Pregătirea nadei în pescuitul la feeder-de Adrian Leşan
În acest articol voi încerca să ating cât mai multe aspecte legate de pregătirea nadei în pescuitul la feeder, cu accent pe modalitatea corectă, după părerea mea, de a prepara nada pentru o partidă de pescuit. Sunt pescari care procedează diferit, de obicei din rândul celor mai puțin experimentați dar nu numai, și de multe ori se întreabă de ce nu obțin rezultatele pe care le așteptau.
Alegerea nadei
Mai multe informații despre alegerea nadei pentru o partidă de pescuit, în funcție de mai mulți factori, este un subiect complex ce îl voi prezenta într-un articol separat. Important este să nu amestecați prea multe nade care nu se potrivesc unele cu celelalte, în special când pescuiți pe o apă sălbatică. Eu personal nu combin mai mult de 2 nade la o partidă de pescuit, de obicei o nadă de bază și una specifică pentru peștele vizat. Am ajuns la această concluzie după ce am testat suficiente combinații de nade în mai multe condiții. Este bine să se folosească nade de mare atracție, chiar dacă la prima vedere o parte din pescari nu sunt hotărâți dacă să dea câțiva lei în plus pe o pungă de nadă sau nu. În destule situații, alături de alți factori, calitatea și atracția unei nade pot aduce succesul unei partide de pescuit la feeder.
Pentru o partidă de pescuit de 12 ore cu 2 lansete în sezonul cald, eu folosesc în principiu maxim 2-2,5 kg de nadă uscată, la care mai adaug momeală vie, semințe, pelete, arome și aditivi, în funcție de caz. În sezonul cald, pe ape curgătoare, folosesc coșulețe cu un volum mai mare, pentru a transporta o cantitate mai mare de nadă la fiecare lansare. Acest lucru îmi permite să fac lansări mai rare și automat mai puțină gălăgie în apă, fără a apărea riscul ca patul meu de nadă să nu fie bine întreținut și peștele să plece. Pe lacuri folosesc method feeder – mărimi mari în general, sau, dacă adâncimea este mai mare de 2,5-3 metri, coșulețe, pentru că method feederul nu mai funcționează corect. În sezonul rece volumul coșulețelor se reduce, automat și cantitatea de nadă utilizată la o partidă de pescuit, pentru că peștele nu se mai hrănește cu aceeași poftă.
Echipamente necesare
Pentru pregătirea nadei aveți nevoie de una sau două găleți și de site potrivite. În sezonul cald mai aveți nevoie de un pulverizator cu care să păstrați nada umectată pe timpul partidei de pescuit.
Pentru amestecarea nadei eu personal prefer gălețile cu fund rotunjit. Am încercat să folosesc bacuri de nadă, dar este mai simplu să pregătești nada într-o găleată, chiar dacă e mai incomod la transport, în special când faci sute de metri sau chiar mai mult pe malul unui râu, în căutarea unui loc de pescuit potrivit. Recomand achiziționarea a 2 găleți același model care să intre una în cealaltă, sau una din ele să fie o idee mai mică pentru a încape în cealaltă mai mare. Diametrul găleții trebuie să fie potrivit pentru ca sita pe care o folosiți să stea fixată bine deasupra, folosind suporții laterali.
Puteți achiziționa modele de găleți cu capac inclus, care feresc nada de razele soarelui sau ploaie. Dacă optați să folosiți bacuri de nadă, pentru simplul motiv al bagajului mic și al transportului ușor, recomand să folosiți bacuri cu capac, în același scop ca și la găleți, împotriva soarelui sau ploii. În sezonul cald, o nadă preparată se poate deteriora chiar și numai în câteva ore dacă este expusă la soare.
Mărimea ochiurilor sitei trebuie să se potrivească cu granulația nadei, corespunzător și taliei peștilor la care se pescuiește. Aveți nevoie de o sită cu ochiuri de 2-3 milimetri pentru nade cu granulație mică și sită cu ochiuri de până la 5 milimetri pentru nade cu granulație mare. Eu personal folosesc de obicei doar o sită de 3 milimetri, deoarece nadele pe care le utilizez nu sunt de granulație mare.
Amestecarea, umezirea și sitarea nadei
Nadele uscate se varsă într-o găleată și se amestecă pentru omogenizare foarte bine cu mâna, ținând degetele ca și cum ai ține un măr sau o portocală între ele.
Dacă folosim aditivi sau arome lichide, este de preferat să le amestecăm inițial în apa cu care urmează să umezim nada.
Nada se umezește în două sau chiar trei etape, până ajunge la consistența dorită. În primă fază, eu nu adaug mai mult de 250-300 ml de lichid (apă + aditivi/arome) la un kilogram de nadă uscată. Apa/lichidul se adaugă treptat și se amestecă cu mâna foarte bine pentru omogenizare, evitând formarea bulgărilor mici și a cocoloașelor, până când se poate forma un bulgare de nadă, strângându-l în mână. Încercați pe parcursul umezirii nadei să nu turnați apa într-un singur loc în găleată.
Apoi se lasă minim 10-15 minute ca toate ingredientele din nadă să absoarbă apa de care au nevoie. Este de preferat ca prepararea nadei să fie prima activitate imediat după ce ajungeți în locația de pescuit, astfel ca, în timpul cât nada absoarbe apa, să aveți timp să instalați echipamentele, să sondați apa, etc.
