Art.1. Prezentul Regulament este elaborat în conformitate cu regulamentul Federatiei Internationale de Pescuit Sportiv în apa dulce din cadrul Confederatiei Internationale de Pescuit Sportiv .
Art.2. Concursul de pescuit sportiv la feeder va fi condus de un Juriu care va asigura desfasurarea concursului în conditiile prezentului regulament: va primi, judeca si solutiona reclamatiile si/sau contestatiile si va aplica sanctiunile prevazute de regulament. Juriul este alcatuit din:
- Arbitru sef;
- 4 Arbitri;
Dupa terminarea concursului, Arbitru Sef, va întocmi un process-verbal, privind organizarea , desfasurarea si rezultatele concursului, la care se vor anexa: - clasamentul final; - fisele de arbitraj; - eventuale contestatii si procese verbale de solutionare a acestora. Procesele verbale si clasamentul final vor fi semnate de catre Arbitrul Sef si ceilalti 4 Arbitri.
Cap. II PISTA DE CONCURS
Art.3. Pista stabilita pentru concurs fiind pe un canal navigabil standul nr. 1 va fi situat în aval . Fiind un concurs individual pista de concurs va fi impartita numai in standuri(un stand pentru fiecare concurent),clasamentul putand sa se faca sectorizat. Standurile se vor nota cu cifre (1,2,3,4,5,6.), iar sectoarele se vor nota cu litere(A,B,C,D). Cap.III ŞEDINŢA TEHNICĂ
Art.4. Inainte de începerea competitiei, se va organiza sedinta tehnica, la care sunt obligati sa participe toti concurentii.
Fiind un concurs ce se desfasoaraă pe parcursul a 2 zile, sedinţa tehnicaă va fi organizataă în seara premergatoare competitiei.
Art.5. În cadrul sedintei tehnice a concursului se vor prezenta si stabili urmatoarele aspecte: 1.- prezentarea Arbitrilor; 2.- alegerea reprezentantului concurentilor; 3.- prezentarea programului concursului; 4.-efectuarea instructajului pentru prevenirea accidentelor in timpul concursului de pescuit sportiv; 5.- stabilirea persoanelor autorizate pentru intrarea în standuri; 6.-în functie de anumite conditii cu totul speciale arbitrul sef impreuna cu organizatorii si concurentii pot aduce completctari privind regulamentul de desfasurare a concursului având ca fundament regulamentul si practica FIPS-ed. 7.-efectuarea tragerii la sorti conform cap IV;
Cap.IV TRAGERA LA SORTI
Art.6. Tragerea la sorti seva efectua separat pentru fiecare mansa in parte.
Art.7. Tragerea la sorţi pentru concursurile individuale are loc în mai multe etape, si anume: Etapa I -se efectueazăcu ocazia şedinţei tehnice din preziua începerii concursului; -concurenţii prezenti, cu drept de participare, în ordine alfabetică, vor efectua o tragere la sorţi preliminară destinată stabilirii ordinii tragerii la sorţi propriu-zise; -pentru concurenţii absenţi tragerea la sorti preliminară se va efectua de către Juriu Etapa II -corespunzătoare manşei I a concursului -se desfăşoară dimineaţa înainte de începerea concursului; -în ordinea stabilităîn ca etapei I, concurenţii vor efectua tragerea la sorţi propriu-zisă a numărului standului pe care îl vor ocupa în manşă. Etapa III -corespunzătoare manşei II a concursului -se desfăşoarăînaintea începerii manşei; -se efectueazăîn ordinea inversăstabilităîn cadrul manşei I; -concurenţii care în manşa anterioară au ocupat unul din standurile aflate la cele două extremităţile pistei de concurs nu mai au dreptul să le ocupe. Aceştia vor trage primii la sorţi după ce în prealabil numerele standurilor respective au fost extrase din urnă. După ce concurenţii respectivi au tras la sorţi, numerele respective vor fi reintroduse în urnă şi tragerea la sorţi va continua cu ceilalţi concurenti.
