Neliniste de pescar . Ptiu , ptiu ..... ------------------------------------------------------------
Demult , pe vremea cand dadeam bani sa-mi castig dreptul si sa am ,, privilegiul " de a-mi insira ,, Printesele " pe malul vreunei garle private , organizam o partida la ........ . Echipajul , .... consacrat . Moromete , nea Emil , Vali , Laurentiu , Mosu , Livache ( pe care-l astept de peste 8 luni sa vina din Qatar si ,, sa-l spal pe cap cu bere " pe vre-un mal de Dunare ) si eu . Pe drum ma opresc in Obor sa-mi iau una-alta , printre care si un juvelnic . Stateam prost la capitolul asta .
- Bai Pictore . L-au invatat astia la ,, plantat " . Facem noi treaba la ,, aruncate " ? - Bah !!! Ia mai da-l dracu' de peste ! Il ,, cocosez " in noaptea asta ! " raspund eu optimist , ca de fiecare data pe drum catre vre-un ochi de apa si cu lansetele pe masina iar o cordeluta de la husa lovind incurajator in luneta .
Nu aveam de unde sa stiu cate aveam de patit in noaptea aia . Am uitat sa va spun ca partida respectiva urma sa se desfasoare pret de 12 ore , incepand de la 18 00 h , pana maine dimineata la 06 00 h.
Ajungem acolo si aflam concret ca in toata saptamana nu se luase decat .... la plantat ! Si nu ciortanei sau tenisori , ci adevarate ,, bestii " ! Printre cei ce mi-au confirmat asta se numara si Biluta , Misu , coleg de forum , tipul de care va spuneam intr-un topic mai demult ca ,, l-am pierdut si p-asta " . A plecat in Canada si prinde somoni cu toptanu ! Chiar asa , ca veni vorba : ,, Bafta bai Biluta !!! Bafta multa !!! " . Misu , la ajungerea noastra acolo , tocmai strangea , se pregatea sa plece . Avea juvelnicul ticsit de ,, piese " la peste 7 - 8 kg . Daduse ziua , tot 12 ore , insa plantase cu vaporasul . ,, - bai Biluta ! Ce-ai facut mah ? Te-arunc in apa !!! " Gluma , gluma , dar indoiala ni-se inghesuia in suflet . Ne-am cam panicat ! Nu vedeam sa avem vreo sansa in noaptea aia ne fiind dotati cu ,, plantatoare " !
Ne asezam pe mal , fiecare intr-un loc , locuri dispuse printre cocioacele de trestie insirate dezordonat de-a lungul malului , incat aveam intre noi distante de la 5 la 20 m . Am ales ultimul loc din stanga grupului si am fost avertizat de ceilalti ca de la mine mai la stanga e intinsura si ca n-am ales prea bine . Incapatanat , insist sa raman acolo . Bine am facut ! Langa mine , in dreapta mea , se aseaza Moromete . Obisnuim sa ne grupam in felul asta . Cate doi . In ideea ca poate ai nevoie de asistenta , si nu in ultimul rand , sa ai cu cine imparti o vorba-doua pret de atatea ore de stat la pescuit , ore smulse cu greu si cu reale eforturi din cotidianul gri lipsit de placeri si bucurii simple si nevinovate . Meticulos si urmand pas cu pas ,, ceremonialul de desfasurare " impus de Moromete , ,, ceremonial " asupra caruia nu negociaza sub nici un argument , scoatem sculele , accesoriile , momelile si alte alea necesare unei partide de pescuit dintr-o noapte , pe o balta , intr-un loc in care de fiecare data ne simtim ca prima oara .
Pe la 20 00 h apare Lica ,, pandarul " garlii si ,, omu' cu bonu' " sa ne taxeze . Tipu' se iubea la maxim ! Pe premiza ,, Fiecare caine-i leu in curtea lui " ne privea superior in timp ce presta nobila si senzationala activitate de spargere de seminte direct de pe o juma' de palarie de floarea soarelui . Si nici nu le baga direct in gura , ci le arunca de departe , de undeva de jos de la nivelul pieptului tragand parca la tinta intre cele doua siruri de dinti asemanatoare pana la confuzie cu monturile noastre , probabil din dorinta de a ne aminti de Piersic in Trandafirul Galben . Gasea gestul ca fiind plin de prestanta . ... Acu' ... ce vreti ? Rulase filmu' la Caminu' Cultural cand era el mai mic , si-l vazuse probabil intreaga vacanta de vara cu exceptia zilelor de luni cand puteai citi pe o hartie lipita cu scoci pe usa ,, Luni enchis de curatenie " . Saracu' ! Incerc sa-mi imaginez cum astepta el ziua de marti ! Mai apuc sa vad , sub maneca tricoului sfasiat smechereste imediat sub umar , tatuajul lui Lica : ,, Lica+Geta=Love" ( sau cel putin am dedus ca asta trebuie sa scrie ) . Asta n-a facut decat sa-mi creasca admiratia dar si teama fata de personajul din fata mea .