După ce au trecut cele 15 minute, veți constata că nada pare mai uscată. Asta se întâmplă deoarece particulele din nadă au absorbit apă. În acest moment este recomandat să sitați prima oară nada. După prima sitare, care desface bulgării, cocoloașele și particulele mari de nadă, se continuă cu umezirea, turnând câte foarte puțină apă și amestecând energic, până când se pot forma bulgări în mână. Acești bulgări trebuie să se sfărâme atunci când îi strângem între degete.
Nada se mai lasă câteva minute să absoarbă apă, apoi, dacă este necesar, se mai umezește foarte puțin (în special nadele cu granulație mai mare, la care particulele mai mari absorb apă mai greu), după care se sitează a doua oară, pentru ca particulele și micile cocoloașe din nadă să se desfacă și nada să se uniformizeze. După sitare putem observa că nada a devenit mult mai pufoasă și mai aerată, ceea ce va asigura o mecanică funcțională pe substrat.
Alte aspecte
Întotdeauna se adaugă apă la nadă și nu invers.
Este recomandat să utilizăm recipiente/găleți cu fundul rotunjit pentru prepararea nadei. Orice colț sau muchie dintr-un recipient determină fixarea nadei și automat neumezirea corectă a ei, astfel vom avea nada neumezită uniform.
După ce am terminat de pregătit nada, aceasta se poate testa, formând un bulgăre care se aruncă în apă lângă mal, pentru a fi vizibil pe substrat. Dacă observăm că bulgărele începe să se desfacă uniform în apă și nu avem particule de nadă care plutesc, înseamnă că a pregătit corect nada.
În cazul în care pescuiesc în curent puternic sau la adâncimi mari, nada pe care o prepar este foarte, foarte puțin umezită mai mult, pentru a o cola mai tare. Astfel, nada mea va ajunge pe substrat unde doresc și va rămâne acolo.
Este recomandat ca atunci când intenționați să pescuiți și cu pelete sau semințe, să le preparați și să le păstrați separat, sau să le adăugați în nadă după ce nada a fost sitată și a ajuns în forma finală. Dacă semințele sau peletele conțin prea multă apă (în funcție de preparare), după introducerea lor în nadă, o vor afecta și o vor face mai colantă, mai lipicioasă, iar aceasta nu va mai funcționa corect.
Eu personal în procesul de nădire grea de la începutul partidei păstrez separat semințele și peletele. Le adaug în coșuleț folosind capace din nadă deasupra și dedesubt. Fac acest lucru deoarece nada se desface mai ușor și se dispersează mai bine, formând o dâră mai lungă, ceea ce va atrage peștii, iar ulterior, după ce adaug în nadă semințele și peltele, nada va deveni foarte puțin mai colantă, astfel patul de nadă va fi ceva mai restrâns.
Dacă doriți să adăugați viermi în nadă, este recomandat să îi adăugați la fel, după ce ați sitat nada. Viermii pot fi vii sau morți, caz în care este bine ca aceștia să fie opăriți. Viermii se opăresc pentru a elimina riscul flotabilității. Dacă unele componente ale nadei vor fi flotante, peștii le vor urmări în apă și astfel se vor îndepărta de zona cârligului nostru, indiferent că pescuim pe râuri sau lacuri.
Pe tot timpul preparării nadei se va evita supraumezirea acesteia. Fiecare nadă are particularitățile ei în ceea ce privește umezirea. Unele nade au la specificații trecută cantitatea de apă necesară pentru umezire, iar altele nu, dar este mai bine să adaugi apă puțin câte puțin până ajunge nada la consistența dorită. Cantitatea de apă necesară diferă de fiecare dată în funcție de tipurile de nade amestecate, peletele, semințele, și ce mai adaugă fiecare.
Se recomandă să citiți instrucțiunile de pe fiecare tip de nadă, pelete, semințe, etc. De exemplu, sunt tipuri de nadă care se umezesc în două sau trei etape într-un interval de 2 ore. În acest caz, nada se poate prepara acasă, folosind apă fiartă și răcită, sau apă plată din comerț. Evitați folosirea apei de la robinet, deoarece aceasta conține de obicei foarte mult clor și nu numai, ceea ce vă va aduce probabil o partidă de pescuit fără rezultate. Prin fierberea apei, clorul se elimină. La fel, sunt tipuri de pelete „over-night preparation”, sau la care este specificat că se adaugă apă cu 2 ore înainte de utilizare. În aceste cazuri, e posibil să vă treziți că trebuie să așteptați 2-3 ore până când puteți pescui, sau că peletele pe care doriți să le folosiți sunt utilizabile abia în a doua parte a partidei de pescuit.
Pentru folosirea aditivilor praf, de obicei trebuiesc respectate instrucțiunile de pe fiecare pungă în parte. Sunt unii aditivi praf care se adaugă în nada uscată, la început, sunt unii care se adaugă după sitare. Eu personal folosesc de multe ori Sensas Carpix, un aditiv foarte bun atunci când vizez crapul, atât pe lacuri cât și pe râuri. Eu adaug jumătate din cantitatea de Carpix în nada uscată la început, astfel ca pe timpul preparării nadei toate particulele să atragă aroma aditivului, și jumătate după sitare, la nada în formă finală, după care amestec foarte bine.
Pe timpul verii sau când este vânt puternic, nada se va usca pe timpul partidei de pescuit. Se poate folosi un pulverizator pentru menținerea nivelului de umiditate necesar în nadă, cu care stropim nada la anumite intervale de timp. Peste recipientul cu nadă se poate pune un prosop ud, care va reduce uscarea nadei pe timpul zilei.
_________________ nihil est verum,omnia licere. https://www.facebook.com/groups/feeder.ZONE/
|