Salut...
...m-ai gasit!...suntem pe aproape... eu am 1m80 si vreo 100 de kile...
hai sa-ti raspund (din ce stiu eu din cele 5-6 scaune pe care le-am incercat, cu siguranta sunt altii care stiu mai bine!)....
Le iau pe rand ca nu am timp sa-ti raspund la toate intrebarile deodata:
1) Ruba: asta nu prea conteaza la scaun...marea majoritate a scauneler, chiar si cele light, pot tine ruba fara probleme chiar daca nu esti asezat pe scaun! Singurele care au probleme cu asta sunt doar gioarsele pe care nici macar nu merita sa le iei in calcul!
Asta in conditii moderate de vant... acuma, daca vantul bate tare din lateral sunt probleme...mai cu toate scaunele... si aci intervine si cum sta ruba pe vant... unele opun mai multa rezistenta la vant ca altele...din ceea ce am vazut eu, la un vant lateral de 30 km/h nici un scaun de pe piata pe care-l stiu eu nu poate tine ruba la 13 m fara sa se rastoarne!
Ce mai conteaza de asemenea este cat de sus pui scaunul...adica cat de mult inalti picioarele... in conditiile in care suprafata de sustinere este constanta, cu cat scaunul e pus mai jos cu atat cobori centrul de greutate si deci cu ata e mai stabil si se rastoarna mai greu!
Observatie: un scaun mai inalt te ajuta mai mult in drill...mai ales la peste mare!
Concret:
- am 3 scaune (le pun in ordine de la light spre heavy duty):un rive Club D25, un Milo Megalight si un Rive D36 STX open
- am 3 rube cu care pescuiesc in mod obisnuit( de la cea mai robusta la cea mai fina): Maver Elite Carp, Sensas 774 Power Match, Triana Windstopper
- in conditii rezonabile de vant toate tin orice ruba fara probleme chiar daca nu stau pe scaun
- daca bate vantul cu mai mult de 15 km/h Rivele D25 se rastoarba cu Maver-ul dar le tine pe celelalte
- daca vantul bate cu peste 20 de km pe ora Rivele D 25 se rastoarna cu toate
-Milo tine toate rubele la 15 km/h...dar la 20 ( daca este un pic mai inalt) se rastoarna cu toate
- Rive D36 le tine pe toate fara probleme la 20 km/h..... numai ca la 20 km/h nu prea mai poti pleca de pe scaun ca-ti ia vantul ruba chiar daca ai o frontala cu galeti!!!
Cand am facut incercarile astea am luat viteza vantului de pe meteoblue.com ... cat de exacte or fi fost cifrele nu stiu!
Mentionez ca era vorba despre viteza medie a vantului... cum se stie : pe orice vant exista rafale de viteza superioara!!!
Mai sus nu am incercat in vant... si asa la 20-25 km/h e deja un chin sa pescuiesti la ruba...mai bine te opresti si te ocupi de termosul lui Hoglet...in functie de ce are in el!!
Concluzie: in conditii de vant puternic mai bine renunti...altfel risti sa rupi ruba fara ca asta sa depinda de scaun. Deci , cel putin dupa mine, cam orice scaun tine ruba destul de bine si nu stiu cat de important ar fi acest criteriu in alegerea scaunului...bineinteles ca un scaun mai solid si mai greu e intotdeauna preferabil... asta daca nu ai de facut 1 km pe picioare cu scaunul in spate de la masina pana la balta!!
... atunci iti trebuie carut!!!
Revin cu mai multe detalii ceva mai tarziu!