Cap. V INTRAREA CONCURENŢILOR ÎN STANDURI
Art.8. Dupa efectuarea tragerii la sorti, concurentii se vor deplasa catre standurile lor, vor depune tot echipamentul de concurs nemontat în interiorul standului, dupa care vor astepta în afara standului primul semnal. Art.9. Dupa ce toti concurentii s-au asezat în dreptul standurilor, se va da primul semnal sonor ce va marca intrarea concurentilor în standuri si începerea perioadei de pregatire. Art.10. Perioada de pregatire are o durata de 90 minute, începând de la primul semnal care permite intrarea în standuri. Art.11. Cantitatea totala de nada umectata, sitata si nepresata incluzând aditivii si celelalte componente (pamânt, argila, pietrisş porumb, orz,ovaz,secara, seminte de canepa etc.) dar fara nada vie este limitataă la maximum 12 litri pentru o mansa. Art.12. Cantitatea totală de nada vie inclusiv momeala pentru cârlig este de 2,5 litri nepresata pentru o mansaă din care maximum 0,5 litri de fuilles sau/si larve de chironomide (libelula). Art.13. Cantitatea de nada si momeala vie ce depaseste prevederile de mai sus va fi înlaturata si scoasa în afara standului de catre Arbitrii. Art.14. Cantitatea de nada si momeala vie se vor prezenta obligatoriu comisiei in masurile oficiale! Art.15. În perioada de pregătire sunt permise: 1.- pregatirea uneltelor si accesoriilor de pescuit; 2.- pregatirea nadelor si momelilor; 3.- primirea de echipament de pescuit prin intermediul unui oficial al concursului; 4.- Primirea de nade si momeli - dar numai prin intermediul unui oficial si doar pâna la verificarea acestora de catre Juriu; 5.- sondarea adâncimii apei;(se va face doar cu plumb special de sondat exclus cu cosuletul)
6.- fotografii si operatorii de filmare au acces în zona neutra dar numai cu acordul concurentilor vecini zonei neutre; 7.- instalarea platformelor a. dimensiunea maximă a platformelor este de 1x 1 m; b. platformele pot fi instalate fie în afara apei, fie partial în apa, în functie de reglementarile Juriului; platformele auxiliare pot fi instalate cel mult în linie cu cea principală si pot fi folosite numai pentru materiale. Art.16. În perioada de pregătire sunt interzise: 1.- iesirea din stand fara acordul arbitrului si fara motive întemeiate; 2.- primirea oricarui fel de ajutor în pregatire, de la orice persoana oficială sau neoficială; 3.- pescuitul sau folosirea momelii în cârlig pe timpul sondarii adâncimii apei; capturile întâmplatoare se vor elibera imediat; 4.- nadirea directa sau orice alta actiune care conduce la ajungerea nadei în apa sau contribuie la atragerea în acest fel a pestilor în zona standului; 5.- deranjarea vecinilor de stand. 6.- primirea de nada si momeli dupa efectuarea verificarii acestora de catre Juriu; 7- prezentarea la verificare a nadei neumectate, udate excesiv sau a celei amestecate cu momeala vie;
Cap. VI PERIOADA DESTINATĂ NĂDIRII
Art.17. La sfâsitul perioadei destinate pregatirii, prin cel de-al doilea semnal sonor, este anuntat începutul perioadei destinată nadirii .
Art.18. Perioada nadirii are o durata de 10 minute si precede începerea propriu-zisă a concursului. In timpul nadirii este permisa doar folosirea cosuletelor, sunt interzise oricare alte forme de nadire (din mana, catapulta, prastie etc.). Art.19. În perioada nadirii sunt interzise: 1.- nadirea atât în standurile vecinilor cât si în zonele neutre ale standurilor; 2.- nadirea folosindu-se diverse suporturi pentru preluarea si mentinerea nadei ( bureti, saculeti, pungi, etc.); Art.20. Este interzisă folosirea în compozitia nadelor a substantelor narcotice sau toxice, precum si a celor cu miros si gust ce îndepartează pestii. Art.21. Pe toata durata nadirii este interzisă pescuitul, capturile întâmplatoare eliberându-se imediat.
