Pescuit Stationar

Acum este 16 Noi 2024, 21:32

Ora este UTC [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 19 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: WAGLERE
MesajScris: 21 Mai 2014, 16:54 
Neconectat

Va salut !
Am deschis acest nou topic pentru ca am un an de cand pescuiesc la match si cand merg la cate o partida tot stau cam o ora pana cand lansez si eu linia completa.
In primul rand vreau sa intreb pe cei mai experimentati , in speta pe d-ul Adi Suciu , si nu numai ( nu vreau sa omit pe nimeni insa am urmarit cateva filmulete cu d-nealui ) , daca exista vreo marca de plute care sa cantareasca exact cat scrie pe ele. Am cheltuit o palarie de bani pe diverse plute care mai de care , Exner Carbofram , Walter T , Benzar ...etc si n-au nici o legatura greutatile talerelor cu ce scrie pe corpul plutei. Am luat lectii si prim mesagerie privata de la d-ul Adi , am cumparat si carti , am urmarit si filmulete si pana la urma tot degeaba daca nu poti echilibra pluta cat mai fin din cauza acestor erori de greutate a talerelor. Zilele trecute am zis sa-mi fac de acasa o idee cat plumb sa adaug pe fir la un wagler de 10 gr ( Exner Carbofram) ca sa o pot echilibra cat mai fin. Degeaba , talerele desi de wolfram nu sunt la greutatea scrisa pe corpul plutei.Asadar , cand scrie pe pluta 10 grame , eu inteleg ca lestul este de 10 g si ca sa o echilibrezi , in functie de situatie , vant ,curenti....scoti un taler si adaugi plumb pe fir . Cat ? ca daca pescuiesti la 20-25 m de mal nu poti observa pana acolo diferenta de 1 cm la antena plutei ,situatie care poate face diferenta daca pestele este mofturos si tu zici ca ai linia la rasul fundului cand de fapt ea sta binisor pe fund.
Poate gresesc , insa ma cam scos din sarite cand am vazut ca nici un taler nu este egal ca si greutate, nici cele de wolfram si nici cele de bronz sau din ce naiba or fi.
Multumesc!

Sus

Subiectul mesajului: Re: WAGLERE
MesajScris: 21 Mai 2014, 17:37 
Neconectat

greutatile notate pe wagglere sunt doar orientative! erorile pot fi si de 3-4g de la un producator la altul, dar asta este mai putin important. si factorii de mediu influenteaza lestarea unei plute, de exemplu o pluta lestata perfect acasa in tub, nu va sta la fel pe balta... de cele mai multe ori va fi supralestata si va fi nevoie sa mai iei din plumb. chiar si o pluta lestata perfect in mal, odata lansata la 30m poate fi supralestata.
in ceea ce priveste lestarea wagglerelor, discurile iti permit doar o lestare grosiera, lestarea de finete tot folosind plumbi se va face.
idea e urmatoarea, alegi un waggler de greutatea corespunzatoare distantei la care vrei sa pescuiesti, pui pe fir cantitatea de plumb pe care o vrei si dupa aceea scoti/adaugi discuri pana reusesti sa lestezi aproximativ pluta. dupa toate astea faci ultimele retusuri adaugand plumbi foarte mici sau taind bucati mici din plumbii mai mari pe care i-ai pus pe linie sau prin orice alta metoda vrei.
toata operatiunea asta nu ar trebui sa dureze mai mult de 15 minute MAXIM!

Sus

MesajScris: 21 Mai 2014, 21:47 
Neconectat
Moderator global

Eu nu nu mai sant "expert" la match de mult timp , m-au batut in ultimul concurs toti ca la fasole :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: , si am aflat si motivul : citez "pentru ca nu am viteza " . Asa zic "gurile rele" ca m-am ramolit si nu ma mai misc cum trebuie sau nu m-am miscat niciodata cu trebuie :o :o :o :o :o :o , de aceea n-am reusit sa prind mai mult de 29 kg la Cupa Benzar , si nu din cauza partii de sector nefavorabila .Se pare ca "viteza" in pescuit e totul , dupa anumite pareri ...n-am stiut dar am aflat acuma . Cred ca e timpul sa ma pensionez ... ca Petrisor :lol: :lol: :lol: :lol:
Dar , totusi ,se pare ca parerile mele conteaza , ca altfel nu vad de ce , aceeasi persoana care are o parere prosta despre cum pescuiesc , nu ezita sa ma sune si sa ma intrebe inainte de acest concurs , cam ce ar trebuii sa faca acolo :o :o :o :o :o ....nu mai inteleg nimic :shock: :shock: :shock: :shock: la ce i-o fii folosit sfaturile :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: ???????

