Pescuit Stationar

Acum este 28 Dec 2024, 16:09

Ora este UTC [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 38 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Cei mai mari pesti de apa dulce
MesajScris: 08 Oct 2015, 17:57 
Neconectat

Si pe Prut cega e destul de des intalnita ( exemplare pana in 2kg ). Cel mai bine se prinde in perioada rece ( octombrie-martie ) la ventrica sau rama . ;)

Sus

MesajScris: 08 Oct 2015, 18:48 
Neconectat

Se pare ca Nutzu are dreptate. Am intrebat un prieten ihtiolog care a facut in anii trecuti cercetari in zona Muresului inferior si care mi-a confirmat ca Cega (Acipenser ruthenus) este la ora actuala considerata o specie diparuta pe Mures din cauza poluarii, fiind foarte pretentioasa la continutul de oxigen. Ultimile exemplare au fost semnalate acum multi ani in zona Zam - Pecica.
Exista insa lostrita pe Muresul superior in zona Toplita -Deda, fiind relativ des capturata de pescari. Se pare ca lostrita a ajuns in acesta zona in urma unei populari facuta dupa 1990.

Ultima oară modificat de AlexD pe 08 Oct 2015, 20:32, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: 08 Oct 2015, 19:28 
Neconectat

Cred ca cteno exista mai mare decat a spus Truia. Personal am vazut prin 1990 (imediat dupa revolutie) in zona Maliuc, intr-o crescatorie specializata pe reproducerea crapului chinezesc (in timpul comunismului exista la noi si asa ceva) zeci de exempare de cteno reproducatori in jur de 2 m. Despre greutate nu pot sa spun precis dar va spun ca 4 oameni abia duceau pe targa un exemplar de la elesteul de crestere pana la elesteul de iernat pe o distanta de cca 200 m. A fost atunci una din cele mai impresionate privelisti din viata mea, sa vezi sute de exempare de reproducatori prinse in capcana (navod) si transportate apoi bucata cu bucata in alt elesteu pt iernat. Acum nu mai exista nimic din acea baza de cercetare si productie, doar elestee golite de apa pe care eventual se cultiva porumb

Sus

MesajScris: 08 Oct 2015, 22:26 
Neconectat

AlexD scrie:
Se pare ca Nutzu are dreptate. Am intrebat un prieten ihtiolog care a facut in anii trecuti cercetari in zona Muresului inferior si care mi-a confirmat ca Cega (Acipenser ruthenus) este la ora actuala considerata o specie diparuta pe Mures din cauza poluarii, fiind foarte pretentioasa la continutul de oxigen. Ultimile exemplare au fost semnalate acum multi ani in zona Zam - Pecica....

Din fericire inca mai exista destula cega pe Mures, cel putin in zona Aradului. Se prinde frecvent cand se pescuieste la mreana, cel mai bine la sfarsitul primaverii (perioada zborului larvelor de Rusalii) si iarna folosind, evident, larvele de Rusalii. Dimensiunile insa sunt relativ modeste, cele mai multe sub 1 kg dar nici exemplarele de 2 kg nu constituie o raritate.

Sus

MesajScris: 08 Oct 2015, 22:46 
Neconectat

AlexD scrie:
Cred ca cteno exista mai mare decat a spus Truia. Personal am vazut prin 1990 (imediat dupa revolutie) in zona Maliuc, intr-o crescatorie specializata pe reproducerea crapului chinezesc (in timpul comunismului exista la noi si asa ceva) zeci de exempare de cteno reproducatori in jur de 2 m. Despre greutate nu pot sa spun precis dar va spun ca 4 oameni abia duceau pe targa un exemplar de la elesteul de crestere pana la elesteul de iernat pe o distanta de cca 200 m. A fost atunci una din cele mai impresionate privelisti din viata mea, sa vezi sute de exempare de reproducatori prinse in capcana (navod) si transportate apoi bucata cu bucata in alt elesteu pt iernat. Acum nu mai exista nimic din acea baza de cercetare si productie, doar elestee golite de apa pe care eventual se cultiva porumb

Nu stiu in ce masura esti competent in reproducerea la pesti dar peste o anumita dimensiune si peste o anumita varsta pestii sunt cam sterili adica nu intotdeauna dimensiunea si varsta sunt proportionale cu capacitatea de perpetuarea a speciei. ;)

Sus

MesajScris: 09 Oct 2015, 10:02 
Neconectat

Corect!
Pestii (ca si reptilele dealtfel) cresc pe toata durata vietii fara a se opri din crestere la atingerea maturitatii sexuale (cum fac mamiferele care cresc un pic in robustete si aproape deloc in dimensiuni dupa atingerea maturitatii sexuale).

Dupa o anumita varsta (si prin urmare dimensiune) cantitatea bruta de icre se diminueaza drastic...cea de icre pe kilogram corp inca si mai drastic.
Deci nu este justificat in niciun fel pastrarea exemplarelor prea batrane (deci prea mari) pentru reproductie.
Daca nu ma insel, exemplarele optime de crap pentru reproducere sunt intre 5 si 7 kilograme...

De unde rezulta ca exemplarele mari se justifica numai unde se face vanatoare de trofee (Sarulesti de exemplu) si n-au valoare cu piscicultura intensiva...nici nu sunt buni reproducatori, nici de mancat nu mai sunt buni ( cine a avut prilejul sa manance un crap de peste 10 kile si sa compare cu unul de 2-3 kile imi poate da dreptate).

Poate ai fost impresionat... se mai inatmpla ca perceptia (sincera dealtfel) sa insele realitatea...stii proverbul: "chiar si cioara crede ca puiul ei e frumos!"
Cand eram copil si mie toti crapii mi se pareau de 2 m si 100 de kile...

Oricum ten de 2m nu apare consemnat niciunde in bazele de date despre pesti (unde se tin inregistrari si din pescuit si din piscicultura).

Sus

MesajScris: 09 Oct 2015, 10:13 
Neconectat

truia scrie:
Oricum ten de 2m nu apare consemnat niciunde in bazele de date despre pesti (unde se tin inregistrari si din pescuit si din piscicultura).

Da, la "oblete" care este recordul national ?

Sus

MesajScris: 09 Oct 2015, 13:58 
Neconectat

rcorbu scrie:
Da, la "oblete" care este recordul national ?

Intreaba pe Vijelie...el e cu carligele de aur si cu recordurile nationale!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 38 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4

Ora este UTC [ DST ]