Cap. VII PERIOADA DESTINATĂ PESCUITULUI ÎN CONCURS
Art.22. Sfârsitul perioadei destinate nadirii se va anunta prin cel de-al treilea semnal sonor ce marchează si începerea perioadei destinate pescuitului. Art.23. În vederea pescuitului, concurentul are dreptul sa desfaca un numar nelimitat de lansete, dar sa pescuiasca numai cu una. Este permisa pregatirea unei alte lansete (incarcarea cosuletului, punerea momelii in carlig) dar este interzisa folosirea acesteia pana cand pestele prins cu lanseta ce pescuieste nu este in minciog. Art.24. Lungimea lansetelor este limitata la maxim 4.50m (15 ft). Art.25. Este permisa folosirea unui singur carlig, acesta trebuie sa fie maxim 7mm de la tija carligului pana la varf . Este interzisa folosirea carligelor duble sau triple. Momelile folosite la carlig nu pot fi atasate la carlig ci trebuiesc intepate în carlig. Momeli precum : paine, pasta, pelete, boilies, bilute de nada, sau momeli pasta etc. sunt strict interzise. Art.26. Durata unei manse de pescuit este de 5 ore, . In situatia unei intreruperi fortate (fulgere, furtuni puternice etc), juriul poate valida mansa numai daca aceasta a durat cel putin 2 ore. Art.27. Marimea maxima a cosuletelor este de 7cm lungime si 5cm diametru; acestea trebuie sa culiseze liber pe toata lungimea liniei principale. Este interzisa folosirea oricarei forme de blocare a cosuletului pe linia principala (noduri opritoare, opritoare din silicon etc.) Art.28. Este indicata folosirea unui juvelnic construit din plasa micro-mesh. Acesta trebuie sa aibe un diametru minim de 40cm in cazul celor rotunde sau o diagonala minima de 40cm in cazul celor dreptunghiulare, lungimea mima a juvelnicului va fi de 3m si va fi scufundat le o lungime cat mai mare posibila. Art.29. Pe perioada pescuitului sunt permise: 1.- concurentul poate folosi întregul spatiu al standului propriu; în limitele acestui spatiu concurentul se poate deplasa, poate sta în picioare, culcat, în genunchi, pe scaun; 2.- pestele valabil în concursurile de pescuit sportiv este acela care de la înţepare si pâna la scoaterea lui din apa pe tot parcursul drilului, are contact permanent si regulamentar cu pescarul. Daca pestele a fost agatat întâmplator de oricare parte a corpului acestuia, captura este valabila 3.- cerinte obligatorii: a.concurentul poate folosi numai momeli de origine naturala; b.atunci când regulamentul de concurs nu prevede nimic referitor la dimensiunile capturilor, orice captura pescuita regulamentar este valabila Este interzisa pastrarea capturilor care nu îndeplinesc conditiile privind specia sau talia, atunci când aceste conditii au fost stabilite în prealabil de catre organizatori si comunicate participantilor; c.nada ramasă la sfârsitul antrenamentului, manselor si a concursului nu se va arunca în apa; d. concurentul va folosi minciogul fara ajutorul altei persoane; e. folosirea zonei neutre este interzisa; f. momeala este obligatoriu sa fie întepată de cârlig; g.primirea de ajutor pentru deblocarea vergilor sau înlocuirea celor rupte dar numai prin intermediul unui oficial. Art.30. Pe perioada pescuitului sunt interzise: 1.- intrarea în apă a concurentilor sau tulburarea apei de catre acestia; 2.- pescuitul prin harponare intentionată (trageri bruste si repetate ale cârligului prin apa). 