La peste cu Trolebuzu'
- Vedeti , mah , ca merge si Trolebuz cu noi . Ajunge maine seara , dupa ce ne asezam noi . - Cine , mah ?? - Trolebuz . Nu v-am zis de el ? - Nu ! Cine dracu'i asta ?? - Eeeee , v-am zis , da' n-ati retinut voi . E cumnatu' lu' sor-mea . Un bezmetic ! - Si .... de ce-i spune Trolebuz ? - Pai .... vorbeste numa' ,, aiurea-n Tramvai " ! - Hahahahahahahaha !!!! Si ce dracu de lagatura are cu trolebuzu' ? - N-are . N-are legatura nimic din ce spune baiatu' asta cu ce se vorbeste in juru' lui . - Mah,-i nebun ? - Nu e , da-l dracu' ! E ciudat ! Tu zici una , astepti , ca omu' deh , sa-ti raspunda normal , el o ia prin ,, ambrozie " . I-a zis si tac-su sa-si faca un control la cap ! - Taticule , sa fii sanatos cu ciudatu' tau cu tot , il ,, administrezi " cum stii !
Cu gandul la ciudatul cumnat al lui Cristi , cel ce urma sa se alature taberei noastre , ne vedem in continuare de ceea ce aveam de facut : momeli , cazarmament , provizii , locul exact al taberei , barcile si motoarele , etc . Cum facem de fiecare data .
Luati cu gandurile , cu planurile , n-am dat mare importanta . Pacat . Trebuia !
Ajungem pe la 7 00 unde ne propusesem . Ne aflam la Oltina pe bratul Epurasu . Un loc de vis , un loc linistit , beneficiam si de canalul de confluenta dintre lacul Oltina si Dunare , iar amatorii de spinn nu trebuiau decat sa-si ,, spele " nalucile la confluenta acestora doua ca puteau lejer asigura masa de seara .
,, Fixistii " dadeau de pe malul taberei sau trecuti cu barcile de pe malul de vis-a-vis . Crapu' si caras ,, punctabil " dadea Dunarea ca-n cele mai bune zile ale Ei .
Daca la 7 00 eram ajunsi in tabara , cu toate-ntinse si gospodarite , cu ,, tabietul " de 50 grade destupat , ca orice intrare-n ,, balta " , la 9 00 eram deja cu ,, manile-n sculi " . Deh ! Era prima zi si ,, dadeam pe foc " sa mirosim a peste . Stiti cum e !
Ne-am decis sa renuntam la masa de pranz si sa facem din cina o masa consistenta , urmand ca abia de maine sa respectam un program bine stabilit . Azi dam la peste ,, full " !
...................................................
Spre seara , in jur de 6 30 ii suna telefonul lui Cristi :
- Da mah . Unde esti ? - .......................... - Ai ajuns in Oltina ? - ............................ - Mergi pana iesi din sat . ..... hai ca te tin la telefon ...... - ........................... - Ai iesit ? - ........................... - Ai gasit pensiunea Andreea ? - ........................... - Bun !!! Acu' o iei pe dig la stanga si mergi cam 5 km . Unde face digu' la stanga tu cobori pe rampa . Hai ca ne gasesti usor ! Ai sa vezi masinile si corturile ! - ............................
N-apuca asta bine sa inchida telefonul ca vedem o dara de praf pe coama digului . Pe masura ce se apropia distingem doua faruri ce saltau turbate in zdruncinaturile provocate de sleauri . Venea Trolebuz cu peste 80 - 90 km/h ..... pe dig !!!
- Mai nene , asta-i sanatos ? - V-am zis ca nu-i ! Da' nu-i baiat rau . E de bani gata , i-a facut tac-su un service auto si i se rupe lui de piese bulite sau tobe rupte la BMW-eu . - Taticule , ti-am spus , daca-i diliu , ori te speli pe cap cu el , ori il legam de pom pana plecam d-aici ! Sa fie clar ! - Stai , mah , linistiti ! E ciudat ! Atat ! Nu-i baiat rau . O sa vedeti voi .
