Pescuit Stationar

Acum este 29 Sep 2024, 12:16

Ora este UTC [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 30 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: SCOALA PESCUITULUI CU RUBEZIANA
MesajScris: 10 Mar 2014, 16:18 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 15 Feb 2011, 18:09
Mesaje: 541
Localitate: Brasov
Multumim inca o data! Respect! ;)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: SCOALA PESCUITULUI CU RUBEZIANA
MesajScris: 10 Mar 2014, 20:47 
Neconectat

Membru din: 26 Oct 2009, 07:08
Mesaje: 985
Localitate: Lupeni- Hunedoara
Citat:
Felicitări domnule Uszkay pentru iniţiativă şi pentru traducerile postate! Foarte interesante! Le-am citit cu mult interes şi sunt curios dacă astfel de informaţii se mai regăsesc în literatura de specialitate din prezent (mă refer la cea din România, bineînţeles :).

Mulţumesc Ştefane, pentru apreciere!
Nu trebuie să mă domneşti :lol: ! Poţi să mă tutuieşti, că doar ne cunoaştem de ceva vreme şi eu chiar vă consider prieteni, pe toţi pescarii de competiţie, cu care am avut ocazia să mă cunosc şi să socializez.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: SCOALA PESCUITULUI CU RUBEZIANA
MesajScris: 10 Mar 2014, 21:00 
Neconectat

Membru din: 25 Iun 2010, 07:44
Mesaje: 1039
Localitate: Medias
Multumiri!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: SCOALA PESCUITULUI CU RUBEZIANA
MesajScris: 10 Mar 2014, 22:24 
Neconectat

Membru din: 26 Oct 2009, 07:08
Mesaje: 985
Localitate: Lupeni- Hunedoara
In numărul 136/2014 al revistei Pescar Modern, care va apărea pe 14.03.2014, puteţi citi şi un interviu (de prezentare) a campionului maghiar (creator şi producător de rubeziene), Dl Papp Jozsef. Mie îmi place foarte mult "darul" lui de a povesti ceea ce ştie. Are un farmec aparte. Fiind un împătimit al pescuitului cu rubeziana, nu ezită în finalul interviului, să îndemne cititorii spre această tehnică, spunându-le: "...Călare pe rubeziene!"


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: SCOALA PESCUITULUI CU RUBEZIANA
MesajScris: 23 Aug 2014, 20:42 
Neconectat

Membru din: 26 Oct 2009, 07:08
Mesaje: 985
Localitate: Lupeni- Hunedoara
Revin cu partea a III-a:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: SCOALA PESCUITULUI CU RUBEZIANA
MesajScris: 23 Aug 2014, 21:14 
Neconectat

Membru din: 26 Oct 2009, 07:08
Mesaje: 985
Localitate: Lupeni- Hunedoara
Şcoala pescuitului cu rubeziana:
Partea a III-a – Rubeziana şi accesoriile sale.

În partea a III-a a serialului aş dori să lămuresc problemele legate de rubeziana propriuzisă şi topseturile sale. Din experienţa personală vă spun, că există o oarecare confuzie în folosirea acestor termeni. Am pregătit un material foarte amănunţit, astfel încât noţiunea de “topset” să fie bine înţeleasă şi imaginată chiar şi de începătorul cel mai … începător. Să continu@m deci serialul.
Rubeziana:
Prin rubeziana propriuzisă înţelegem întreaga lungime a vergii, de la baza cotorului şi până la vârf, având în general 9 sau 10 tronsoane. Deci dacă cineva cumpără o rubeziană de 13m, asta înseamnă că a cumpărat o vargă ^ntreagă, compusă din cele 9 sau 10 tronsoane, inclusiv top-set-ul aferent.
Imagine
Aşa arată o rubeziană întreagă, inclusiv topset-ul.

Imagine
Pe vergi se inscripţionează lungimea şi numărul de tronsoane componente.

Noţiunile cu privire la “lungimea rubezienei” şi “topset”, crează ceva probleme începătorilor, care au impresia că rubeziana se vinde fără partea din faţă, adică topset-ul. E ca şi cum la cumpărarea unei lansete din două bucăţi, acesta s-ar vinde fără tronsonul din faţă. Deci, prin noţiunea de …“lungimea rubezienei” trebuie să înţelegem întreaga ei lungime, inclusiv topset-ul. Dacă rubeziana se vinde cu mai multe topset-uri ataşate, acest lucru se specifică în mod expres de către producător. Ca să fiu şi mai explicit, dacă rubeziana “XY” de 13m costă 1.000 lei, asta înseamnă că în acest preţ intră întreaga rubeziană cu toate cele 9 sau 10 tronsoane, incluzând şi topset-ul.
Imagine
Aceasta este o rubeziană întreagă, cu cele 9 tronsoane care o compun.