3.- folosirea momelilor artificiale (lingurile muste artificiale etc.), a pestilor vii sau morti a icrelor de peste, precum si a altor obiecte metalice; 4.- pescuitul în standurile vecinilor si în zonele neutre; 5.- capturile agatate în mod regulamentar, care depasesc vizibil în timpul drilului limitele laterale ale standului propriu si deranjeaza vizibil concurentul vecin ( agata linia vecinului ), se elibereaza imediat; 6.- primirea de ajutor de la persoane particulare sau oficiale; 7.- atitudini si comportamente necorespunzatoare ale concurentului precum si stiluri de pescuit care în mod vadit deranjeaza pe ceilalti concurenti; 8.- pastrarea capturilor care nu îndeplinesc conditiile privind specia sau talia, atunci când aceste conditii au fost stabilite în prealabil de catre organizatori si comunicate participantilor. Art.31. În timpul pescuitului, orice sesizare sau contestatie a concurentului, capitanului de echipa sau delegatului se va face numai prin intermediul arbitrului de stand, arbitrului de sector catre Arbitrul Sef. Art.32. Sfârsitul perioadei de pescuit este precedat de cel de-al patrulea semnal sonor dat cu 5 minute înainte de finalul mansei. Dupa expirarea acestui timp, cel de-al cincilea semnal sonor va marca sfârsitul perioadei de pescuit (final de mansa sau concurs dupa caz). Art.33. La sfârsitul perioadei de pescuit capturile considerate valabile si care vor fi cântarite pentru stabilirea punctajului sunt numai cele care în momentul anuntarii celui de-al cincilea semnal sonor sunt în juvelnic precum si captura aflata în cârligul lansetei, dar care nu mai are contact cu apa.
Cap. VIII CÂNTĂRIREA CAPTURILOR
Art.34. După semnalul de sfârsit al perioadei de pescuit concurentii ramân în stand pâna la sosirea comisiei de cântarire fiindu-le interzis scoaterea juvelnicului din apa si parasirea standului. Art.35. La sosirea comisiei de cântarire concurentul, în prezenta arbitrului de stand are obligatia de a prezenta capturile si de a asista la cântarirea acestora. Pana la sosirea echipei responsabile de cantarire, concurentii sunt obligati sa tina juvelnicele in apa. Pesti trebuiesc manipulati cu grija de membrii echipei de cantarire; dupa cantarire , pestii trebuiesc pusi inapoi in juvelnicul concurentului ai carui pesti au fost cantariti, iar juvelnicul trebui bagat inapoi in apa fara intarziere. Numai dupa ce toti concurentii unui sector au fost cantariti, persoana responsabila de cantar va da semnalul concurentilor pentru a elibera pestii inapoi in apa. Art.36. Dupa efectuarea cântaririi si semnarea fisei de arbitraj de catre concurent si arbitru, pestele prins se elibereaza în stare vie în apă. Dupa cântarire, semnarea fisei de arbitraj de catre concurent si arbitru si eliberarea pestelui în apa, nu va mai fi admisă nici o contestatie cu privire la cântarire si greutatea capturilor. Art.37. Contestatile care se refera la întocmirea clasamentului vor fi adresate în scris Juriului în cel mult 30 de minute de la afisarea rezultatelor concursului. Art.38. Fiecare contestatie scrisa adresata Juriului va fi însotita de o taxa echivalentă în lei la cursul zilei de 20 Euro Daca nu se dovedeşte fondata, suma se retine si intra în bugetul concursului.
