Mai Baieti......
- Mai baieti ! Cand ma luati mah si pe mine la Dunare ? zice vecinu' de la 3 apropiindu-se de noi . Ne vazuse etaland lansetele in spatele blocului si discutand febril despre urmatoarea iesire .
- Stii matale cu d-astea bre ?
- Mai copii ! Voi credeti c-ati inventat f.......tu' ?
- Hahahahaha ! Smecher mosu' frate ! Hai bre maine ! Mergi ? Ne ducem la Gostinu ! Stii p-acolo ?
- Daca stiu ? Cred ca am si copii prin satu'ala ! Cand intri-n Gostinu , pe prima strada sedea una Mariana care ....
- Lasa-ne bre cu d-astea ! Zii ! Mergi ?
- Merg ! Ce ? Stau acasa s-o suport pe baba ?
- Bre ! Vezi ca stam o noapte acolo ! Ce face coana mare singura ?
- Faca ce-o vrea ! Sa fie sanatoasa !
- Hir-ai tu al dracu' sa hi ! auzim pe baba de la geam , unde statea si urmarea cu atentie discutia din parcare .
..........................................
A doua zi dimineata , la 3 30 h mosu' facea prezenta in parcare ! Care iesea mai greu din bloc era luat cu mascari si reprosuri :
- Haidi baaaah ! Pan-ajungem noi acolo se culca crapii de pranz ! .
- Hai bre ! Lasa-ma-n pace ! Am dormit o ora as-noapte !
- Sa nu spui c-ai umblat ,, la aia mica " ! ,, Alfel" sa stai departe de mine azi !
- Iaute-l bah pe mos ce stie !
- Tu sa taci ca-ti zic de ,, bafta " !
- Auzi bre ! Vad ca esti tare-n gura ! Viermusi ti-ai luat ?
- La ,, viermus "sa dai tu mah ! Io dau la ,, serpeasca " !
Si uite asa , cu mistourile de rigoare , nelasand totusi la o parte ceea ce trebuia sa fie acoperit din punct de vedere organizatoric ne indreptam catre ,, Giurgiului " gonind prin Bucurestiul pustiu la ora aia . Mosu' ,, cazuse " pe mine . Profitand de faptul ca de obicei merg singur in masina mi-a fost plasat cu forta , ,, cu proces verbal de predare-primire ".
Pe drum spre Giurgiu mosu' .... tacea . Cand si cand ma uitam la el cu coada ochiului si gaseam in ochii lui amintiri trezite , probabil amintiri ce nici nu stia ce le mai are . Gaseam in ochii lui privirea unui om ce fusese candva la fel de iubitor de viata ca noi , un om ce cu siguranta stiuse sa-si gestioneze rational tineretea . Acum ii lipsea . Sau daca nu-i lipsea cel putin ii era dor de ea . Dar la fel de rational parea acum intelegand ca batranetea este absolut de ne evitat . Daca nu-ma insel chiar el imi daduse candva un citat : ,, Singura certitudine din viata este faptul c-ai sa mori !". Iesirea cu noi o gasea probabil ca pe un zvac necesar in monotonia vietii de pensionar .
Ajunsi la Giurgiu o luam spre Gostinu siguri pe directia ce urma s-o luam . Eu eram prima masina din convoi . Brusc mosu' ,, ia foc " , iese din starea de reverie ce-o avusese pe drum si incepe agitat sa-mi dea ,, indicatii pretioase ":
- Baah ! Nu p-aici ca dai in ferma ! Ia-o pe rampa aialalta !
- Taci bre si lasa-ma ! Ferma aia de zici matale nu mai e demult !
- Aoleo !?! Cum nu mai e ???
- Nu mai e bre ! Au daramat-o !
- Ai dracu' astia ! E !!! Ce-au avut cu ea ?
Mai merg putin , se convinge mosu' ca ferma nu mai este , si ma indrept spre urmatoarea rampa . Incepe mosu' iar :
- Mai tata mah ! Unde ma duci tu pe mine ?
- La Dunare bre !!! Unde crezi ca te duc ? La ski ?
- Pai nu p-aici mai taticule ! Ia-o pe .......
- Bre ! Taci si lasa-ma sa te duc pe unde stiu eu ! Acu' o saptamana unde crezi c-am fost ?
- .... Stiu io ? Nevasta-ta zicea ca esti la peste ! zice mosu' sugubat .