In timp ce se facea schimbul de bani/bonuri , cu fraze intrerupte de scuipatul cojilor , Lica incearca sa ne tenteze sa ne planteze monturile cu barca . Cum va spuneam , deja panicati la ideea ca vom face ,, paienjeni pe fire " .... ,, punem botu' la vrajeala lui " . Intervine Moromete baritonal :
- Bai Lica ! Ia zii mah ! Cat ne iei sa ne duci astea-n larg ? - Pai ... ( ptiu ) .... daca e garla 500 ... ( ptiu ) ... io va iau ... ( ptiu ) ... 300 de om ! - Ia d-aici 800 si ,, baga " !
Cu miscari lenese si calculate , cum ii sta bine unui om prestigios ca el pus de destin in fata gestului de a face un bine unor nevoiasi , ia Lica monturile lu' Moromete in timp ce asta maraia si-si inghitea sudalmele , le asaza in coada barcii , ia si galeata cu porumb , si vaslind incet dar .... ptiu-ptiu , .... le planteaza mai mult decat multumitor pentru exigentul si ,, fixistul " Moromete reusind pentru moment sa-l calmeze pe acesta . Mai bombanea el , dar pe un ton pe care-l cunosteam bine ca fiind sub limita de pericol . Revine la mal , le ia si p-ale mele ( odata cu cei 800 000 lei ) si , la fel de grijuliu , cu atentie sa nu le intercaleze cu ale lui Moromete , le plaseaza unde consideram eu ca este bine .
Odata monturile plantate aveam timp sa bem o tarie . Acum , repede , pana-n miezu' noptii , sa aiba timp pana dimineata ,, sa se stinga " . Altfel riscam ca data viitoare sa venim la peste cu bicicleta .
N-apucam sa ducem bine sticla la gura , ca incep senzorii sa faca ,, ca toti dracii " !!! 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ... 6 ... !!! Sase teni la sase scule ! La Moromete la fel !!!
- Moromete !!! Ai innebunit ??? In ritmu' asta ... ,, am pus-o " ! - ....... . ( asta , cuprins de ,, fibrilatii " , nu era in stare sa articuleze nici un cuvant ) - Cheama-l p-ala ! zic eu . Sa le duca-napoi !
Il suna Moromete pe Lica si balbaindu-se la telefon il cheama ,, de urgenta " ! Deh ! ... Avea mobil omu' ! Si gasea de bon ton sa intrebe : ,, Nu vrei numaru' meu ? Poate ma suni sa-mi bagi minute ! " . ....... Vine Lica anuntandu-si sonor venirea cu ,, ptiu-ptiu " si cu o manea rasunand din mobilul de ,, ultima generatie '' spargand mirifica si benefica liniste a baltii , si tot printre scuipaturi de coji , in timp ce ridica sprancenele dar uita pleoapele lasate , ne zice superior ,, Io van zis ! ( ptiu )" ! Noi , pozand in recunoscatori , ii dam o gura de tarie , o palma pe spate ( timp in care aveam mare grija sa ma aflu amplasat mereu intre el si Moromete , ... asaa , ... ca din intamplare ) , si ne pregatim ,, sa-l dotam " cu monturile noastre .
