Pentru cei care tot striga pe aici ca divizionarii A isi urmaresc scopul personal: voi al cui scop il urmariti? Sa nu imi spuneti ca va luptati pentru ca vecinul de la etajul 2 sa mearga in finala, ca nu cred. Tot la buzunarul propriu va ganditi, ca v-ar placea sa bifati o finala, dar daca se poate fara prea mare cheltuiala. Nu este ciudat ca pe unii sa ii intereseze numai partea materiala? Nu e ciudat ca pe unii sa ii intereseze numai unde se deruleaza competitiile? Si atunci despre ce vorbim? Daca vor fi doar cateva concursuri pe an, cu numar mare si poate foarte mare de participanti, cate piste credeti ca vor suporta o asa incarcare? Tot ati spus de Vera, dar poate saraca mai vrea sa mai faca o pauza in vreun an... Cati ar striga ca „pai numai acolo se organizeaza?” Cate piste (si asa extrem de putine) care nu pot „duce” mai mult de 40 de concurenti pica din acest „joc”?
Eu zic ca problemele pleaca de la urmatoarea constatare: in tara numarul de concurenti nu este repartizat uniform, sunt „nuclee” de pescari stationari, care s-au format in jurul a 1, 2,... 10 pescari de competitie. Prin nuclee ma refer la judetele Bihor, Vrancea, Arad, Alba, Cluj, etc. Ei - in sistemul actual ajung sa se bata tot timpul acestia intre ei (ma refer la calificari). Si de aici frustrarea: la interjudetena ajung pescari foarte buni care se bat cu unii veniti fara calificare, doar prin participarea la judet. Sau in anumite cazuri, interjudeteana nu se mai desfasoara. DAR, rolul etapelor de calificare este de a mai tria pe parcurs pescarii care nu sunt dispusi sa faca sacrificii materiale, de timp sau mai stiu eu ce alte sacrificii pentru a se vedea in Finala Campionatului National. Nu vreau sa postez o poza de la o finala nationala la Bezid, derulata cu 6-7 ani in urma, unde un concurent avea in loc de juvelnic un sac de nylon. Nu vreau sa il jignesc, dar nu poti sa te prezinti asa in finala. Stiu, puteti zice ca nu trebuia primit in concurs, dar cati dintre voi care ati fi organizat l-ati fi trimis acasa, dupa ce omul a venit poate de la sute de km? (nu stiu cine era, de unde era). Eu unul nu ma pot gandi sa ma duc la un Campionat national (indiferent de sport) fara sa fiu dispus sa fac sacrificii. M-as putea prezenta la Campionatul national de raliuri fara sa fiu dispus la investitii materiale si de timp? Eu cred ca nu. Sustin cu tarie ca trebuie sa fie mai multi concurenti de stationar, dar reducand numarul de concursuri doar ii regrupam pe cei existenti. Solutia o vad in concursurile „private” unde omul sa prinda gustul competitiei si, daca vrea, la un moment dat sa fie dispus sa se prinda in campionatul national.
A doua problema. Tin minte ca eram copil si la un moment dat admiram cum aveam lipit pe carnet un „timbru pentru competitii” in valoare de aproximativ 5 lei. Sunt perfect de acord ca fiecare concurent sa plateasca o anumita suma care sa mearga intr-un fond de competitii care sa sustina participarea echipelor nationale la concursurile internationale. Varianta cu timbrul era o solutie, probabil ca mai sunt si altele.
Participarea la Campionatul national presupune timp si bani. In orice sport, nu doar in pescuit. Alte sporturi sunt mai bine, altele mai slab organizate. Stiu ca sunt multi concurenti care au bani dar nu isi pot permite ca in ritmul actual de un concurs la 2-3 saptamani sa isi ia timpul necesar sa participe - pentru ca nu sunt numai 3 zile: daca stam sa ne gandim si antrenamentul oficial e obligatoriu, plus ca mai vrei inca o zi - doua sa te antrenezi extra, pentru ca e departe si nu iti permiti sa iti bati joc de banii tai - deci se strang 5-6 zile, lejer. Ori in conditiile astea, eu sustin ca pana la finala A este ok ca fazele de calificare sa se dispute 2 zile, in manse libere, iar finala A sa fie de minim 3 - poate chiar 4 manse. Plus celelalte modificari, cu capul si antecapul de stand, limitarea la 100 de ml a cantitatii de larve. DAR, reducand numarul de concursuri in Campionatul national nu cred ca vom creste numarul de concurenti.
Sunt parerile unuia care anul trecut a parcurs fazele: oras - judet - interjudeteana - finala B - finala A + finala pe echipe + 4 concursuri private.
|