Ce sa mai apucam sa vedem ...... ca vedem un BMW in ,, picaj " de-a dreptul de pe dig pe rampa ce ducea in tabara . Se apropie periculos de rapid si opreste cu frana de mana rasucind masina in dreptul primului cort . Sare fericit din masina ( netinand cont ca deja-i atarna spoileru' pe langa roata ) si intinde mana ferm :
- Ionut ! - ..... Noroc . - Ce faceti aici ? - ..... Bine ! .....Tu ? - Uite ..... m-a enervat unu' pe autostrada cu-un Lexus . - ? - Daaaaa ! M-a enervat rau de tot ! Al dracu' nici nu tinea banda cum trebuie . - Asa , .... si ? - Si-am ajuns . Ati luat ceva ?
Nici nu venise bine si ne daduse cu ,, zecimale " . Ne uitam unii la altii incercand sa vedem care ,, s-a prins de faza " . Toti insa aveam fetele cazute !
- Ia , mah , unde-i juvelnicu' ? - Mai baiatule ! Ho !!! ....... Opreste motoru' , ia o gura de tarie , schimba-te , stai pe scaun si vorbim . - Da . ..... I-am vazut p-aia mai la vale . Aveau ceva prins ! Peste mare ! - Cum dracu' ai vazut tu ce-aveau aia ? ,, Zburai " pe dig si ne zici c-ai vazut si ce-au prins ? - Am vazut , cum sa nu ? Al dracu' spolier ...... . Abia l-am schimbat ! zice noul venit intorcandu-se brusc catre masina si lasandu-ne pe noi prada celei mai mari uimiri din ultimii 10 ani ..........
Moromete , probabil cel mai serios pescar din lume deja pocnea de nervi . Ma apropii de el si-l rog ca-n numele lu' Cristi sa ramana calm . Accepta cu o conditie : sa se ,, bage-n seama " cu Ionut . Nu avem d-ales si preferam varianta asta decat una mai putin diplomatica . Mare cum e , cu vocea baritonala incepe impunator :
- Bai n-auzi ! Da' de ce-ti spune Trolebuz ? C-asa am auzit ca te striga lumea ! - Dracu' stie . - Cum adica ? - Pai nu stiu , si gata ! - Esti pescar ? - Da , normal ! Stai sa vezi ce scule am . Le scot acu' ! - Lasa-le , dracu' de scule , ca si-asa nu mai dai la peste in seara asta . Stai jos , sa vorbim ! - Ba dau !!! D-aia am venit ? Sa vorbesc ? - ...... scoate-le , nene , scoate-le ! Da' vezi ca ne-apucam de curatat cartofi . Tre sa si mancam . - Io nu mananc . Am mancat pe drum . - Ce-ai mancat mah ? - O Poiana cu Lapte . - ........ Fratioare , ..... sa-ti fie de bine . Noi mergem la masa . Tu faci ce vrei . spune Moromete total dezarmat ....... intorcand spre mine acea privire ce stim ca este preludiul unui scandal de zile mari . M-am panicat pe moment dar mi-am propus , atat cat o-i putea , sa fiu ,, tampon " intre vechiul meu amic si acest ,, new entry " total bezmetic .
Ne indreptam spre ceea ce pregatisem ca fiind vatra taberei si incepem a ne gospodari cum ne-am obisnuit . Unul curata cartofii , altul strange lemne , altul ... aia , altul ..... aia , samd . Ne era foame si ne grabeam spre spritul si sueta de seara . Ne stim intre noi bine si nu mai este nevoie de indemnuri . Fiecare stie ce-are de facut . Insa apare Trolebuz agitat :
- Ia uite , nene , ce scrie pe nada asta , cica e pentru mreana si albitura ! - Asa , si ? Nu aia trebuia sa scrie ? - Pai eu am venit la rapitor ! - ......... ?? Pai ..... si-atunci la ce-ai mai luat nada ????? - I-am zis lu' ala la magazin sa-mi dea ceva bun de nada . Uite-al dracu' ce mi-a dat ! Mreana-mi trebe mie ? Mie nu-mi place mreana !!! - ..... Mai baiatule . ..... Uite care-i treaba : noi nu ne pricepem asa bine si ne-am apucat de facut mancarea . Vorbim p-orma . Ok ? - Da , ok !
..........................................
