simona scrie:
apropo de..."Am uitat sa-ti spun ca pestii nu se uita daca firul e perfect rotund,sau e un pic plat"...... asta este in ajutorul pescarilor pentru a lansa la distanta cu baituri usoare........ nu pt pesti........
strongul de care vorbesc poate nu se preteaza la americani dar pe OLT unde sunt multe scoici si multa agatatura este beton.
numai vorbesc de pescarul roman care tre sa tina un fir forever............
apropo.... ce greutate avea bait-ul(momeala) la care ai prins namila din foto?
multumesc pt martisor
@Simona,
Asa cum a scris Catalin,firul POWER PRO,nu e o noutate el a aparut cu mai multi ani in urma in state.
STRONG-ul de care vorbesti nici nu cred ca se comercializeaza in state.Pe mine la un fir textil cel mai mult ma intereseaza ca la aceeasi rezistenta sa aiba diametrul(desi a spune diametru la un fir textil e ceva neadevarat ,putine fire textile fiind aproape de forma rotunda) cat mai mic ,deci sa fie mai subtire.
Nu e vorba neaparat ca arunci mai departe cu un fir mai subtire e vorba ca e solicitat mai putin de vant si curentul apei si in acest mod poti tine firul ceva mai intins si intepa mai bine.
Cu SPIDERWIRE ULTRACAST de 10lb. si doua jig-uri de 3,5g. fiecare(de multe ori pescuiesc cu jig-uri in tandem) arunc peste 50m.
Pt. ca m-ai intrebat ce greutate avea bait-ul cu care am prins red fish-ul din poza o sa-ti trimit un link (chiar daca e in engleza sper ca vei intelege despre ce e vorba) in care e un articol scris de un reporter american despre pescuitul meu.
http://www.fishingworld.com/News/Read.p ... =000010715Mulineta cu care am prins acest peste e o mulineta de ultra-lite ce nu e pt. pescuitul marin si pt. pesti mari(ABU CARDINAL STAMINA DRAG 600U) ,dar eu nu iau "ad literam" ce scrie in literatura de specialitate.Firul cum am spus a fost un FIRELINE SMOKE de 4lb.=1,8kg.
In locul in care am prins acest peste,ROLLOVER PASS,PENINSULA BOLIVAR,TEXAS( un canal artificial ce leaga Golful Mexic de Rollover Bay),pescarii americani mi-au spus ca acolo se pescuieste cu fire de la 20lb.=9,1kg.in sus ,dar eu le-am dovedit ca poti prinde si cu fire subtiri pesti frumosi,daca sti intradevar sa pescuiesti.
Daca pescuiesti direct cu fir textil in zone cu scoici,bolovani etc.ai toate sansele sa ti se taie firul deoarece textilul e f. putin rezistent la abraziune.Daca insa folosesti un leader fluorocarbon (ce are rezistenta destul de mare la abraziune)destul de lung si pescuiesti cu varful batului in sus la o agatare a monturii pierzi doar leaderul nu si din firul textil.
O sa poti vedea in articol ca desi textilul de pe mulineta era de 4lb,.leaderul de care erau legate jig-urile era de 14lb.!!!!,tocmai pt. a invinge taierea lui in scoici si in cochiliile acestora de pe fundul apei dar sa reziste si dintilor pestilor marini.
Eu pescuiesc in alt mod decat pescuiesc la ROLLOVER PASS pescarii americani la jig,in sensul ca functie de viteza apei din acest canal(datorita fluxului si refluxului) adaug pe leaderul fluorocarbon niste plumbi culisanti suplimentari (de cca. 3,5g.,nu ca sa pot arunca mai departe ci pt. a incetinii deplasarea monturii). Nr. lor depinde de viteza apei la momentul respectiv.
Alceva ,eu nu pescuiesc decat cu lansete peste 3m.,desi eu sunt singurul care pescuiesc acolo cu lansete lungi.Nu am barca si nici nu vreau sa am si pescuiesc numai de pe mal in majoritate cu bete facute de mine,multe pe blank-uri de fly.
Cel mai mult pescuiesc cu o mulineta ce are numai 3 rulmenti,DAIWA WHISKER SS TOURNAMENT 1300 .Mulinetele SHIMANO(STRADIC,SYMETRE,SAHARA) le-am vandut deoarece din punctul meu de vedere SS TOURNAMENT sunt mai bune ,in special pt. pescuitul in apa sarata.
Jean Scurtu