Dacă se scrie că rubeziana conţine de exemplu, 2 top-set-uri de câte 4 tronsoane, asta înseamnă că vom avea de fapt 3 top-set-uri la rubeziană. Cele două pe care le primim suplimentar, plus top-set-ul propriu al rubezienei.
Tronsoanele rubezienei se numerotează întotdeauna începând dinspre vârf. Deci, tronsonul de vârf va fi nr.1, următorul nr.2, iar ultimul tronson se numeşte “cotor”, deoarece este capătul gros pe care-l ţinem în mâini. Tronsoanele intermediare nu au nume, dar dacă se rupe careva, vom comanda tronson de schimb conform numerotării începând de la tronsonul de vârf.
Topset-ul:
Topset, este o expresie englezească şi în traducere directă ar însemna … setul compus din primele tronsoane ale vergii. Deoarece din denumirea de “topset” încă nu reiese despre câte tronsoane este vorba, trebuie de fiecare dată să specificăm noi, că este vorba de un topset de 2,3,4 sau 5 tronsoane. Numărul tronsoanelor dintr-un topset poate varia în funcţie de adâncimea apei în care pescuim. Cu topset-urile din 2 tronsoane nu putem pescuii decât în ape cu adâncime mică, dar în apele adânci se pot utiliza şi topset-uri din 7 tronsoane. În mod curent se pescuieşte însă cu topset-uri din 3,4 sau 5 tronsoane.
Imagine
Imagine
Prima manevră în drill, scurtarea rubezienei. Aici scurtez la 7 tronsoane.
Imagine
Continuând drillul, am scurtat deja la 4 tronsoane.

Nu este absolut obligatoriu ca rubeziana să aibe în dotare topset-uri de rezervă, dar dacă sunt, … ne vor fi foarte utile. De exemplu, la pescuitul crapului dacă avem un topset de rezervă, vom echipa topsetul rubezienei cu o plută de 0,3 g şi un fir mai subţire, iar topsetul de rezervă cu o plută de 0,5 g şi un fir mai gros. Astfel, în timpul partidei de pescuit vom putea alterna cele două topseturi în funcţie de pofta de mâncare a crapilor. Putem de exemplu să echipăm ambele topseturi cu monturi similare, dar pe un topset să reglăm adâncimea pentru un pescuit …“la ras”, iar pe celălalt cu înaintaşul pe substrat şi le vom alterna iarăşi în timpul partidei. Din cauza asta, în concursuri, pescarii etalează şi câte 6-10 topseturi pe suporţi, fiecare cu monturi sau adâncimi diferite. E logic, pentru că e mult mai uşor să schimbi un topset, decât să schimbi tot timpul monturile sau să reglezi adâncimea. După părerea mea, pescarul cu rubeziana ar trebui să aibe în dotare un minim de 2-3 topseturi de rezervă, indiferent că le cumpără într-un kit întreg sau separat.
Imagine
Un topset demufat, compus din 5 tronsoane

Imagine
Un topset demufat, compus din 4 tronsoane

Imagine
Un topset demufat, compus din 3 tronsoane

Imagine
Un topset demufat, compus din 2 tronsoane

Topsetul de crap:
Există două tipuri de topseturi. Unul este identic cu un topset normal, cu deosebirea că este mult mai puternic şi … mai greu. Acestea sunt în general cu 3 sau 4 tronsoane. Celălalt este de tipul AB. Nu vreau să detaliez de unde vine denumirea, pentru a nu complica inutil lucrurile. Important de reţinut este faptul că are aceeaşi lungime ca un topset din trei tronsoane, numai că este compus doar din 2 tronsoane.
Imagine
Un topset de crap, tip AB, cu aceea$i lungime ca şi unul din 3 tronsoane, deşi se compune doar din 2 elemente

Se mufează direct pe tronsonul 4, ca un topset normal din 3 elemente, dar are conicitatea mai mică, iar diametrul vârfului este mai mare, deci … este mai puternic. Bineânţeles că are şi greutate mai mare decât un topset normal şi chiar decât un topset normal de crap, fapt pentru care îngreunează întreaga rubeziană. În schimb permite utilizarea celor mai groase elastice şi aproape că nu necesită înţepare la muşcătura crapului.
Topsetul pentru nădit (kitul de cupă):
Este neapărat de tipul AB, adică din două elemente. Kiturile de cupă … de calitate, se livrează numai cu rubezienele foarte scumpe. Prin calitate înţeleg aici să fie puternice.
Imagine
Topsetul pentru nădit, în timpul utilizării.