Pret de cam 1 ora , timp in care am terminat de pregatit masa , a fost relativ liniste . Trolebuz isi pregatea sculele , noi mosmondeam la ,, bucatarie " , toate bune si frumoase . Ne punem in farfurii , ne scoatem paharele , dam ,, cep " unui vin negru de exceptie si unei butelci de tarie si ne asezam in scaune sa mancam . Fireste , cum banuiti , apare Trolebuz zambind spunand ....... :
- Frate , da' mi-ati facut o poftaaaaaaa , de numa' ! ...................
In nicio secunda ni se urca la cap ! Moromete deja-i in prag de ,, suicid " , ne uitam in plen urat pe Trolebuz ..... iar acesta , inspre binele lui , decide sa renunte la masa de seara ......... . A urmat o seara plina de aiureli ale acestuia . Nu are rost sa va povestesc , si poate nici nu as avea cum . Tipu'-i imposibil de descris . Este un personaj absolut ,, electric " , absurd , bezmetic si niciodata nu stii limpede la ce-i e capu' . Cristi , saracu' , din priviri ne tot cerea scuze pentru .. ,, inconvenientul " la care eram supusi , era perfect constient ca ametitul de cumnat la sora-sii ne dadea total peste cap tabieturile si linistea pescuitului din acel week end . N-aveam cum sa ne suparam pe el , Cristi este un tip de nota 20 . N-avea nicio vina si stiam asta . Urma sa suportam in continuare .
- Ia fiti atenti ce scrie pe eticheta asta : Do not store into the sun light ! - Ce mah ?? - Cica sa n-o pui in soare ! - Ce sa nu pui in soare , nene ? - Ce-i aia ?? - Asta , nu vezi ? - ..... Mai nene , ce sa vad ? - Asta , domle , asta ! - Trolebuz ! Asculta acilea ! De un' sa stim noi ce citesti tu ? Zii frate inainte despre ce e vorba , ca al'fel nu ne intelegem . - ...... Eeee . Nimic . Citeam pe asta .......
Asa a tinut-o toata seara . Citea toate etichetele de pe orice purta eticheta . Oricat se straduia el , sau oricat ne straduiam noi , nu reuseam deloc sa gasim o modalitate eleganta de comunicare cu individu' . A simtit si el asta si refula ..... citind etichete . Intr-un fel ma enerva , intr-un fel mi-era mila de el . Un om strain in propria-si existenta . Deja ma intrebam daca nu-i cumva o forma de autism !
............................................................................................
A doua zi dimineata ne trezim plini de elan si ne reasezam lansetele , care pe ce mal voia sa dea la peste . Cum spuneam , amatorii de spinn plecau in gura canalului , iar cei de stationar ne grupam cate doi de-a lungul malului . Ca sa-l tin departe pe Trolebuz de Moromete il invit pe acesta sa treaca in dreapta mea . Moromete se asezase amonte , in stanga , la cca 50 m de mine . Plus inca vreo 10 - 15 m pana la urmatorul post , cel in care urma sa-l asez pe Trolebuz , insemnau cam 65 - 70 m . Era distanta ideala ce se putea afla intre cei doi .
Cam dupa vreo doua ore de pescuit il simt trecand prin spatele meu pe Trolebuz . N-am dat mare importanta , credeam ca se duce in tabara . ..... Aiurea !!! Curand il aud pe Moromete :
- Baaaaah ! Tu te-ai lovit la cap ?
Sar din scaun , ma reped catre cei doi si-i surprind discutand ,, amical " . Trolebuz cu un tonus vesel si naiv , Moromete negru de nervi si siderat la maxim :
- Hai nu fii ! Vrei ? - Mai nene , esti cu capu' ? Ai baut din Dambovita ? - Ce-aveti , mah ? Ce s-a intamplat ?? - Auzi la asta ! Cica sa-i dau lansetele mele , sa dau io cu ale lui , c-a citit el pe eticheta ca nush ce actiune au ale lui si el are plumbii mai grei !!!!! - Da , asa am citit . Ale mele nu poa' s-arunce departe plumbii care-i am la mine . - Mai Trolebuz , mai nene , hai , vino-ncoa . Hai sa vorbim . Baiatu' asta , Moromete , nu-i place sa-l deranjezi . Lasa-l . El da la peste , noi la fel , ..... hai sa mergem . - Da' nu-l deranjez , domle , i-am spus daca vrea sa-mi dea mie lansetele lui , c-am vazut ca-s mai solide . Si-nainte sa i le cer am citit eu pe etichetele de pe ele ce actiune au si se potrivesc cu plumbii mei . Sa mor io , al'fel nu i le ceream ! Zau !!! - Bah ! Ia nu mai citi tu toate alea si pune mana si da la peste ! Lasa-ma in pielea mea-n pace !...Se rasteste Moro .