Atat amuzat cat si scos din minti urmez drumu' pe care-l stiam in timp ce mosu' , in dreapta mea dezaproba din mimica fiecare miscare a volanului . Ajungem unde trebuie , coboram din masini sa privim locurile , coboara si mosu' si oftand dar cu priviri tinere mangaie valurile Dunarii din amonte-n aval si invers .
Hotaram care , unde se aseaza si incepem sa scoatem sculele din masina . Pe-ale mosului , niste scule ,, vai steaua lor " , tot eu le-am scos . El contempla pierdut zorii iar eu am gandit ca este firesc sa-l las sa se bucure pe deplin de ei . Ce nu stiam era faptul ca aveam sa-l ,, dadacesc " toata ziua . Faptul ca l-am avut pe drum in masina se constituise tacit pentru restul grupului ca mosu' e ,, coechipieru' " meu .
N-am avut nimic impotriva , ba chiar intr-un fel ma bucuram . Mosu' vorbaret si sugubat , eu nu sunt deloc un pescar tacut , pan-aici pareau in regula ,, amanuntele " astea . Insa prima provocare s-a ivit la coborarea malului . Dupa cateva tentative nereusite in care ba a cazut mosu'-n fund , ba ma tras pe mine dupa el , ba mi-a varsat galeata cu momeli , ba mi-a rasturnat cutia cu accesorii , ma enervez si tip la ceilalti sa faca bine sa ma ajute sa-l cobor la apa . Primesc in sictir ajutorul lor odata cu avertismentul : ,, Pictore , gata ! L-ai vrut la peste , spala-te pe cap cu el ! "
Nu vreau sa intru in amanunte , insa ce-am patit eu cu mosu' la fiecare viermus sau patratica varata-n ac , nu doresc nici unui pescar din lumea asta . Toate astea in timp ce mosu' scotea ciortan dupa ciortan dupa un stil pierdut in istorie si cu niste mijloace tehnice jalnice ( ziceam eu ! ) dupa care-i azvarlea intr-un juvelnic ruginit legat c-o sfoara putreda de piciorul scaunului . La fiecare ciortan scos la aer mosu' striga vesel :
- Ha... haha ... ha ! Te-a mancat in *** sa mananci ? Las-ca te prajeste baba mea ! Ieri i-a venit pensia ! Si-a luat ulei ! sau :
- Ba fraiere ! Tu stii ca io l-am omorat pe tac-tu ? sau
- Nu stateai tu mai bine acasica la televizor ?
De pe la pranz incolo nu-l mai bagam in seama . Nu ! N-avea rost ! Vorbea ca o moara stricata . Am decis sa-l ignor si sa-mi vad de ale mele . Ceilalti , amuzati , imi dadeau SMS-uri : ,, Cine n-are un mos sa-si cumpere ! LOL ! " . Cat sunt eu de vesel si vorbaret la peste ..... cautam prin bagaje un extraveral . Stiam ca n-am , insa doar si cautarea acestuia ma mai linistea !
Se lasa seara . O seara calda de vara cu cer plin de stele , un cer splendid , de poveste . Decidem sa stam la sprit si sa nu mai intindem corturile . Care urma sa adoarma putea lejer s-o faca pe o patura , direct pe iarba .
Facem focul , pregatim cativa baboi pe gratar si , ca la fiecare iesire discutiile aluneca inspre toate directiile si toate subiectele . Dintr-o data ne trezim ca de cateva ceasuri mosu' conducea subiectele . Ne vorbea despre tineretea zbuciumata , acea tinerete pe care o vazusem eu dimineata pe drum in ochii lui . Nu mai vorbea la misto . Vorbea pierdut in senzatii , pierdut in trairi , ..... vorbea frumos ! Toti am avut nevoia sa-l ascultam . Mai ales ca nu-i cunosteam acea latura a personalitatii . ..... Vorbea serios . Atat frumos cat si serios . Ne fermecase ! Daduse serii respective conotatii fantastice . Scotea din ,, tolba " povesti si intamplari despre care credeam ca nu-s de gasit decat in literatura si o facea absolut natural . Ii statea bine , ne simteam bine .
Dupa cateva ceasuri de asemenea povesti , coplesiti totusi de ,, supra doza " , brusc avem nevoia sa ,, deraiem " si sa revenim la misto-urile obisnuite . Mosu' , tacit , este de acord cu asta si zice : ,, Ia baga inc-o bere bai nepoate ! " . Si uite-asa , bere dupa bere , sticla dupa sticla , sete generata atat de gratarul de crap sarat si condimentat cat si de atmosfera senzationala , .... ,, ne-am cam facut " . Si noi , si mosu "! Dar ne simteam perfect !
