Mircea, din cate stiu eu in momentul in care s-a facut licentierea asociatiilor si atribuirea de ape publice spre administrare unul din criterii pentru obtinerea punctajului a fost personalul de paza. Trebuia sa existe personal angajat special pentru asa ceva - paza apelor publice in administrare. Adica asociatiile sa aiba in permanenta oameni care patruleaza pe malul apelor si constata nereguli si/sau infractiuni si apoi anunta autoritatile. Tot acesti oameni de paza au sarcina sa incaseze acei bani pentru pescarii care nu sunt membrii respectivei asociatii adica o suma pentru o saptamana, o luna sau un an de pescuit pe acel tronson de apa publica (cum e specificat in contractul cu ANPA). Acuma eu nu stiula altii cum e dar in judetul Timis nu am vazut asa ceva. APS refuza sa discute subiectul si sustine ca cine nu e membru al asociatiei va plati amenda. O ilegalitate adica. De aia am spus ca asociatiile trebuie controlate si verificate iar conducerea acestora pusa la punct in mod serios. Nu sunt in favoarea amenzilor aici pentru ca tot pescarul de rand le-ar plati (indirect).
Problema e ca in Romania multe sisteme, programe si alte initiative ale statului nu functioneaza nu ca ar fi rele ci din cauza factorului uman. Aici trebuie umblat. Nu totdeauna statul e de vina. De ce trebuie jandarmul sa ma amendeze ca am peste sub dimensiune in juvelnic, de ce ma lacomesc sa prind peste cantitatea admisa, de ce trebuie sa ma intind tot malul cu n-spe bete etc. De ce nu pot respecta ceilalti pescari? De ce trebuie sa mi se impuna treaba asta? Oare de ce trebuie sa lupt in permanenta pentru drepturile mele? De ce nu se pot opri ceilalti cand sunt pe punctul de a-mi atinge drepturile? As umple cateva pagini cu intrebari de-astea retorice dar nu are rost. Eu zic ca toti ar trebui sa gandim de trei ori si sa actionam o singura data (dupa ce gandim
) daca nu cumva deranjam pe cineva cu actiunile noastre.