Cap. IX ÎNTOCMIREA CLASAMENTULUI
Art.39. Clasamentul se va intocmii dupa urmatoarele criterii. 1.-clasamentul final pe manse si sectore se stabileste în functie de cantitatea de peste prinsa, dupa criteriul 1 gram = 1 punct; clasamentul se va alcatui prin acordarea urmatoarelor punctaje: locul I = 1 punct; locul II = 2 puncte; locul III = 3 puncte, sş.a.m.d. 2.- În caz de egalitate a greutatii punctate, concurentii vor primi un numar puncte egal cu media locurilor ocupate de ei. a. exemplul 1: doi concurenti ocupa locul V în clasament si vor primi un numar de puncte egal cu ( 5 + 6 ) : 2 = 5,5 puncte; b. exemplul 2: trei concurenţi ocupă locul 8 în clasament şi vor primi un numar depuncte egal cu ( 8 + 9 + 10 ) : 3 = 9 puncte; 3.- concurenţii care nu au prins nici un peste vor primi un numar de puncte egal cu media locurilor neclasificate. a. exemplul 1: 30 de concurenti participanti, din care 20 au prins peste clasificându-se pe primele 20 locuri, urmatorii neprinzând nici un peste, vor obtine un numar de puncte egal cu ( 21 + 30 ) : 2 = 25,5 puncte; b. exemplul 2: 30 de concurenti participanti, din care 5 au prins peste clasificându-se pe primele 5 locuri, urmatorii neprinzând nici un peste, vor obtine un numar de puncte egal cu ( 6 + 30 ) : 2 = 18 puncte; c. exemplul 3 :30de concurenti, din care 25 au prins peste clasificându-se pe primele 25 locuri, urmatorii neprinzând nici un peste, vor obţine un numar de puncte egal cu( 26 + 30 ) : 2 = 28 puncte; 4.- în cazul unei absente sau a unui abandon în mansa sau sector, respectivul concurent va obţine un numar de puncte corespunzator ultimului loc; exemplu: 30 concurenti, cel care se retrage va primi 30 de puncte. Art.40. Clasamentul general se intocmeste in felul urmator:
1.- se aduna punctele obtinute de fiecare concurent în mansa pe sectoare concurentul cu cel mai mic numar de puncte va fi clasat pe locul I, concurentul cu numarul de puncte imediat superior punctajului anterior va fi clasat pe locul II, s.a.m.d. 2.- în caz de egalitate, departajarea se va face în functie de greutatea totală prinsa în toate mansele de catre concurent.
Cap. X ARBITRAREA CONCURSULUI
Art.41. Arbitrii au urmatoarele atributii: 1.- să verifice daca uneltele de pescuit, nadele, momelile, juvelnicul etc. îndeplinesc conditiile regulamentare.
2.- sa supravegheze permanent pe perioada desfasurarii concursului practicarea regulamentara a pescuitului de catre concurentii pe care îi arbitreaza; 3.- să participe la cântarirea pestelui prins de concurentii pe care îi arbitreaza; 4.- sa semneze, împreuna cu concurentii, fisa de arbitraj; 5.- pot parasi standurile ce le-au fost atribuite pentru arbitraj numai cu permisiunea arbitrului. 6.- să dea avertisment si să consemneze în fisa de arbitraj abaterea savârsita, mansa,ora.
Art.42. Arbitrul de sector este obligat sa anunte imediat arbitrul sef la constatarea urmatoarelor aspecte (fapt ce conduc la excluderea concurentului din concurs): 1.- introducerea în juvelnic a pestelui care nu a fost prins de concurent în timpul destinat pescuitului; 2.- comportament si limbajul necorespunzator fataţde ceilalaltii concurenti, oficiali şsi publicul prezent; 3.- accidentarea concurentilor vecini si / sau deteriorarea materialelor acestora. Art.43. Membrii Juriului sunt autorizati saă intre în timpul desfasurarii concursului în standuri pentru a incalca abateri ale regulamentului si de a aplica sanctiuni.
Cap.XI SANCTIUNI Art.44.bareme si sanctiuni Se acorda avertisment, consemnat în foaia de arbitraj de catre arbitru, juriu dupa caz, pentru încalcarea urmatoarelor articole: art.8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27. Art.45. Se sanctioneaza cu excluderea din concurs concurentul ,rezerva,capitanul sau delegatul echipei care: 1.- prin actiunile întreprinse în concurs sau în afara lui, se dovedeste ca prin frauda încearca sau viciaza rezultatul concursului 2.- înregistreaza în foaia de arbitraj doua avertismente pentru incalcarea oricărora din articolele: art.8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27 3.- se prezinta la concurs în stare de ebrietate sau pe parcursul concursului consuma bauturi alcoolice; 4.- aduce injurii organizatorilor,publicului, celorlalti sportive sau delegati;
Cap. XI SOLUŢIONAREA LITIGIILOR ŞI CONTESTAŢIILOR
Art.46. Litigiile sau contestatiile ce survin pe timpul desfasurarii concursului si dupaă acesta, vor fi rezolvate de Juriu. În acest sens se va întocmi un process verbal de solutionare a contestatiei în care se vor consemna persoana vinovata, acuzele aduse, încadrarea lor regulamentara, perioada si împrejurarile în care au s-a produs neregula , dovezile si martorii, punctul de vedere a celui acuzat, solutia data de juriu si votul acestuia.
