Pescuit Stationar

Acum este 06 Noi 2024, 16:30

Ora este UTC [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Opritor
MesajScris: 14 Noi 2013, 13:47 
Neconectat

Asa e Alex!...dar omul cred ca vrea cat mai putin plumb fix... cred ca ideal ptr el este sa aiba tot plumbul culisant!...cat este cea mai mica oliveta (fie ea cu picioruse sau cu gaura)?
Daca se gasesc olivete de marimea unei alice de contact cred ca merge si asa...desi e un pic mai pretentios!
In orice caz, idea cu elasticul prin gaura mi se pare foarte ingenioasa!...numa ca trebuie sa gasesti elasticul care iti da exact rezistenta de care ai nevoie...

Cea mai practica tot idea lui Adi pare a fi!.... acuma la nodul opritor ptr pluta nu exista nici o solicitare (in afara de frecarea cu inelele la aruncare)...deci putin probabil sa se mute din loc!
Nu stiu daca si in cazul in care nodul respectiv e pus la plumb nu o sa fie probleme cu mutarea ( mai ales la un lanseu!! cand plumbul culisant se va lovi de nod!...acu' la varga nu cred ca e problema asta!)... in orice caz sunt mai multe sanse ca nodul sa se plimbe decat atunci cand e folosit ptr pluta...

Cred totusi ca o ata buna si un nod matisat mai multe spire si strans calumea vor rezolva problema!!

Eu folosesc un astfel de nod la match sub pluta culisanta...ca sa nu mi se duca waglera pana pe plumbi...o opresc cu un nod din asta la vreo 30 de cm de plumbi... (bineinteles ca mai aveam si un nod deasupra plutei ca sa reglez adancimea!)
De multe ori, oricat de tare am strans nodul, am avut surpriza ca atunci cand ma infigeam mai tare in match pluta sa-mi mute nodul cu pricina pana pe plumbi....

Trebuie incercat si vazut care e metoda mai buna!

Sus

MesajScris: 14 Noi 2013, 15:36 
Neconectat

Eu folosesc in monturile pt. match sub oliveta un opritor de cauciuc(deci nu siliconic care e moale). Nu se deplaseaza pe fir absolut deloc, oricat as forta. La varga cu atat mai mult. Mi se pare cea mai eleganta forma de a proteja firul. Cand sondezi tragi opritorul langa forfac fara sa deteriorezi deloc firul, dupa care fixezi la distanta dorita. Problema e ca trebuie sa gasesti niste opritoare dintr-un cauciuc mai rigid, care sa nu alunece usor pe fir. Eu am testat mai multe si am gasit pana la urma

Sus

MesajScris: 14 Noi 2013, 16:02 
Neconectat

@FlorinSitaru: la varga [b]cu atat mai mult se va deplasa[b], pentru ca tensiunea in drill e mult superioara fata dea cea din situatia folosirii match-ului.
@truia: da, si eu m-am gandit la un nod din ata cu mai multe spire, cred ca asta ar putea fi o solutie. In scurta vreme vom sti!
Inca o data, multumesc!

Sus

MesajScris: 14 Noi 2013, 18:29 
Neconectat

de ce nu pui elastic pe varga? atunci nu-ti apare o tensiune asa de mare in fir

Sus

MesajScris: 14 Noi 2013, 18:57 
Neconectat

Pescarel, unde pescuiesti astfel, pe rau sau pe balta?

Sus

MesajScris: 14 Noi 2013, 21:29 
Neconectat

Pescarel ce legatura e intre tensiunea din fir si acel opritor din cauciuc? El oricum se muleaza pe fir. Am prins o gramada de crapi si n-am avut problema ta deloc. Am dat exemplul cu match-ul pt. ca atuci cand arunci cu forta oliveta datorita greutatii ei exercita presiune pe opritor si doar atunci el se poate deplasa.

Sus

MesajScris: 15 Noi 2013, 00:02 
Neconectat

@guta: am pus elastic. Cea mai 'slim' varga e un grizzly de 8m, care, fara tronsonul de varf (pentru ca altfel nu intra elasticul), e un par oribil care nu mai da nicio satisfactie pentru o varga. Celelalte vergi sunt mai groase in talon sau cu tronsonul mult mai lung, presupun ca ar arata mai grotesc daca ar fi sa le pun elastic.
@glukas: pe balta, pe rau nu as avea nicio sansa la taliile astea
@FlorinSitaru: legatura dintre tensiune si opritor e grosimea monofilamentului cu care pescuiesc si care, din pricina tensionarii apropiate de limita sa de rezistenta, isi micsoreaza diametrul - lasand astfel opritorul meu (care are 'gaura' fixa) sa culiseze. La match, datorita franei mulinetei, nu ajungi niciodata la tensiunea pe care o am eu in fir si, deci, la reducerea diametrului. Nu forta cu care e impinsa oliveta culisanta in opritor imi cauzeaza probleme, ci micsorarea diametrului. Nu am gasit opritor siliconic care sa aiba un diametru suficient de mic incat sa fie foarte fix pe un fir d 16, care este cel pe care il folosesc in 80% din situatii, din pricina (datorita) finetii.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC [ DST ]