Teodor scrie:
@stelica
Iti cumperi separat virfurile care te intereseaza si gata.
------------
PS.
Apropos, eu nu mai inteleg nimic in lagatura cu un amanunt banal (poate s-a mai discutat.)
Greutatea trecuta pe virfuri are legatura cu greutatea ce poate fi aruncata sau cu sensibilitatea virfului ?
Uite aici cea mai "aproape" profesionista daca se poate numi asa,postare, pe care am intalnit=o pe forumurile romanesti...prin amabilitatea userului "catalin 232".
De ce zic "aproape", este ca si ea are unele "mici" inadvertente( mici detali; dar nu de fond)..dar lamureste pe deplin majoritatea problemelor.Nota mea...Nu gasesti o explicatie mai buna pe net
armadillo scrie:Intrebare?
Salut. Caut niste sfaturi despre folosirea varfurilor de feeder si anume: luam o lanseta care are puterea de aruncare de 170 grame. Bun. Pana aici clar. Varfurile cu care vine sunt de 2, 3 respectiv 4 oz, adica vreo 60, 90 si 120 grame. Acuma vine intrebarea: care este corelatia dintre puterea lansetei si actiunea varfurilor exprimata in oz. Adica poti lansa cu varful de 2 oz un cosulet de 170 g - e un exemplu extrem, stiu asta, la fel ca si varful de 3 sau 4 oz? Atata timp cat pe varfurile lansetelor de feeder este trecuta actiunea varfului si nu greutatea de lansare,
aceste varfuri fiind exclusiv necesare pentru a semnaliza trasaturilor pestilor mai mari sau mai mici. POATE GRESESC. Astept raspunsuri de la pescari de feeder cu experienta, de teorie mi-e plin capul. Eu am un Trabbuco Sygnum XLD pe care vreau sa-l folosesc pe Mures, apa cu curenti considerabili unde e nevoie de un cosulet de cam 80 - 100 grame, pe care l-am folosit doar cu greutati mici fara sa-l fortez - pescuiesc doar de putina vreme cu feeder si mi-e frica de varful ala subtire sa nu se rupa.
Mersi in avans de raspunsuri si astept nerabdator.
@catalin232
I
n primul trebuie sa faci diferenta intre putere si actiune, ai folosit bine termenii cand ai facut referire la bat (ai spus puterea lansetei) si ai cam incuracat-o cu varfurile (actiunea varfurilor care nu e totuna cu puterea lor).Ca sa lamurim pe deplin chestiunea , cand vorbesti de varfuri , la fel ca si despre lanseta , exista diferenta intre putere (exprimata in oz sau grame) si actiune. Spre exemplu daca ai doua varfuri de aceeas putere (2 oz sa zicem) dar unul este din fibra de sticla iar celalalt din carbon , vor avea actiuni diferite (cel de sticla va fi parabolic, cel din carbon va avea o actiune de varf sau progresiva). Aceste lucruri sunt interesante de aflat pentru ca te va ajuta sa intelegi cum se va comporta pe viitor lanseta echipata cu un varf, adica daca ai nevoie de distanta si precizie in aruncare, in mod normal ar trebui sa folosesti un varf din fibra de carbon, daca pescuiesti dupa peste mic , unde ai nevoie de o lanseta mai "moale" si nu esti interesat de distante mari , vei folosi un varf din fibra de sticla.
Confuzia pe care o fac multi este aceea ca se considera ca daca folosesti un bat cu putere de 160 gr la care vii cu un varf de 1 oz , automat faci din el o lanseta pentru peste mic, ceea ce nu poate fi mai neadevarat, daca ai un arac la care vii cu un varf subtire, nu vei schimba nimic din puterea (si actiunea) aracului.
Revenind la subiect, in general lansetele se vor incarca cel mai bine cu o greutate cuprinsa intre 50-65 % din puterea inscriptionata pe bat (o lanseta cu putere de 160 gr va lansa foarte bine cu greutati de 80-90 gr -greutate toatala, adica cu tot cu nada din momitor - si nu mai mult). Varfurile indeplinesc doua functii dupa cum ai sesizat si tu , in primul rand ele trebuiesc corelate cu locul/pestii pe care vrei sa ii prinzi (dar nu o sa pescuiesti niciodata in curent puternic cu un varf de 1 oz chiar daca dai dupa scobar sau morunas cum nu ai sa pescuiesti cu un varf de 4 oz pe o blata dupa platica), in al doilea rand ele trebuiesc corelate si cu distanta de pescuit sau puterea curentului (daca e vorba de un rau).
In multe cazuri extreme poti supra-incarca batul, poti lansa greutatea inscriptionata pe bat cu cel mai "slab varf" care vine odata cu lanseta, in multe cazuri si eu am fost nevoit sa supra solicit lanseta impins fiind de conjunctura (asta se intampla numai pe ape curgatoare) dar astea le faci pe "barba" ta si in 99% din cazuri nu se justifica (dar exista 1% cand nu ai de ales).
Acum , spre final, iti pot spune ca exista bete de calitate foarte buna, nu chiar ieftine, dar care sunt atat de bine proiectate si lucrare incat lanseta isi schimba actiunea in functie de varful pe care il folosesti, plecand de la parabolic la actiune de varf, fara a fi vorba despre "mirajul" sau impresia data de ondularea diferita pe care o da un varf de fibra de sticla in comparatie cu cel de carbon, pur si simplu actiunea este schimbata pe toata lungimea batului
Catalin232, sper ca nu ai nimic impotriva sa-ti utilizez postarea, ca un exemplu