Trolebuz simte c-a depasit limita si ma urmeaza docil catre locurile noastre de pescuit . Simt ca-n curand or sa-mi scape lucrurile de sub control si decid sa vorbesc cu Cristi . Deocamdata asta-i cu barca plecat dar o rezolv la masa de pranz . Trebuie !
Putin inainte de pranz , inainte de a veni in tabara cei plecati cu barcile , il aud iarasi pe Trolebuz trecand prin spatele meu catre postul lui Moromete .
- Ce faci , mah ? Un' te duci ? - Ma duc pan' la baiatu' ala sa-i spun ceva . - NUUUU ! Spune' mie , lasa-l in pace ! ..... Zii , ce-ti trebe ? - Daca nu-mi da lansetele , poate-mi da niste plumbi de 60 - 70 grame , c-am citit pe alea ca se potrivesc . - Vino-ncoa ca-ti dau io . P-ala lasa-l in pace ...... E mai bine , iti spun io .
Liniste fiind Moromete aude dialogul meu cu Trolebuz . Peste cateva minute , dupa ce-i dau plumbii astuia imi suna telefonu' :
- Pictore , taci s-asculta .... - Zii ! - Io , p-asta . ..... daca ma mai freaca mult la cap il tai bucati si dau la salau cu el ? Va e clar ??? - Mda ..... mi-e clar . - Bai , nene , io nu glumesc !!! Ma scoate din sarite !!! E cretin rau de tot ! E sefu' cretinilor . Auzi , cica i-a facut tac-su service ! Vai soarta la masinile-alea de intra la el ! - Mda ..... tac si-ascult ..... nu zic nimic ! - Pai ce mama dracu' sa zici ? Taci !!! Si tine-l departe de mine ca iese urat ! - Hai , gata , mah , si tu ! ....... Gata !!! L-am adus io ? Vezi-ti de mosmoandele-alea si nu-l baga in seama . ..... Gata !!! urlu eu obosit in telefon , obosit de situatia creata si de faptul ca nu puteam decat sa asist neputincios la adancirea conflictului dintre cei doi ( ahhhhh , Cristi , fiti-ar cumnatu' lu' sor-ta de ras , unde umbli ?? ) .
N-apuc sa inchei vorba ca-l simt langa mine pe Trolebuz :
- Fii atent ce scrie pe asta ................. - Ce dracu'-i aia , mah ? - Asta , eticheta de la nada ! - Ma p*s pe nada ta ! Arunc-o-n Dunare si vazi daca prinzi ceva ! Daca prinzi e buna , daca nu prinzi nu-i buna ! Si cu asta basta ! ..... Ce dracu' citesti toate alea ??? - Da' tu ce-ai ? - Ce am io ? Ia ghici ce-am ! Nervi !!! Aia am ! Nervi !!!!
...................................................................
N-are rost s-o lungesc , de la pranz de cand a venit Cristi si pana in urmatoarea seara cand am plecat spre casa i l-am pus astuia-n barca ,, sa vada de el " . Cu scurtele contacte de seara si din timpul meselor in tabara .... ne descurcam . Si daca desfaceam vre-un vin Trolebuz isi aducea aportul la sprit ..... citindu-i eticheta !!! Eram exasperati ! Asta ce prindea citea . Moromete-l lua la misto :
- Bai Troleu , ai niste hartie igienica ? - Am , cum sa nu ? - Ia , ad-o-ncoa , ca-mi trebe . - Imediat !! - Asa . Multumesc frumos .......
