Partea a II-a:
Noţiuni de bază. Tipuri de rubeziene:
În acest capitol aş dori să lămurim acele noţiuni de bază, care frământă pe mulţi şi care definesc dacă o rubeziană este pentru peşte mic sau pentru crap. Sunt şi pescari, care ar dori o rubeziană universală, care să satisfacă ambele cerinţe. Nu vă întristaţi că există şi o aşa numită variantă “allround”. Cine doreşte o rubeziană de calitate, va găsi în acest capitol informaţii inclusiv legat de raportul dintre greutatea, lungimea şi diametrul rubezienei. Aşadar … ţineţi aproape!
– Papp Jozsef
Înainte de toate, aş vrea să vă spun că toate exemplificările din imaginile foto ataşate, vor fi prezentate cu rubezienele Top-Mix, create de mine. Vă spun cu toată sinceritatea, că prin asta nu am dorit să-mi fac reclamă mascată, ci pur şi simplu nu aveam alte mărci la îndemână.
În linii mari, deosebim trei tipuri de rubeziene:
- rubeziene pentru peşte mic (albitură);
- rubeziene de crap sau pentru peşte mare;
- rubeziene aşa numite “allround”, care merg şi la peşte mic şi la crap;
Rubezienele pentru peşte mic (de concurs):
Aceste rubeziene sunt uşoare, rapide, subţiri în talon, deci mult mai uşor de manevrat. Sunt concepute pentru un pescuit de viteză, cu rubeziana ţinută în mâini, deoarece ritmul trăsăturilor este mare şi dacă vrem să avem un contact permanent cu montura, nu putem să lăsăm rubeziana din mâini. De multe ori suntem nevoiţi să ţinem rubeziana într-o singură mână, în special atunci când simultan trebuie să facem şi nădire de întreţinere. Aceste rubeziene sunt special concepute pentru concursuri, putându-se prinde cu ele, peste 200 de bucăţi într-o manşă de 3 ore.
- rubezienele Stradivari Tournament, sunt rapide, usoare si subtiri, adevarate vergi de concurs.
Rubezienele de crap sau peşte mare:
Rubezienele de crap sau peşte mare sunt mai grele şi mai robuste. Rigiditatea însă nu constituie neapărat un avantaj, deoarece o rubeziană mai flexibilă ajută şi elasticul, la obosirea peştelui. La crap de obicei se pescuieşte cu rubeziana aşezată pe bara frontală, aşa că o greutate mai mare a vergii nu trebuie să ne deranjeze.
- rubezienele Carperior sunt puternice, robuste, dar suficient de rapide, adevarate vergi pentru crap
Rubezienele de crap sau peşte mare, au şi ele diferite variante concepute special pentru concursuri. Acestea, deşi sunt mai grele decât cele pentru peşte mic, din punct de vedere al rapidităţii $i al robusteţii, se apropie de ele. Aceste rubeziene sunt foarte bune şi pentru pescuitul pe râuri, că şi acolo trebuie să le ţinem în mâini, trebuind să fie rapide şi uşor manevrabile.
- rubezienele Issis Carp Champion sunt din categoria celor de top, in pescuitul crapului
Rubezienele Allround:
Aceste rubeziene reprezintă practic o “trecere” între cele două prezentate anterior. Rubezienele allround nu sunt cu adevărat nici pentru peşte mic şi nici de crap, dar în linii mari corespund ambelor scopuri. Putem să le folosim şi în concursuri şi la crap sau pentru un pescuit pe râu, cu precizarea că nicodată nu va da însă randamentul pe care-l dă o rubeziană concepută special pentru un anumit tip de pescuit. Personal le-aş recomanda acelor pescari, care doresc să participle şi la concursuri, dar şi pentru un pescuit recreativ, la peşte mare cu aceeaşi rubeziană.
- rubezienele STR Allround, bune si la concursuri dar rezista si la pestii mari
Parametrii rubezienelor:
Lungimea:
Cele mai multe rubeziene, în realitate nu au lungimea care a fost trecută pe ele de către fabricant. Acest lucru, de fapt este o înşelătorie grosolană, cu scopul de a reduce costurile de fabricaţie. De exemplu, dacă pe o rubeziană de 12,20 m lungime, fabricantul scrie că are 13,00 m, ceea ce din păcate se întâmplă şi în cazul producătorilor de renume, cumpărătorul este păcălit. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că se “economisesc” 80 cm, chiar din segmentul cel mai gros, adică de la cotor, rezultând o “economie” importantă de material şi … bani, pe spatele cumpărătorului. De asemenea, cumpărătorul este păcălit şi atunci când compară două rubeziene şi constată că deşi pe amândouă scrie că au lungimea de 13 m, una e mai uşoară şi mai robustă decât cealaltă, fără să-şi dea seama că cea mai uşoară şi robustă de fapt este aşa, datorită faptului că este mai scurtă cu 80 cm. Dacă rubeziana (măcar) cu prolunga ataşată, măsoară totuşi 13m, puteţi să o cumpăraţi. Dacă însă nici aşa nu dă cei 13m, e clar că avem de-a face cu o înşelătorie.