- Mai Licuta ! Mai taticule ! ... da si tu ala mai incet sa ne-ntelegem . - A ! Da ! (ptiu) ! - Asa . Vezi ? ..... Hai , ia si tu astea si du-le la loc ! - 300 (ptiu)! - Ce 300 mah ? - De mii ( ptiu ) ! - Pai nu ti-am dat ? - Ba da ( ptiu ) - Pai ? - Pai inca 300 ( ptiu ) ! - Bai Lica , ..... ai turbat ? La fiecare plantat cate 300 ? Asta-nseamna 50 000 de bat ! Pai ce-am facut ? ... 50 000 baboiu' ??? ...Care-i smecheria ? ...Si arunca dracu' semintele-alea ! - Vrei , bine ! ...... Nu vrei , arunci ! - Bah !!! ..... $%#%$-_#&%*&*)()_& ma-tii .....!!!! ... Asculta bine-aici !!!! ... Arunc ! ... Da' ce prind iau acasa ? zice Moromete scos din minti ! - Ce prinzi ... iei acasa ( ptiu ) ! pluseaza Lica sigur pe el ! - Mah ! Tot ??? - Tot ! Numa' ca nu iei nimic la ,, aruncate " ! ( ptiu ) . 'ti spui io ! - Da-i bah drumu' d-aici ! ..... Hai !!!! Ia-ti viteza ca dau cu astea dupa tine !!!!
Si iata-ne trecand de la extaz la agonie ! Constienti ca si daca ne-om razgandi ,, Maria Sa " Lica , jignit si atins in orgolii nu ne va mai planta sculele , incercam sa improvizam modalitati de a transporta in larg atat nada cat si montura . Ultima noastra sansa ar fi fost saculetii solubili . Lovitura de gratie o primim cand gasim in bagaje rola de solubil topita pe mosor , probabil de la umezeala ce-a tras-o de-a lungul partidelor din vara aia .
Resemnati , nu ne ramane decat sa aruncam . Pregatim cu simt de raspundere monturile pe fir de par si , asa cum credeam cu tarie ca-i sta bine unui lansetist vanjos , aruncam . Aruncate fiind monturile , ne mai fiind amplasate cu atentie , inevitabil segmentul de arc de cerc pe care se aflau era mai deschis , mai larg . Doua dintre cele sase Printese ale mele , cele din extrema stanga , stiam ca au cazut pe intinsura si aproape ca nu-mi faceam mari sperante in ceea ce le priveste . Ne apropiem scaunele sa ne pregatim de sueta de noapte si sa ne terminam intristati ,, jumatea " , cand ..... BEEEEEEEP ! Senzorul meu din extrema stanga ! Intep , recuperez , .... ten aprox 2,5 kg ! Minciog , primire , juvelnic , reancarcare , aruncare ! ..... Hmm ! Cam bine !!! ,, Si ? Ia zii Moro' , ... ce mai zici , ..... hai noroc , ... ce-ai mai facut , .... ce ...( BEEEEEEEP ! ) " . Iarasi ! Nu extrema stanga , ci cel de langa el ! Identic , ten 2,5 - 2,7 kg , intepare , recuperare , minciog , primire , juvelnic , reancarcare , aruncare !
Asa am tinut-o toata noaptea ! Numai la cele doua lansete din stanga . Cele la care aveam cele mai putine asteptari . Moromete se resemnase . Imi era asistent principal , ,, minciogar si juvelnicar sef " cum singur se numise ! Cum si de ce se adunase pestele pe intinsura in noaptea aia , si mai ales de ce manca in halul ala , ..... n-am aflat , si poate n-am sa inteleg vreodata . Se inscrie si asta la ,, Enigme-n pescuit " .
Bineanteles , toata garla se adunase in spatele meu ! ,, Bai Pictore !!! Ce dracu-i pui in ac mai mancati-as ??? , ,, Ce-i face asta mah ??? " . Am suportat toata ,, plaja " de comentarii posibile si imposibile . De la : ,, du-te dracu' de baftos " , ,, Bah ! Sa nu mai joci la loto " ! la ,, Bravo bai Tatutule ! " .Exact cum banuiti , eram mandru foc ! Ma simteam teribil ! Jubilam ! Eram centrul atentiei , cu atat mai mult cu cat eram si singurul care prindea ceva , si sfidam cu dezinvoltura ,, regula " garlii de a se prinde numai la plantat !
........................................................