..dar sa-i raspund totusi omului :
nu stiu daca ai sau nu "viteza" in pescuitul la match , dar eu iti spun ce trebuie sa faci din prisma unuia care nu are :lol: :lol: :lol: :lol:
1. alege o pluta (wagler) cu care vrei sa pescuiesti
2.pune-i un T (conector fix in forma de T) si pune-o pe fir , fara nimic altceva , plumb , cirlig , antirasucitor etc , doar firul principal gol .
3. Arunc-o in apa cam la maxim 10 m si vezi cum sta .
4. Scoate-o afara din apa :lol: :lol: :lol: :lol:
4.Scoate din talerele plutei pana ce antena si inca 5-7 cm din tija plutei ies afara din apa .Faci asta proband din mai multe incercari , aruncand-o inapoi in apa tot la maxim 10 m .
5. Daca ai facut chestia asta , admir-o in toata splendoarea ei si retine cat din pluta este peste nivelul apei pentru ca , exact asa va sta ea si la 30 de m cand toti plumbii tai vor fii pe fund .
6.Scoate-o iar afara din apa .
7.Monteaza un antirasucitor , pune un forfac cu un carlig , si fa adancimea cam de 30 cm.(asta in conditiile in care apa este de cel putin 40 cm :D :D :D :D )
8.Incepe sa pui plumb pe fir , alice mici , nr.6 doua bucati imediat langa antirasucitor iar apoi preferabil mai multe alice nr.1 sau 2 . pana pluta se echilibreaza .
9.Admir-o echilibrata , asa va sta daca plumbii tai nu vor atinge fundul .
9. Stabileste distanta unde vrei sa pescuiesti , lanseaza pana acolo si fa un semn pe fir cu markerul de fir (alb de regula )
10.Adu-ti aminte cum statea pluta ta cand nu avea nici un plumb pe fir , si tot mareste adancimea , cate putin , pana iti vezi visul cu ochii .Atunci ai gasit fundul .....
11. Acum , micsoreaza adancimea cu jumatate din cat ai marit-o ultima oara ( asta poate sa fie complicat...) si teoretic pluta ta ar trebuii sa se echilibreze la urmatoarea lansare .
12.Daca vrei sa fii foarte fin si nu ai curent , lasa doar cele doua alice nr.6 langa antirasucitor iar restul ridica-le si lipestele de pluta , daca ai curent ridica-le undeva la 40 cm distanta de cele doua alice de 6 si respectiv de antirasucitor .

Dupa cum vezi , nu am pomenit niciunde de greutatea plutei , a talerelor , a plumbilor , pentru ca NU CONTEAZA .

BAFTA

http://pescuitstationar.blogspot.com/

Sus

MesajScris: 21 Mai 2014, 23:02 
Neconectat

Maiestate, scrie o carte!!!!
Eu ma abonez de acuma s-o cumpar!
Imi place la nebunie si ce scrii si cum scrii!
Ti-as spune ca te iubesc dar se supara Petrisor pe mine: stii ca e gelos! :lol: :lol:

Sus

MesajScris: 22 Mai 2014, 11:34 
Neconectat

Inca un exemplu de explicatie clara si la obiect.

Secosan s-a suparat cand i-am spus ca prea pomeneste, in cartile lui, de pescarii din alte tari mai ales cand in Romania avem asa profesori in ale pescuitului.

Sus

MesajScris: 22 Mai 2014, 12:19 
Neconectat
Administratorul site-ului

Păi da, că încă în mentalitatea românească tot ce vine "de afară" e "cool" sau "trendy", cu valorile nostre ne ștergem la popou !!! Valabil și în pescuit ;) .
Cum se spunea mai sus, cel mai bine e să ai un tub cu apă unde să te joci cu lestarea și o faci destul de bine la ochi.
Faza cu echilibrarea după "ce scrie pe plumbi" (mă refer la plumbii ce îi adaugi pe fir) pică din start, majoritatea plumbilor inscripționați nu respectă gramajul exact. Dacă ai posibilitatea să verifici, cu un cîntar electronic cu două zecimale - farmaceutic sau pentru aur - atît discurile cît și plumbii inscripționați nu vor corespunde întotdeauna specificațiilor. Dacă la un plumb torpilă, să zicem, pe el scrie 3,0 gr iar la cîntărirea de precizie îți arată 3,3 gr sau 2,7 gr (etc, etc...), gîndește-te cam ce se întîmplă dacă ai de pus pe fir greutatea de 15 gr...matematic ar trebui 5 plumbi a 3,0 gr bucata...și aici apare bulibășeala !!! Deci rămîne lestarea la ochi și ai rezolvat problema. Sunt totuși și mărci care respectă strict gramarea.
Pentru cei care vin la Apullum le prezint noile slidere cu ocheți de alamă sau aluminiu (varianta fixă și detașabilă la care se pot adăuga talere, după preferință), iau și cîntarul electronic pentru demonstrația inscripționării corecte. Deci se poate și aproape de perfecțiune ;) .

Imagine

Ultima oară modificat de pandy pe 23 Mai 2014, 01:44, modificat de 3 ori în total.

Sus

MesajScris: 22 Mai 2014, 12:22 
Neconectat

truia scrie:

si mie...
;) :D

Sus

MesajScris: 22 Mai 2014, 16:46 
Neconectat

Eu va multumesc tuturor , in special d-ului Adi Suciu care a fost atat de amabil si cum a spus un coleg , foarte la obiect.
Multumesc inca odata !

Sus

MesajScris: 22 Mai 2014, 17:16 
Neconectat

schumi scrie:
truia scrie:

si mie...
;) :D

Si mie, mai ales ca eu sant si mai novice... :D :lol: :oops:
Multumim frumos!!! :mrgreen:

Sus

MesajScris: 22 Mai 2014, 20:01 
Neconectat

da.ti si voi lui nea Adi un demisec de jidvei sau daca va tin balamalele un opus one!! :shock:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 19 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC [ DST ]