Imagine
Cu ajutorul topsetului pentru nădit, putem nădi de fiecare dată în acelaşi loc, fără a produce zgomot. După caz, acest lucru poate fi foarte important.

Important este ca topsetul pentru nădit să fie cât mai puternic, pentru a se arcui cât mai puţin sub povara nadei. Numai astfel putem nădi cu bulgări mari, formaţi cu ambele mâini. Un topset foarte arcuit, va încetini mult viteza de nădire şi nu de puţine ori bulgărul de nadă cade din cupă înainte de a ajunge pe vad, datorită balansării permanente, greu de controlat în condiţii de concurs.
Imagine
Topsetul pentru nădit (kitul de cupă).

Imagine
Primul tronson al kitului se taie la lungimea kiturilor elasticate şi se ataşează prin lipire partea filetată, pentru fixarea cupei prin filetare.

Imagine
Tronsonul şi cupa pentru nădire

Imagine
Ansamblarea cupei de nădire, prin înfiletare pe kitul de cupă.

Imagine
Acesta este rolul topseturilor. Să ai variante din timp pregătite cu plute de gramaje şi tipuri diferite, pentru a le putea schimba rapid în caz de nevoie.

Topseturi universale:
Majoritatea producătorilor de rubeziene ne pun la dispoziţie şi topseturi aşa numite … “universale”. Asta înseamnă că diametrul tronsonului de bază al topsetului este mai mare decât capătul tronsonului rubezienei, pe care vine mufat, astfel porţiunea de mufare este mult mai mare decât cel obişnuit. Uneori kitul vine mufat pe rubeziană pe o porţiune de 40-60 cm. În acest caz noi trebuie să tăiem acasă, capătul gros al kitului la lungimea dorită, pentru a se mufa doar atât cât trebuie. Rezolvări de acest gen se practică în special atunci când vrem să avem mai multe topseturi, dar nu găsim pe piaţă marca dorită. Atunci încercăm să adaptăm topseturi universale. Personal nu recomand această rezolvare, în primul rând pentru că aceste topseturi universale, sunt întotdeauna mai grele decât cele originale ale rubezienei. Apoi, conicitatea topsetului universal nu se va potrivi niciodată cu conicitatea rubezienei, chiar dacă aparent, ele se mufează bine. Cred că sunteţi şi voi de aceeaşi părere, că doi producători diferiţi nu au cum să producă rubeziene de aceeaşi conicitate. Din această cauză nu pot recomanda ca o soluţie plauzibilă utilizarea kiturilor universale, decât în cazuri extreme, când chiar nu există nici o altă posibilitate.
Autor,
Papp József
Traducere,
Uszkay Istvan


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: SCOALA PESCUITULUI CU RUBEZIANA
MesajScris: 25 Aug 2014, 20:51 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 15 Feb 2011, 18:09
Mesaje: 541
Localitate: Brasov
Multumim frumos! :D


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: SCOALA PESCUITULUI CU RUBEZIANA
MesajScris: 28 Aug 2014, 21:55 
Neconectat

Membru din: 26 Oct 2009, 07:08
Mesaje: 985
Localitate: Lupeni- Hunedoara
Cu placere!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: SCOALA PESCUITULUI CU RUBEZIANA
MesajScris: 29 Aug 2014, 10:27 
Neconectat

Membru din: 15 Ian 2012, 11:23
Mesaje: 92
Foarte intetesant. Mai ales pentru mine care nu am vazut aceste unelte de pescuit decat la tv si in reviste. Totusi,meritul traducatorului merita mentionat. De asemenea il asigur pe dl Uszkay Istvan de tot respectul meu pentru traducerea acestei utile serii de articole,foarte benefice pentru pescarii de acum dar si pentru cei ce vor incepe pescuitul in viitor. RESPECT!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: SCOALA PESCUITULUI CU RUBEZIANA
MesajScris: 29 Aug 2014, 20:37 
Neconectat

Membru din: 26 Oct 2009, 07:08
Mesaje: 985
Localitate: Lupeni- Hunedoara
Mulţumesc şi eu George, pentru apreciere!


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 30 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3

Ora este UTC [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatori înregistraţi: Niciun utilizator înregistrat


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
[ Time : 0.097s | 12 Queries | GZIP : Off ]