glukas scrie:
Frumos!
Din pacate, pe internet nu gasim mai nimic despre acesti mari pescari (cum pescuiau, cum se pescuia in 1965, la ce si cu ce, cum au reusit sa bata nationalele puternice etc.)
Am gasit ceva intr-o carte frantuzeasca cum ca lungimea maxima la care se pescuia era de 7m, cu bete de ? (inlocuitor bambus), iar Robert Tesse reusea victorii pescuind la o distanta ceva mai mare (9m, cca.3kg. avea batul)), fiind si un atlet desavarsit (CAMPION AL FRANTEI la atletism)... cam atat. Imi imaginez ca cel putin francezii aveau un atu prin firele de nylon fabricate de Dupont.
Tesse ar fi fost primul (sau printre primii) care utilizau fouillis in nada ... povestesc francezii ca acest secret era bine pazit, iar in magazine nu se gasea fouiilis decat gata decolat, cu pamant, si asta destul de greu.
De asemenea, am citi ca Tesse a castigat titlul mondial cu cca. 3-4kg. de peste, cred ca o singura mansa, iar tarile participante la Campionatl Mondial de la Galati, 1965 au fost in numar de 15.
Il invit pe Dl. Jean Scurtu (sau cei care cunosc istoria pescuitului stationar romanesc) sa ne povesteasca acele vremuri. Pentru mine, astfel de povestiri sunt deosebit de placute si interesante, si, din pacate, nu la gasesc deloc in Romania.
"glukas"
Din pacate despre acea perioada cand echipa Romaniei de stationar a castigat titlul nu pot sa spun mai nimic deoarece in 1965,impreuna cu TUDOSE GEORGEL,tatal lui Alin Tudose,eram in facultate chiar colegi de camera si in acea vreme nu ma interesa nici un concurs de pescuit.
Dupa terminarea facultatii in1968 am ajuns la Oradea si abia mai tarziu am inceput si eu sa concurez si sa-l admir( ba char sa fur cate ceva despre pescuit de la el) pe renumitul VEGH SANDOR(Soani bacsi).
Cu toate ca am inceput sa particip la concursuri,practic nu ma puteam pregati cu ar fi trebuit pt. ele deoarece prin natura muncii mele de amenajare a padurilor eram plecat din Oradea in fiecare an din mai pana in noiembrie in padurile din tot Ardealul,ba chiar si in BUCOVINA,iar ca mijloc de locomotie aveam ....doua biciclete.In Oradea eram din noiembrie pana in mai,cand pescuitul nu mai era ca vara.
Ca sa concurez chiuleam de la munca cca. 1 saptamana,umblam cu bicicleta dupa viermi la abator sau la gunoaiele de porci,prajeam si macinam semintele din care imi faceam nada si incarcat ca un magar mergeam la concursuri,neavand masina.Noroc ca iarna imi faceam plute si-mi improvizam bete din diferite bete rupte.
Cand am fost la un concurs in Bulgaria mi-am vopsit in negru un bat de oblete sa nu se vada ca e bambus...
Ma bucur ca si in acele conditii am obtinut rezultate destul de bune in concursurile de stationar la care am participat ,ceilati concurenti oradeni dupa orele de serviciu puteau pescui zilnic in timp ce eu cutreieram padurile.
Daca vrei sa sti mai multe despre cum pescuiam eu intreba-l pe prietenul meu Nica Degeratu.....
NUmai bine,
Jean Scurtu