diccosmin scrie:
el stie sa scrie, altii nu stiu sa citesca
sau el nu stie iar altii inteleg ce vror (sau "vor")
Prima regulă: dacă indicativul prezent se termină în -ă, conjunctivul se va termina în -e; dacă indicativul prezent se termină în -e, conjunctivul se va termina în -ă.
ă > e: el cântă – el vrea să cânte
e > ă: el coase – el vrea să coasă; el iese – el vrea să iasă; el vine - el vrea să vină
A doua regulă: persoana a III-a sg. e întotdeauna identică cu persoana a III-a pl.: el să coasă, ei să coasă; el să iasă, ei să iasă.
A fost după Dana Cojocaru, Romanian Grammar, SEELRC, 2003.Deci "iasa " e corect;dar eu nu stiam fiind plecat de acasa inainte de 2003 si neapucand sa vad "Romanian Grammar" a Danei Cojocaru.Mie, fiind de la tara, tot nu-mi suna corect "iasa",dar probabil ca tinerii stiu mai bine ca mine gramatica ca sunt multi ani de cand am facut gramatica si sa fiu sincer mai si chiuleam de la scoala.
Daca "nutzu scria "comanda o sa iasa" mi se parea corect ,dar numai "iasa" miepersonal nu mi s-a parut corect si nici nu mai pot sa-l intreb acum pe GRAUR (ca pe vremea mea el ne corecta greselile in limba romana chiar daca era evreu).
Sper ca "nutzu" sa-mi scuze greseala ca nu prea stiu romana moderna,ma exprim si eu cum pot si-mi aduc aminte.
Oricum multumesc pt. coretarea facuta.
Jean Scurtu