Trolebuz , plin de solicitudine , sarea din scaun fugea catre masina actionand centralizata facand sa clipoceasca ,, un milion " de luminite la BMW-eu odata cu nush ce bip-uri si claxonele si claxonetute , si se intorcea la fel de iute cu sulul de HI . Moromete-i multumea profund si se facea ca patrunde-n padure . La nici 20 de secunde revenea :
- Bai, n-auzi , asta de care-i ? Din doua file sau din trei ? Unde-i eticheta ? - Pai n-are fiecare sul eticheta . Scrie pe bax , si baxu-i acasa , ca nu le-am luat pe toate cu mine . Da' daca vrei sun sa aflu ! - Numai , lasa . Multumesc . Vad io de care e !
Bineanteles ca ne umfla rasul , pe Cristi la fel , situatie stanjenitoare dar ne faceam ca radem de ceva petrecut pe parcursul zilei . Speram ca Trolebuz sa nu se prinda si cred , imi place sa cred , ca nu s-a prins .
............................................................
Strangem alene tabara . Alene , agale , satisfacuti de capturi , dezamagiti de faptul ca trebuie sa plecam , bulversati de inedita participare a lu' Trolebuz , plini de sperante pentru data viitoare , etc .
Lu' Trolebuz i-a luat cel mai putin sa stranga . Era evident ca nu-i priise Dunarea , era clar ca nu-l mai avem vreodata cu noi ( Doamne Ajuta !!! ) , sarea si se-nvartea ca un titirez prin tabara facand supozitii referitor la ce masini o sa-l incurce pe el pe autostrada , pomenea despre niste ,, scule-de-sclue " cu actiune maaaaaaare pe care o sa si-le ia el saptamana viitoare , si tot asa .
Cum-necum , cu bune - cu rele , ne indreptam spre el sa ne luam la revedere . Dintr-o data izbucneste :
- Nu mai vin la Dunare cu voi !!!!! - Ce-ai , mah ? - Nu mai vin deloc !!!!! - Mai baiatule , vii .... nu vii ..... sa fii sanatos ! Am venit sa-ti strang mana , sa-ti zic ,, La revedere " ! Ce-ai ? - Io plec primu' ! Plec chiar acu' !!! - Auzi , mah ? ....... Ia pleaca tu primu' ! Hai !!! Ia-ti viteza ! Da-i drumu' , nebunule ce esti !!!!! Si daca vreodata ma mai vezi pe Dunare sa pleci la Predeal , auzi ?? se enerveaza Moromete si tipa la Trolebuz .
Trolebuz tasneste in BMW si pleaca starnind praful de pe dig mai abitir ca la venire . Ramanem ,, tampiti " de reactia acestuia si ne intoarcem privirile catre Cristi :
- Frate , asta-i sigur neam cu tine ? - Da , nene , da ! Nu-l mai iau niciodata , promit ! - Da' nu tre sa promiti tu !!! Io sunt ala de-ti promit solemn ca nu-l mai iei vreodata ! zice Moro facandu-l iarasi pe Cristi sa plece vinovat privirea .
Ne terminam si noi de strans catrafusele si-o luam incet pe dig catre asfalt . Ajungem la drum , o luam la dreapta catre centrul comunei si ne pregatim de drumul lung catre casa . In centrul comunei , exact pe axul drumului se afla o fantana pe care o ocolesc cele doua sensuri de mers . Ajungand in punctul in care vedem fantana ......... mai vedem BMW-ul lui Trolebuz infipt in aceasta !!!!
Oprim speriati , sarim din masini , ne stracuram agresiv prin multimea de oameni si reusim sa ajungem la acesta . Trolebuz ..... era bine . Ii curgea putin sange din nas in urma impactului cu air-bag-ul , speriat , ..... dar atat ! Il scoatem din masina , il intindem pe jos sa-l ,, verificam " , ii dam doua palme sa-si revina si ...... isi revine . Poate vorbi :
- Ce-ai patit , mah ? - ..... Nu stiu . Cre' ca m-am lovit . - Te-ai lovit pe dracu' . Ai avut accident ! - ..... Ce accident ? - Ai nimerit in fantana ! - ..... Care fantana ? - Bah , da-o dracu' de fantana ! Esti bine ??? Te doare ceva ?? - ..... Nu ma doare nimic . Sunt bine ! - Cum ai facut , mah , de-ai nimerit in asta ? N-ai vazut-o ?? - ..... Nu . Nu eram atent . - Da' ce faceai , mai , manca-ti-as ? Unde erai atent ? - ..... Citeam ..... o eticheta de la briose .
|