Pe rand , aproape pe neobservate ne ridicam sa facem o plimbarica prin tufisuri . Nimeni nu observase sau nu luase aminte ca mosu' nu se ridicase din scaun toata seara . La un moment dat impins de natural incearca saracul sa se ridice . Si treaz se ridica greu din scaun . Acum cu atat mai dificil . Ne oferim sa-l ajutam , il luam de subtiori , il sustinem pana-si gaseste precarul echilibru si-l insotim cu privirea catre bezna tufisurilor . Eram usor ingrijorati insa cu tot balansul mosu' nu parea in pericol .
Si sta , ..... si sta , ..... si nu mai venea , .... si strigam dupa el , .... si ne raspunde deranjat :
- Da' lasati-ma-n mah-n pace ! Ma pis ! Ia uite mah , nu mai poate omu' sa se pise linistit !
- Gata bre ! Gata ! Te-am auzit !
- M-ai auzit pe dracu' ! bodogane mosu' din tufe .
In curand apare leganandu-se la fel cum plecase , cu mainile-n fata mosmondind la prohab cu miscari de om matol . Pe masura ce se apropia de grup auzeam in cizmele de cauciuc ale mosului un soi de zgomot de mozoleala , de umezeala . La fiecare pas al lui .
- Ce-ai bre ?
- Nimic !
- Cum bre nimic ? Pai ce se-aude ?
- Ce sa se-auda ?
- Fatz-fatz asta ! Matale n-auzi ? Ce-ai facut acolo ?
-nu stiu mah baieti…cred ca m-am pisat cu coiul
- Ia-l pe mos ( matol fiind ) , dezbraca-l de tot , arunca-i nadragii-n Dunare . Toate astea cu chiloman maxim , cu scandal , cu injuraturi de la el , cu izmene rupte si ..... ingalbenite , cu mistourile de rigoare :
,, - Ia zii bre ! Asta-ti este ,, serpeasca " ? Breeeee ! Asta-i mortaciune !
- Mortaciune ??? Fir-ai tu al dracu' sa fii , sa vezi ce-o ,, alearga " pe baba !
- Mosuleeeeee , lasa bre scandalu' si pune mana si limpezeste astea !
- Cine mah ? Io ???
- Pai cine ????? M-am pisat eu pe mine ?
- Stiu io ? Te-oi fi pisat ! Esti in stare !
- Bre , bagami-as .... in el de pescuit , asta ne lipsea , sa te ducem pisat la coana mare ! Ne omoara aia !
- Ei ..... va omoara ! Nu va omoara . Va pune sa spalati rufe un an intreg !
- Hai , gata , lasa gargara si ia ceva pe matale . Doar n-o sa stai in dansa goala .
- Ei nu ! Las-o sa mai ia si ea niste aer !
- Breeee ! Nu ma enerva ! Pune-ti , dracului , ceva pe matale !
- Ia zii bre , cum adica te-ai pisat cu coiu' ?
- Cum ,, cum adica " ? Am tras si eu de-o piele d-asta , de credeam ca-i sula ! Cand colo .... trageam de coi . Si uite-asa , in loc sa ma pis afara m-am pisat in izmene !
- Hahahahahahhahahahaa ! Acu pune mana si spala astea !
- Lasa-le , dracu' , la uscat . Le spal acasa .
- Nu se poate mosule ! Doar n-o sa le-mbraci maine dimineata asa . Pute !
- Ei .... pute pe dracu' . Las ca stiu io ca nu pute !
- Cum nu pute bre ?????? Pute izmana asta si nepisata !
- Bai tangau , n-auzi ca nu pute ??? Nu vezi ca-i data prin Cocolino ? Ia pune mana si miroase-o ! Na ! " zice mosu repezindu-se cu izmana facuta cocolos catre asta , in sula goala fiind si clatinandu-se pe picioare .
La faza asta tocmai apare frontiera in control de permise si PG-uri !!!!!
Imaginati-va scena !!!!!! ............... Un mos in sula goala , vreo 4 tineri razand sau mascarind in draci si clatind izmene agatate-n monturi , ..... ce fete au facut aia !
A durat ceva vreme pana sa-i lamurim ( in conditiile in care radeam cu lacrimi si nu eram in stare sa ducem o fraza de la cap la cap ) .
Pan-la urma l-am infasurat intr-o patura si l-am culcat intr-un scaun . A adormit mascaraindu-ne . Noi , la randul nostru ...... am adormit razand si blestemand ......
...................................................................
Dumnezeu sa-l ierte ! A ....... adormit .