Totusi , pret de atatea ore , practic intreaga noapte , am avut ,, un pui de neliniste " . Ceva nu era cum trebuie sa fie ! ..... Hmmmm ! ..... Ceva ne scapa ! Ne-a framantat chestia asta toata noaptea pe amandoi asa cum , in discutiile de dimineata , aveam sa ne marturisim reciproc . Peste noapte nu am adus vorba de asta . Practic ..... nu am avut timp ! Eu prindeam , el ,, minciogarea " si-i punea in juvelnic . Bilantul aproximativ a fost undeva la vre-o 35 - 40 de teni . ,, Stantati " ! 2,5 , 2,8 , 3,0 kg . Cantitatea totala aproximativ calculata era ..... colosala ! Lica , scos din minti dar si in pericol de a se dezice de atitudinea prestanta ce-i asigura pana in acest moment ,, imunitate ", incearca sa se apropie si sa deschida o discutie . L-am ,, sutuit " instant ! L-a luat Moromete cum numai el stie s-o faca si a plecat ala ,, mancand nori " si scuipand coji de seminte luand , cel putin pentru moment , o pauza de solemnitate !
In sfarsit , dupa o noapte mai mult decat activa , mai mult decat plina de senzatii , mult peste asteptarile mele , si nu doar ale mele , pe la 05 - 00 h , la prima geana de lumina incepem sa strangem , ca la 06 - 00 h sa fim deja gata de plecare . Am inceput sa strangem urmand , invers de data asta , acelasi ,, ceremonial " ce are la baza reguli fixe impuse de amicul meu . Intai am recuperat firele pe rand , le-am strans pe rand , monturile asezate frumos in pungute , am asezat lansetele in huse pe rand ( eu le-am pupat pe cele doua din stanga inainte de a le pune in husa ! ) , am continuat cu restul bagajelor , iar la sfarsit ..... juvelnicul !
Pe masura ce ne apropiam de momentul scoaterii juvelnicului din apa se contura evident acea neliniste de peste noapte si ne impresura mintile ca norii de furtuna aparuti pervers la orizont intr-o zi de plaja . Pana acum toate pe care le stransesem nu aveau nimic in neregula . Toate erau cum trebuiau sa fie . Prin eliminare , instinctiv sau intuitiv , sansele ca acea neliniste ce-am avut-o amandoi sa fie generata de ... juvelnic , .... cresteau !
.........................................................
......... Ei bine , la scoaterea din apa a juvelnicului acesta era ...... GOL !!! Cum se intampla cand te pregatesti sa ridici ceva despre care stii ca este greu dar e mult mai usor in realitate , asa m-am opintit eu sa-l ridic ! Am cazut pe spate ! Juvelnicul ..... GOL !!! ..... Ba nu ! Mint ! Avea un carasel cat o cutie de chibrituri agatat de coama ..... pe dinafara ! Dupa cateva .... LUUUUUNGI momente de stupefactie observam ca sforicica de la fundul acestuia , cea care strange ochiurile de plasa , era desfacuta ! Desnodata ! Moromete , ori din haz de necaz , ori ca sa puna gaz pe foc , ori in lipsa de orice reactie fireasca , cu caraselul in palma imi spune :
,, - Bai Pictore ! E pacat mancati-as ! Da-i mah drumu', saracu . Catch & Release frate ! Daca-l cauta ma-sa ? "
.......... In asta constase nelinistea noastra . Atatia teni in juvelnic ..... prea stateau ,, linistiti " si nu se zbateau deloc . Nu am avut timp sa dam atentia necesara acestui ,, amanunt " prinsi fiind cu cei din larg ce se napusteau flamanzi la carligele noastre incarcate regulamentar cu boabe de porumb aromate , insirate la fel de regulamentar pe firul de par , legat si mai la fel de regulamentar de tijele acestora .
Are rost sa va spun ce-am simtit ??? Va spun ! ..... Am turbat ! Atat eu cat si Moromete , care , chiar doar ,, minciogar sef " peste noapte , muncise cel putin la fel de mult ca mine si avea asigurata cota lui de teni pe partida respectiva ! Pe langa toate astea ...... Lica zambea superior-ingaduitor in timp ce .... scuipa seminte ,, Ptiu-ptiu " ............. in timp ce , Moromete de data asta , cauta sa se afle , ca din intamplare , mereu intre mine si prestigiosul pandar al garlii de la ...... !
...........................................................
Dar tot am dus doi teni acasa . Din cei prinsi de Moromete la lasarea serii .
.........................................................
Eee ..... ! ... Ala a fost momentul in care am decis ca nu voi mai calca in viata mea pe malul vre-unei garle administrata de ,, vre-un Lica , personaj important , mandru scuipator de coji de seminte , semeata copie fidela a lui Piersic in Trandafirul Galben si vajnic utilizator de telefon mobil ... cu muzica " !
|