Salut!
Partea de mandrina care strange pe piciorul mulinetei (inelul de metal) are o anumita geometrie (la interior)... ideal ar fi ca aceasta sa fie identica (negativul) talpei mulinetei cu care vine in contact ca sa ai o fixare perfecta... de asta si mandrinele sunt pe marimi...nu orice mulineta vine la fel in orice mandrina... unele mulinete chiar nu pot fi prinse intr-o anumita mandrina....
Asta ar fi teoria...acuma cu ceva mai multa putere se poate orice!!
...si cred ca asta a fost si cazul tau:
o mica nepotrivire intre mandrina si picior...si cum asta rezulta intr-un joc (mulineta se misca putin) ..ai strans cat ai putut si acum ai rezultatul in fata ochilor!!! Nu cred ca este din cauza vreunui corp strain (pietricica sau pamant) intrat pe filet... adica e foarte improbabil!
In general mulinetele bune au o anumita conicitate a talpei care le permite sa intre in orice mandrina de marimea potrivita!
Oricum, orice pescar cu ceva experienta se uita intai cum se potriveste talpa mulinetei in mandrina inainte de a o strange!!
De scos mulineta e simplu: deplasezi inelul de metal cu ceva ( o surubelnita sau dosul lamei unui cutit)...dar cu grija ca sa nu futi filetul ( desi nu cred ca mai conteaza ca mandrina va trebui probabil schimbata!)... si gata
De reparat mandrina nu cred ca se poate...deci trebuie schimbata!
Ia legatura cu baietii care se ocupa (trebuie ceva scule si ceva stiinta.. nu prea mult dar trebuie
) si o sa-ti spuna ei ce mandrina trebuie cumparata si dupa aia ti-o schimba!
Ti-l recomand pe Nutu (aci pe forum...vezi la vanzari pe topicul lui de reparatii): e foarte meticulos si face treaba buna...plus ca stie ce si de unde trebuie cumparat!
Succes!