Greutatea rubezienelor:
Greutatea, este un alt parametru, care are legătură directă cu lungimea rubezienelor. Cumpărătorul poate fi păcălit şi în acest caz, deoarece rubeziana pe care scrie 13 m şi în realitate are doar 12,20 m, e logic că va fi mai uşoară şi mai robustă decât o rubeziană de 12,80 m, de exemplu. Ar fi bine să verificaţi cu atenţie aceste lucruri la cumpărare!
- Greutatea rubezienelor de concurs este de 800-950 g
Rubezienele de peşte mic, au greutatea cuprinsă între 800-950g, iar cele de crap între 950-1400g. Încă o dată vreau să vă atenţionez, că greutatea rubezienei depinde foarte mult de lungimea ei! Dacă vi se recomandă o rubeziană foarte uşoară, de numai 680g, ve-ţi constata cu surprindere că de fapt are numai 12,20m lungime. Dacă ataşaţi la ea miniprolunga să ajungă la 13m, ve-ţi avea surpriza să constataţi că aşa, bate lejer 1.000g şi îşi mai pierde şi din robusteţe.
Să spunem câte ceva şi despre echilibrarea rubezienelor. Dacă rubeziana a fost bine proiectată, centrul ei de greutate va fi mai aproape de mâinile pescarului decât în cazul unei rubeziene prost proiectate. Chiar şi o rubeziană bună, poate să fie prost echilibrată, dacă centrul ei de greutate cade prea departe de mâinile pescarului, care-l susţine. Deasemenea, o rubeziană mai grea şi mai robustă, poate fi manevrată cu uşurinţă, dacă a fost bine echilibrată. Echilibrarea bună se obţine prin fabricarea primelor segmente din materiale de calitate mai puternice şi mai uşoare, iar a segmentelor dinspre cotor, din materiale de calitate inferioară şi mai grele. Aşa se explică şi faptul că elementul 5 este mai scump decât elementul 7, deşi acesta din urmă conţine o cantitate mai mare de material decât celălalt. Factorul de echilibru al rubezienei este dat de “forţa de susţinere” a acestuia (down force), care se măsoară la distanţa de 1m de capătul dinspre cotor. Acest lucru îl puteţi măsura cu uşurinţă şi voi, acasă. După părerea mea, acesta ar fi parametrul cel mai important al unei rubeziene, dar fabricanţii evită în mod deliberat să-l utilizeze, pentru a nu se autodemasca, cu privire la înşelătoriile prezentate mai sus. Singura firmă care a încercat să facă uz de acest parametru a fost Triana, dar şi ei au renunţat repede la idee.
- Forta de sustinere se poate masura si acasa. La rubeziana STR Tournament Carp, de exemplu, este 3920g, cu kitul din trei segmenti elasticati cu elastic Preston verde 13
La cele mai bune rubeziene, care sunt şi cele mai scumpe, forţa de susţinere variază între 3200-3600g. Nici în cazul rubezienelor bune de crap, nu trebuie să depăşească 4000g.
Diametrul rubezienelor:
Prin diametrul rubezienei, înţelegem diametrul tronsonului cel mai gros, măsurat în porţiunea unde îl ţinem în mâini. La modelele actuale, acesta nu depăşeşte dimensiunea de 47-48 mm. Rubezienele cu diametru mai mare de atât, sunt mai greu de mânuit, dar din cauza conicităţii pronunţate, chiar şi rubezienele mai modeste par robuste. Paradoxal, rubezienele mai subţiri, dacă nu sunt făcute din materiale de calitate, vor fi mai grele şi vor atârna la vârf (săgeată). Dacă sunt făcute din materiale de calitate, pot fi la fel de robuste şi puternice ca cele cu diametru mai mare şi pe deasupra sunt mai uşoare, în schimb vor fi … mult mai scumpe. Momentan, diametrul universal acceptat este de 47-48 mm.
- rubezienele STR Tournament si Tournament Carp, cu diamentrul de 44 mm, sunt foarte subtiri si usor manevrabile
Bineânţeles că o rubeziană se poate caracteriza şi din alte puncte de vedere, dar după părerea mea, cei mai importanţi parametrii sunt cei prezentaţi mai sus.
(va urma!)
autor - Papp József
traducere – Istvan Uszkay