Copiii!!..gata cu joaca si sa ne intoarcem la treaba noastar!!!
...deci l-am elucidat si pe-asta:
Degorjor-Degorjoare substantiv neutru!!!...buuun...mai departe: waggler...daca tot s-a pus in discutie!!!!
Clar termenul vine din engleza!!.... normal! ... ca doar ei au inventat stilul preferat al lui Suciu!!!..care l-a facut si rege
Acum.... definitie: pluta cu fixare intr-un singur punct pentru pescuitul stationar la distanta ( pentru Suciu la foarte mare distanta!!) proiectata special pentru metoda Sheffield.
Acu'un detaliu interesant: initial waggler-ul nu a fost o pluta autolestata si nici macar nu a avut forma de azi... era pur si simplu un tub gol de vreo 30 de cm ( pana, plastic, vegetal) etans si prevazut cu un inel de prindere la un capat...pe urma a evoluat spre ce stim noi azi....
Etimologie?... singura explicatie este de la verbul
"to waggle" care inseamna a misca ceva in sus si-n jos sau lateral prin miscari scurte si rapide......probabil ca asa trag babustile englezesti la match!!!!
... Irlandezu trebuie sa stie mai bine!!!
Bun! acuma stim...dar cum ii zicem??
.... la noi e o inconsecventa totala: adica scriem peste tot ca in engleza "waggler"...si pronuntam absolut peste tot ca in romana "vagler" ...eu va spun sincer ca n-am auzit pe nimeni pronuntand altfel...iar daca te stalcesti putin la gura si incerci sa ceri un "ueglar" la vreun magazin o sa creada vanzatorul ca esti cel putin tampit!!!
Deci..pronuntia e deja adoptata!! toata lumea pronunta "vagler" si gata...dar cum scriem: pastram ortografia originala sau o romanizam?
Deci:
Waggler sau
Vagler ?