Sa o iau pe rand. Daca întorci plasticul ANPA , pe spate citesti ceva de genul "cu respectarea regulamentului...bla bla celui care gestioneaza acel tronson. AJVPS Alba a pus suficiente panouri de afisaj , conform prevederilor contractuale. Nu asta este problema. DSa , conventia de reciprocitate este un act care reflecta vointa partilor intocmit pentru a oferi membrilor lor drepturi egale. Acum , la rece , ma gândesc daca voi rezilia sau nu acea conventie. Începând cu 1 ian 2016 , evident. Insa asta ar aduce prejudicii pescarilor , care in fapt nu au nici o vina pentru manipularea la care au fost supusi. Asadar , relatez niste fapte , cu oameni , iar voi trebuie sa le analizati nu strict legal , nu prin prisma legii x , ci tot ca oameni... Pana mai ieri , existau doi prieteni , sa-i numim A1 si A2 . Care se ocupau de pesti si de pescari , din diferite zone. Se cunosteau ei de multa vreme , sa zicem peste 20 ani. Si se pupau când se intalneau , se simteau bine , se respectau. Anul trecut , cam pe vremea asta sau mai devreme , A1 avea mari probleme existentiale , caci pescarii pe care-i pastorea nu aveau ... ape unde sa pescuiasca , doar Sacalaia si 2-3 santuri... si dadeau sa abandoneze corabia care statea sa se scufunde. Atunci , la rugamintile lui A1 , pentru a intinde o mana de ajutor asociatiei sale si pescarilor pe care-i pastorea , A2 reuseste sa-i ofere o conventie de reciprocitate , chiar daca A1 nu avea decat Sacalaia , chiar daca nu cred sa mearga pe acolo din membrii lui A2 mai mult de 10-12 zile-pescar/an.Sa-l ajute , sa-si poata omul pastra membrii , ca deh , la nevoie se cunoaste... Pana aici toate frumoase , toate bune , nimic rau. Eeei , dragii mei , vine anul de gratie 2015 , iar prin februarie A1 recastiga apele ce le avusese inainte , dupa vreo 10 ani de procese. Foarte bine , ma chiar bucuram pentru el si membrii lui. Insa , tipic romaneste , ce sa vezi ? Daca tot l-am sprijinit la greu , daca tot nu l-am lasat la necaz , ce se gandeste A1 ? Ia sa deschid un chioşc de vanzare a permiselor eu printr-un magazin de pescuit din Turda , ca doara pot sa-i fur membrii lui A2 , ca le spun pescarilor din zona despre ce reprocitate minunata am...Doar nu-i problema ca eu nu am ape acolo , are prostul de A2... Zis si facut , nu stiu daca exista temei legal , nu stiu daca ANPA permite vânzarea prin statii troleibus a permiselor , nu ma intereseaza.Sau poate ma intereseaza pe mine si pe altii , cine stie...sigur exista un regulament depus de A1... Tristetea este ca inca o data s-a adeverit chestia aia cu cel pe care nu-l lasi sa moara , nu te lasa sa traiesti.Si mai trist este ca vine din partea unui fost prieten , pe care l-ai ajutat la stramtoare. Insa ce mai conteaza , este Romania in jurul tau. Ce tampenie , sa mai vorbim de caractere , de onoare... Numai prostii mai cred in ele. Asadar , da , este valabila domnilor acea conventie pana la sfarsitul anului. Poate nu o vom rezilia , pentru pescarii de buna credinta care au fost manipulati. Poate o vom rezilia. Nu stiu inca...gustul amar ramane , viitorul pescuitului in RO este cel pe care-l cladesc oamenii acestia , , care pun interesele personale mai presus de orice (vezi iarasi cuvintele alea "onoare" , "caracter" , "cinste" , "mandrie" , etc) . Trist si neplacut este gustul lasat de actiunile si stilul tipic ... al unora fosti prieteni , care se cred inteligenti , manageri priceputi , descurcareti , idoli ai zilelor noastre actuale, vangheli . Restul... legislatie , acte , conventii... nu prea conteaza acum atat de mult. Cam asta este , postez doar ca sa fie informati corect pescarii despre ce este vorba.
|