei ;)

Sus

MesajScris: 06 Oct 2013, 20:37 
Neconectat

Din pacate, in Ploiesti, fluorocarbonul nu este prea utilizat, chiar deloc, vanzatorii se uita la mine ciudat cand ii intreb de asa ceva.
Majoritatea sunt pescari de crap si acolo textilul este la putere iar ceilalti prind cu ce au, adica mono cat se poate de groase.

Sus

MesajScris: 08 Oct 2013, 16:55 
Neconectat

Catalin232 spune:

"Pai sa vedem datele la "rece" ... Toray a Inventat fluorocarbon-ul si au cel mai bun laborator de cercetare in domeniu. Un alt lucru deloc de neglijat este ca Toray este compania NR.1 in Japonia in ceea ce inseamna producerea firelor pentru pescuit. Mai adaugam si faptul ca marile companii producatoare de echipament de pescuit ar "ucide" pentru a scoate fire in fabrica Toray iar pe ambalajul acestora sa fie specificat acest lucru " Firul X by Toray". Adica asa ceva ":

Nu firma TORAY a inventat fluorocarbonul ci firma ,tot japoneza,SEGUAR.
E adevarat ca firele(mono normale sau fluorocarbon) produse de TORAY sunt de o calitate exceptionala,la fel cum fibrele de carbon cele mai bune sunt facute tot de firma TORAY.

Eu pescuiesc de peste 10 ani numai cu fir textil +leader flourocarbon(SEGUAR CARBON PRO si XPS,de la BASS PRO,fluorocarbon facut de TORAY),dar pescuind numai la rapitori cu artificiale,nu pescuiesc cu leadere f. subtiri datorita dintilor acestor pesti, ci cu fluorocarbon de 2lb.-14 lb.
Pot spune ca aceste leadere fluorocarbon folosite de mine sunt de f. buna calitate si nu am fost nevoit sa le schimb cu altele,neavand probleme chiar in drill cu pesti peste 7kg. pescuind cu FIERELINE SMOKE 4 lb(1,8kg.),+4lb.fluorocarbon leader.

Numai bine ,

Jean Scurtu

Sus

MesajScris: 08 Oct 2013, 18:09 
Neconectat

zsolt scrie:
Fluorocarbonul e mult mai slab si mai rigid decat un mono obosnuit.Se foloseste cand apai cristala ca lacrima cea ce nu prea este pe la noi!

Zsolt,

Nu am putut sa postez mai repede,in momentul cand se vorbea de firele fluorocarbon ,deoarece abia azi am putut din nou sa ma inregistrez pe forum dn diferite motive independente de mine.

In mare parte ai dreptate in cele sustinute de tine despre fluorocarbon,dar o sa-ti sun ceva ce mi s-a intamplat cu cca. 10 ani in urma pescuid pe TRINITY RIVER ,TEXAS ,sub barajul lacului LIVINGSTON si poti trage singur concluzia.
Intentionam sa prind la jig white bass,dar apa era f. mare,f.iute ,crescuta,f. tulbure(cafea cu lapte)deoarece cel 12 stavilare ale barajului erau deschise la maxim.
Deabia am gasit pe mal un loc din care sa pot pescui si desi in literatura se spune ca pescuitul "drop shot"se poate face numai din barca sau de pe un deck,eu find mai putin ortodox de felul meu m-am hotatat sa pescuiesc "drop shot",cu un bat bolognez de 6m.facut de mine pe un bat fix de fibra de sticla .
Am pescuit cu fir FIRELINE SMOKE 4 lb.+cca 4.m. flourocarbon leader de 10 lb.si un plumb de 1 oz.(28 g.) si neavad carlig special pt."drop shot' cu un jig 1/32 oz.armat cu BASS ASSASSIN CURLY SHAD 2" pearl.
Am inceput sa am trasaturi si prinsesem deja desui white bass ,dar la un moment dat a dat de o agatatura si am pierdut tot leaderul cu carlig si plumb.

Am refacut montura ,dar din zgarcenie,nu am mai folosit leader fluorocarbon( ce e mai scump) ca doare apa era f. tulbure,ci STREN ORIGINAL CLEAR.
Cca. 15 minute nu am mai avut nici o trasatura,noroc ca mi-a venit idea sa refac montura cu fir fluorocarbon si surpriza a fost ca au aparut dind nou trasaturile si am prins limita legala zilnica de 25 white bass peste 10 inch(25,4cm.).

ZSOLT,trage tu concluzia ,dar incepand din acea zi daca apa e limpede sau tulbure intotdeauna pescuiesc numai cu leader fluorocarbon si pot spune ca am prins o gramade de pesti frumosi

In poza urmatoare poti vedea white bassii prinsi de mine atunci :

Imagine
screenshot software

Iar barajul se poate vedea in aceasta poza :

Imagine
imagur
Acum datorita problemelor de sanatate pescuiesc numai in apa sarata,canalul ROLLOVER PASS ce in cea mai ingusta portiune a Peninsulei Bolivar ,Texas leaga GOLFUL MEXIC de ROLLOVER BAY ,pescuind doar de pe mal stand pe lada mea frigorifica,dar tot cu leader fluorocarbon.

http://www.fishingworld.com/News/Read.p ... =000010715

Numai bine,

Jean Scurtu

Sus

MesajScris: 08 Oct 2013, 21:07 
Neconectat

Treaba este relativa , depinde din ce unghi privesti lucrurile sau ma rog .. de unde iei informatia... Fluorocarbonul a fost inventat de laboratorul unei companii ce se numea Kureha. Unii spun ca aceasta companie era in proprietatea Toray, altii ca era o companie din grupul Seagur.

Se prea poate sa aveti dreptate in ceea ce priveste punctul de origine, desi este pana la urma relativ.... calitatea si banii investiti in cercetare si imbunatatirea produselor, linia de fabricatie si selectionarea materiei prime sunt cele ce primeaza. Oricum raman la afirmatia mea , aceea ca fluorocarbonul a avansat enorm in ultimii ani , daca acum 10 ani sau mai bine taiai o bucata de fir fluoro de 5 cm, chiar si la diametre mici, o puteai folosi pe post de scobitoare sa scoti pastrama din dinti, atat de "moale" era :lol: . Lucrurile stau cu totul altfel azi .

Numai bine !

Sus

MesajScris: 09 Oct 2013, 06:13 
Neconectat

Avand cateva calitati ce depasesc firul monofilament, exceptand deocamdata rezistenta la nod, care ar fi diametrele ce pot inlocuii forfacul mono ?
De exemplu, in locul unui forfac mono de 0,10 mm se poate folosii un fluoro de 0,12 sau 0,14 ( nu stiu daca este adevarat dar nu-mi trece altceva prin minte :!: )

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 21 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC [ DST ]