adi suciu scrie:
Am ajuns si pe mult laudata "pista de stationar" de la Sacel si am ramas cu un gust amar dupa cite s-au povestit si s-au promis pe aici . Aceasta BALTA este departe
de a fii inca o pista de concurs . Pentru a mai convinge oamenii sa mai concureze aici ar trebuii sa se intimple citeva lucruri esentiale cum ar fii :
1.Indreptarea malurilor
2.POPULAREA CU PESTE cel putin 4-5 tone si scoaterea in echivalent a fitofagului .
3.Stabilizarea apei .
Pescuitul din prima mansa nu a avut nici o logica , nu s-a putut face nici o strategie , toti concurentii fiind obligati sa vineze pestii care
nu puteau fii tinuti pe nada , nu raspundeau la nada , si se prindeau cu totul haotic . Mansa a doua lucrurile au mai revenit la normal , pestii raspundeau cit de cit la nada si am putut face o constanta tot timpul mansei .
Toate problemele mentionate mai sus se datoreaza faptului ca este insuficient peste si apa nu a fost stabila , fiind cind in crestere cind in scadere . De povesti si promisiuni sintem plini pina la refuz , si preveneam pe aici ca pe concurenti nu-i minti de doua ori .
In rest organizarea foarte proasta : fara aer conditionat in standuri , fara covoare rosii de primire , fara majorete , fara Tudose cu manusi albe si papion la servire ......nu mi-o placut
...nu mai vin
D-voastra enumerati citeva din motivele gustului amar ce vi-a ramas dupa ce ati pescuit la Sacel. Desigur sunt si greseli de amenajare, cum de altfel fiecare poate gresi, nu !? (vezi gramatica textului scris de Dvs.si subliniat de mine).
E foarte usor sa "vinezi" greselile cuiva. Si sa-l pui la zid pentru asta. Dar nu cred ca este elegant, din respect pentru meritele care le are, chiar daca nu convine, dupa cum se poate citi mai sus. Doar pentru buna-intentie de a face ceva, merita cel putin scuza unor greseli inerente inceputului !
In ce priveste ideile de amenajare cu aer conditionat, etc le consideram drept glume, de aceea le scuzam.
In ce priveste alinierea malurilor, aveti perfecta dreptate. Vom incerca sa refacem o data ce timpul va permite. Am avut in luna iunie o incercare de 2 zile, dar timpul s-a schimbat brusc si de atunci nu s-a mai putut face nimic. (dar se si vede, pentru cei care bine-inteles, vor sa vada).
Pestele-fitofag, la fel, a existat o incercare de aliniere a efectivului la nivelul cerut de stationar si vom mai incerca. Bazinul a fost "eliberat" de fitofag prin "navodire", in cea mai mare parte, in toamna lui 2009. Dar, din pacate, iazul nu poate fi golit in intregime. Ramine un "ochi de apa" de aprox. 8-9 ha, cu o adincime medie de aprox. 1m, in care ramine o diversitate mare de peste, necontrolabila. Daca am continua trierea lui, ar insemna "macel". Moare si ce nu dorim. Asta este problema.
Vom incerca in cursul lunii iulie, sa mai scoatem ceva din fitofag, dar asta la "apa mare". Deci sansele de reusita sunt mai mici, dar va ajuta oricum. In asa fel incit sa prezentam un alt efectiv, inainte de
CUPA TUBERTINI, ce se va desfasura la sfirsitul lunii.
Remarca D-voastra referitoare la cantitatea "suplimentara" de peste nu este justa. E bazata pe o apreciere incoreta, continutul de oxigen ala apei este 6 mlg/litru de apa dizolvat, adica o apa f.buna, poate tine si pastrav (fara a fi furajat intensiv). Dar gradul de primenire este prea redus. Volumul piriului Mag este instabil, nu luati in calcul "viitura" de apa venita in ultima saptamina. Este o exceptie. Cunoastem veri (chiar si anul trecut) in care volumul de primenire era sub 0,1 m/sec.. La o asemenea situatie, cele 5 tone "cerute de matale" ar fi primele cu burta in sus.
Ma intreb, atunci, ce este mai ieftin, pentru mine, sa suport critica si refuzul celor 25 de lei, echivalentul taxei de pescuit, pe care D-voastra sunteti dispus sa o achitati pentru o vizita de 1 zi la PISTA DE STATIONAR SACEL 4, sau tone de peste mort, si asta peste 1 luna cind probabil va fi seceta. Se cunosc situatii similare, recent chiar (vezi Zau de C, Lates, etc.)
Nivelul si fluctuatia apei, care nu a fost bine controlata, este o aberatie. Sunt amenajari in Romania, care in saptamina trecuta, au pierdut tot pestele, datorita "apelor mari". Toate lacurile de la Sacel, au deversat. La Mandra, pe 1 Alamor, apa a trecut in regim de viitura, 1 m peste deversor, timp de 9 ore. Ce poti controla la apa care vine din amonte, in cantitate ce depaseste capacitatea de tranzit a amenajarii ?
De aceea, consideram afirmatia D-voastra, la acest subiect, total incorecta si rupta de realitate.
Din toate cele enumerate de noi mai sus, consideram ca aveti dreptate sa nu mai veniti pe la noi.
Michel D., adm.balti.