Cap. XIII DISPOZIŢII FINALE
Art.47. Se interzice cu desavârsire amplasarea concurentilor la mai putin de 25m distantaă de o parte si cealaltaă a instalatiilor electrice de înalta tensiune. - Interzicerea cu desavârsire a folosirii sonarelor subacvatice pe pista de concurs atît la antrenamente cât si în perioada concursului propriuzis.
Art.48. În functie de conditiile atmosferice neprielnice declansate în timpul perioadei de pregatire o mansa poate fi anulata daca s-a întrerupt perioada de pregatire si nu a avut o durata de minimum 2 ore si daca efectiv mansa nu se mai poate desfasura (datorita întreruperilor sau a programului orar).
Art.49. Declansarea unei furtuni însotite de descarcari electrice în timpul unei manse oblige organizatorii sa opreasca, printr-un semnal sonor, desfasurarea concursului si sa puna la adapost concurentii. Daca conditiile atmosferice permit, printr-un semnal sonor dat de organizatori, concurentii intra în standuri si dupa cel de-al doilea semnal sonor dat dupa 5 minute de la primul semnal concursul poate continua. Daca timpul nu permite desfasurarea în continuare a mansei, aceasta poate fi redusa ca durata dar nu mai puţin de 1 oră . Art.50. Comitetul de Organizare va efectua instructajul NTS specific desfasurarii concursurilor de pescuit, întocmind o anexa cu regulile ce trebuie respectate de concurenti la care se anexeaza un proces-verbal ce va fi semnat de fiecare concurent în cadrul sedintei tehnice a concursului.
Art.51. Organizatorii concursului au obligatia de a asigura la locul desfasurarii concursului prezenta unui cadru medical (eventual o autosanitară) precum si de a anunta ( de preferat în scris) evenimentul oganului local de politie, caruia i se va solicita în scris un reprezentant care sa asigure ordinea si linistea publica pe întreaga desfasurare a competitiei .
Art.52. Prezentul regulament va putea fi modificat sau completat în functie de eventualele schimbari survenite la regulamentul CIPS pentru aceasta disciplina sau la sedinta tehnica prin supunere la vot .
Program de desfasurare al concursului
Vineri 27.03.2015
9.00-17.00 (antrenament oficial si obligatoriu pentru toati participantii).
17.00-18.30 sedinta tehnica si tragerea la sorti a ordini tragerii la sorti.
Sambata 28.03.2015 8.00-sedinta tehnica si tragerea la sorti a standurilor pentru fiecare concurent 9.00-intrarea in standuri si pregatirea(primul semnal) 10.20-nadirea grea(al doilea semnal) 10.30-inceputul concursului(al treilea semnal) 15.25-ultimele cinci minute (al patrulea semnal) 15.30-incetarea concursului si iesirea din standuri(al cincelea semnal) 16.00-cantarirea 16.30-anuntarea rezultatelor 16.30-17.30-sedinta tehnica si tragerea ordinii tragerii la sorti pentru fiecare concurent
Dumineca 29.03.2015
8.00-sedinta tehnica si tragerea la sorti a standurilor pentru fiecare concurent 9.00-intrarea in standuri si pregatirea(primul semnal) 10.20-nadirea grea(al doilea semnal) 10.30-inceputul concursului(al treilea semnal) 15.25-ultimele cinci minute (al patrulea semnal) 15.30-incetarea concursului si iesirea din standuri(al cincelea semnal) 16.00-cantarirea 16.30-anuntarea rezultatelor
17.00 festivitatea de premiere si masa
Taxa de concurs este de 75 de lei de concurent ea se va plati pana in data de 20.02.2015
Va asteptam cu drag!
|