otto scrie:
in general peletele pe care le gasim sunt de doua feluri: extrudate si presate la rece. cele presate la rece se descompun relativ repede si le recunosti dupa textura, fiind mai "poroase". cele extrudate sunt cele despre care spui ca isi pastreaza forma(dar si acestea se descompun, numai ca nu ai asteptat tu suficient
) si functie de temperatura si presiunea la care au fost facute au timp de descompunere de la 2 la 8 ore.
acum, selectia pestilor mari cu momeala, sigur nu o faci(mai ales in cazul ciprinidelor). este o teorie care a cazut demult si daca vrei sa-ti dau exemple, iti pot da nenumarate. poti cel mult sa reduci numarul speciilor prinse. aproape toata lumea incepe sa fie de acord cu teoria conform careia selectia pestilor mari o faci, in primul rand, prin cunoasterea foarte bine a apei pe care pescuiesti si localizare.
nu mi se pare o varianta buna sa incerci formarea si intretinerea unui vad, numai cu pelete. ele au fost gandite ca nada de atractie rapida, care sa te ajute la o partida de pescuit(asta ptr peletele facute ptr pescuit, deoarece daca folosesti din cele facute ptr piscicultura, intervin alte aspecte
si trebuie sa scriem aici "un roman").
Am citit si eu articolul din AVP , ai reprodus exact ce este scris acolo boaba cu boaba (voluntar sau involuntar) , nu de teorie duc eu lipsa si nu am zis ca vreau sa selectez marimea pestilor (aia o fac dupa ce reusesc sa adun pe vad ce ma intereseaza pe mine) ci vreau sa reduc numarul speciilor care nu imi sunt de interes.
Stiu ca toate se "dizolva" doar ca unele se comporta precum boilesurile solubile si altele care isi mentin forma dar daca le presezi intre degete se fac o pasta.
Cele despre care am vorbit (si am folosit unele vechi de anul trecut ramase pe fundul unei pungi) s-au inmuiat in 20 min in apa de aprox 10 gr. C ....
Imagineaza-ti ca stiu cam tot ce este disponibil la TV si pe internet , dar vreau lucruri de pe plaiurile mioritice , nu emisiuni pentru reclame
Si mai la subiect , sunt in Ungaria pelete Haldorado care fac exact ceea ce intrebam eu , adica sunt unele ce le poti folosi pe post de pop-up si unele care se comporta precum bilele solubile , cine urmareste emisiunile facute de Gabor Dome stie despre ce vorbesc.
Se gasesc si la noi astfel de pelete (desi am o vaga banuiala ca produsele acestea difera de boilesuri doar ca denumire si diametru ... ).