credeam ca vei spune ceva care sa-mi dea de gandit... crezi ca nu vreau si eu o varga de 150 de ron? una RIGIDA? degeaba pui un varf plin la aqua pole, varga in sine e moale, in parte de asta am si cumparat-o, ca sa o vad incovoindu-se serios la pestii-bonus. cealalta parte a motivului alegerii a fost pretul, accesibil pentru mine( acum 3 ani). prima oara am pescuit la oblete( intamplator, neavand de ales) cu o varga cormoran de sticla de 6 metri, 500 grame. iti dai seama ... ce febra am avut dupa 1 ora... m-am scormonit printre sculele de pe timpul lu'mpuscatu' si am gasit un bambus de 4 metri. mai moale decat aqua pole. imi place inca nuiaua aia, pentru ca ..SCARTAIE!!!!!!!!! am vrut carbon, ca , de, e mai rigid . vergile rapide, special pentru oblete, incepeau de la 150 de ron( acum cativa ani buni) asa ca am mai cautat. si am gasit. tot n-am fost multunit, m-am ales cu basici in palma, catre incheietura.cam subtire la talon( 15 mm) pentru mainile mele, asa ca din cateva dopuri de sampanie ( de la nunta) am realizat un maner care sa-mi umple pumnul si care ma ajuta sa manevrez cum trebuie undita. fire am schimbat multe . unul de 0,14 , carp expert, negru, fir moale, insa care nu se incurca deloc, pentru ca nu facea bucle. si am incercat sufix xl strong 0,14 ( rola de 20 metri, rezistenta corecta!!!!!!), fir misto, inca il mai am. am incercat diametre de 0,10 cu 0,08. am abandonat dupa cateva zile, pentru ca perucile imi furau prea mult timp. am revenit la 0,14-0,10 si am ramas. sunt de parere ca linia principala e bine sa fie rigida iar forfacul cat mai flexibil. alica ( unica , la pluta de 0,1, sau alica de control, pluta de 0,3 g) la 5-7 cm, deasupra nodului. stii ce e bizar? pluta de 0,3 , cu 2 alice, de 0.1 si 0,2 g e mai sensibila decat cea mica de 0,1. simte cand carligul atinge valurelele de nisip de pe fundul apei... pluta mica e nesimtita.
pescuiesc cu varga de 4 metri pentru ca nu am de ales, adancinea e mica, 0,5-0,7 metri la 7 metri de mal. plus aglomeratia, fiind singurul loc cu nisip in loc de namol subtire . pot pescui cu ochii inchisi, oricum sunt orbit de soare dupa 2 ore, cu tot cu polarizantii intunecati pe care ii folosesc. plus ca obletii sunt uneori mai usor convinsi de un vierme " saltaret" jucat cate 2 cm, prin urmare tresaturile se simt in mana.
presupun ca ai prins Chalchalburnus calcoides, stii doar ce spaima iti da vibratia violenta le care o simti in fir pana sa il vezi... am vazut doar 4, dintre care 2 prinsi de mine si unul de sotie.pe celalalt l-a luat un nene meserias, care zicea ca e rosioara, pe motiv de ..." pana rosie"...........
i-am scos de la adancime, la 10 metri de mal. ai mei. sotia l-a scos de la 6 metri, ca de obicei ( eu stateam in apa pana la genunchi)
@ Nitu V:
"...teoria cu pozitia vergii in asa fel incat firul sa nu atinga apa ..."
poti detalia putin te rog?
" ...carlige speciale care se smulg din gura pestelui prin simpla tractiune asupra firului."
in ce sens sunt speciale ? sunt ascutite in curbura? intreb pentru ca de multe ori a trebuit sa recurg la degorjor, carligul fiins infipt bine in cerul gurii( mustad fine bloodworm 20)
cred ca am sa modific niste Gama 1010nr20, sa le fac curbura f. mica, cu tija lunga . sunt f. bine ascutite . si asta conteaza.